x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro RIO 2016 Șoc în lumea gimnasticii! Campioana olimpică Simone Biles recunoaște: Am ADHD, am luat medicamente, nu m-am dopat!

Șoc în lumea gimnasticii! Campioana olimpică Simone Biles recunoaște: Am ADHD, am luat medicamente, nu m-am dopat!

14 Sep 2016   •   08:26
Șoc în lumea gimnasticii! Campioana olimpică Simone Biles recunoaște: Am ADHD, am luat medicamente, nu m-am dopat!
Sursa foto: Agência Brasil Fotografias / Wikimedia Commons

La o lună după ce a surprins o lume întreagă câștigând patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Rio, gimnasta americană Simone Biles a anunțat că suferă de ADHD -tulburare hiperchinetică cu deficit de atenție- și că ia medicamente pentru această boală încă din copilărie.

Anunțul vine în contextul în care presa internațională scrie marți că hackerii au spart site-ul Agenției Mondiale Antidoping și ar fi accesat o bază de date secretă, în care ar exista dovezi că sportive americance precum surorile Williams și gimnasta Simone Biles s-ar fi dopat și ar fi protejate.

Potrivit informațiilor prezentate de media, Biles ar fi fost testată pozitiv cu Ritalin sau methylphenidate, o substanță interzisă de Agenția Mondială Antidoping. Numai că lotul de gimnastică american a anunțat că Biles a primit o derogare de la Agenția Antidoping (WADA) prin prisma afecțiunii de care suferă.

"Simone a completat toate formularele pentru îndeplinirea criteriilor USADA (Agenția Americană Antidoping) și WADA și nu există nicio încălcare a acestora”, se arată într-o declarație. 

Gimnasta însăși a făcut o declarație pe această temă. "Am ADHD și iau medicamente din cauza asta de când sunt mică. Cred într-un sport curat, am respectat mereu regulile, sportul curat este esențial și este important și pentru mine. Să am ADHD și să iau medicamente din acest motiv nu e niciun motiv de care să-mi fie rușine", a scris Biles.

Antrenoarea lotului olimpic american de gimnastică a fost românca Martha Karoly, soția legendarului antrenor Bela Karoly. 

Ce este ADHD

ADHD (în engleză Attention Deficit Hyperactivity Disorder) înseamnă Deficit de Atenție / Tulburare Hiperkinetică și este una dintre cele mai frecvente afecțiuni psihiatrice întâlnite la copii și adolescenți. Studiile arată că un procent de 5% din copiii de vârstă școlară prezintă simptome ADHD (1-2 din copiii dintr-o clasă de 30).

ADHD debutează în copilărie și poate persista și la vârsta adultă. Deși la unii copii simptomele ADHD dispar odată cu înaintarea în vârstă, în jur de 60% pot prezenta simptome și la vârsta adultă.

ADHD afectează sexul masculin mai mult decât pe cel feminin.

Raportul băieți:fete este 4:1. Diagnosticul la fete este mai dificil, căci predomină forma ADHD cu inatenție. ADHD poate fi tratat numai medicamentos.

sursa: Wikipedia

×
Subiecte în articol: Simone Biles