x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Paranormal Controlul durerii

Controlul durerii

de Romulus Popescu    |    24 Aug 2012   •   21:00
Controlul durerii

Nu cred ca exista om care, in viata, sa nu fi avut macar odata vreo durere. Durerea face parte din existenta noastra materiala. Asta este situatia. N-avem ce-i face. Nu putem fi sanatosi in fiecare moment al vietii. Carl Gustav Jung spunea: "Arata-mi un om sanatos si ti-l voi vindeca".

Avem norocul ca atunci cand boala dispare uitam de suferinta. Insa, durerea vine nechemata si cu greu este data afara. Dar, cand se reuseste sa fie eliminata, devine placere. Starea de extaz reprezinta o posibilitate de a invinge durerea. Acest fapt a pus la treaba oamenii de stiinta, pentru a deslusi mecanismul acestui fenomen.

S-a stabilit, din punct de vedere medical, ca exista patru maladii psihiatrice care influenteaza durerea in mod considerabil, facand-o sa apara printr-un mecanism psihologic si evidentiind-o in organism, somatic.

Isteria de conversie este o nevroza caracterizata prin imitarea aparent perfecta a simptomelor unor maladii somatice: paralizie, afonie, surditate, cecitate, anestezii sau hiperestezii. Cel afectat face conversia conflictelor psihice in dureri corporale. Insa, organele nu sunt afectate, durerile fiind de origine isterica. In schimb sunt afectate sau sufera mai ales simturile, pielea si membrele.

Depresia este o alta afectiune a psihicului care amplifica durerea.

Schizofrenia confera imunitate, in general, la dureri foarte greu de suportat pentru un om normal, fapt inca fara explicatie stiintifica.

Ipohondria este si ea tot o afectiune psihica. Celor care sufera de aceasta maladie le sunt specifice exagerarile simptomelor unor afectiuni a caror existenta nu este constatata de catre medici. Persoanele respective consulta in paralel toti specialistii pe care ii gasesc. Durerea, desi este de origine psihica, pentru ei este cat se poate de reala.

Cercetari indelungate au scos la suprafata faptul ca, creierul uman produce substante endogene care au capacitatea de a anula durerea.

Mark Peschanski, in lucrarea sa "Biologie de la douleur", a afirmat ca creierul nu este singurul centru inhibitor al durerii. Maduva spinarii, pe langa alte functii, indeplineste si ea acelasi lucru, poate anula durerea. La aceasta concluzie a ajuns Mark, nu de unul singur ci, alaturi de colegii sai din grupul de cercetare de la Institutul National al Sanatatii si Cercetarii Medicale, care avea ca sarcina studiul mecanismelor durerii.

Intre anii 1970-1973, s-a demonstrat ca creierul nostru contine receptori specifici pentru opiacee. Fara sa existe in mod normal morfina in corp, s-a presupus existenta in creier a unor substante asemenea morfinei (morfinomimetice), corespunzatoare acestor receptori, produse in mod endogen. Receptorii pentru opiacee sunt distribuiti de-a lungul structurilor implicate in durerea cronica (nu acuta), in special amigdalele si substanta gelatinoasa a maduvei spinarii, zone foarte sensibile la opiacee.

In anul 1975, in sistemul nervos central au fost izolati neurotransmitatori cu formula chimica apropiata de cea a morfinei. Acestor substante li s-a dat numele de endomorfine. Una dintre acestea este encefalina care produce acelasi efect de anularea durerii, identic cu cel al morfinei.
In anul 1977, s-a descoperit beta-endorfina (ulterior si alfa-endorfina, gamma-endorfina).

Deci, iata ca si stiinta descopera o calitate a organismului considerata pana atunci, prin necunoastere, a fi in afara normalului, si anume existenta unui sistem complex intern care regleaza sau blocheaza durerea.

Beta-endorfina este o neuropeptina inmagazinata in diferite substante ale creierului, precum si in substanta gelatinoasa a maduvei spinarii. Experimentele facute pe sobolani au demonstrat ca acestia nu mai prezinta simptome de durere, daca li se injecteaza beta-endorfina. Ca efecte secundare se manifesta o rigiditate cataleptica, apoi catatonica, insotite de tremuraturi. Beta-endorfina isi face efectul ca analgezic timp de pana la 33 de ore, conform experimentelor. La persoane afectate de depresii, anxietate sau incetinire psihomotorie s-a evidentiat un procent anormal de beta-endorfina.

Organismul produce substantele anestezice pentru anumite dureri, pana cand acestea sunt suprimate. Afirmatia este valabila pentru unele tipuri de dureri.

Metodele medicinei alternative, cum este cazul acupuncturii, produc o stimulare electrica a unor zone care activeaza fabricarea sau eliberarea de endorfine. Astfel, se actioneaza ca inhibitori pe portiuni, cum ar fi la nivelul segmentului maduvei spinarii.

O alta treapta a cercetarilor, pe aceasta tema, a adus la suprafata alte structuri specifice, descoperite in trunchiul cerebral, indeosebi nucleele de rafeu bogate in serotonina. Acestea, stimulate cu un curent electric de joasa frecventa pot provoca o analgezie profunda, cauzata de cresterea semnificativa de beta-endorfine.

In cazul tratamentelor bioenergetice, considerate la ora actuala neconventionale, problema se pune in sensul echilibrarii corpului energetic ce alimenteaza corpul fizic. Un organism debusolat energetic reprezinta terenul prielnic pentru producerea disfunctiilor si structurilor organice deteriorate. Chiar daca exista in corp mecanismele ce pot anula durerea, fara o matrice energetica echilibrata a corpului energetic nu se poate actiona, bineinteles cu ajutorul puterii mintii.

Psihologia contemporana a conceput mai multe tehnici psihice in scopul eliminarii durerii. Majoritatea se bazeaza pe distragerea atentiei de la zona dureroasa. In procesul de invingere a durerii sunt importante trei puncte de vedere de care trebuie sa se tina seama. In primul rand este vorba despre educarea vointei pentru a putea indrepta atentia intr-o alta directie decat zona dureroasa. In al doilea rand trebuie concentrata atentia asupra senzatiilor dureroase cat mai detasat, fara ganduri care irita, creaza nervozitate sau manie. In al treilea rand este necesara abilitatea de a putea obtine disocierea psihica emotionala de durerea care afecteaza, ca si cum acea zona a corpului nu ar face parte din intregul organism.

Iata, pe scurt, si cateva dintre tehnicile de control al durerii, puse la punct de psihologie.

Relaxarea. Intr-o pozitie orizontala se constientizeaza gradat relaxarea corpului, incepand de la picioare catre cap. Atunci, in organism se instaleaza o stare de armonie, libertate, detasare de fizic.

Evocarea. Retrairea mentala a unor amintiri legate de momente fericite din viata, care au o incarcatura emotionala intensa.

Utilizarea imaginatiei creatoare. Persoana isi inchipuie intens ca se afla sub influenta calmanta si binefacatoare a unor plante culese din munti, de catre un mare vindecator. Renumitul vindecator pregateste acel remediu pe care il ofera. Are un miros aromatic calmant. Elixirul este tinut sub limba. Din acel loc parca sub forma de anestezie, gustul amestecului aromatic se imprastie in tot corpul, impregnand si portiunea dureroasa pe care o elibereaza de senzatiile dureroase. Cu cat vizualizarea este mai amanuntita, cu atat detasarea de durere este mai buna.

Tehnica disocierii, cea a analizei si observarii detasate a durerii, tehnici zen, sunt metode bazate in final tot pe autosugestie.

Pentru a preveni sau indeparta durerea este bine sa existe vii in minte ganduri pe care le putem exprima si cu voce tare, precum: "Sunt calm, linistit,relaxat. Sunt plin de energie si simt cu putere bucuria de a trai. Sunt perfect sanatos din toate punctele de vedere fizic, psihic, mental, sufleteste si spiritual".

In ideea ca o mare durere este invinsa de o alta si mai mare, se poate afirma ca acela care a vazut moartea cu ochii nu se mai sperie de boala. La noi in Romania, unde durerile se afla la ele acasa, cred ca numai Vlad Tepes le mai poate eradica, chiar si de acolo de unde se afla acum.

×