x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Alexandru Rafila: Oamenii trebuie să aibă acces la medicamentele generice

Alexandru Rafila: Oamenii trebuie să aibă acces la medicamentele generice

07 Apr 2022   •   11:32
Alexandru Rafila: Oamenii trebuie să aibă acces la medicamentele generice
Sursa foto: Hepta

Oamenii trebuie să aibă acces la medicamentele generice, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.Totodată, 1,5% din PIB provine de la industria farma autohtonă, precizează acesta la Forumul România Inteligentă, Conferință Națională "Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din cale accesului pacienților la medicamente".

"S-a ajuns într-o situație în care medicamentele generice care, și din punct de vedere economic, și etic, și moral, trebuie să reprezinte cea mai mare parte a medicamentelor la care oamenii trebuie să aibă acces, au fost puse într-o situație dificilă. Pentru că, în mod evident, rata de profitabilitate pentru medicamentele generice este mult mai mică și, dacă plătești la fel ca cel care are o rată de profitabilitate mult mai mare, treaba nu merge.

Noi avem o țintă promovată de OMS, Universal Health Coverage, care înseamnă accesul universal la servicii de sănătate dar și la medicamente. Ori lucrul asta este posibil dacă, într-un sistem normal, încurajezi accesul la medicamente generice și, sigur, asiguri și medicamentele inovative, mai ales că sunt multe patologii care au nevoie de astfel de medicamente. Dar, acolo unde poți, folosești medicamentele generice, încurajezi folosirea lor, inclusiv printr-un mecanism de natură economică", potrivit acestuia.

El mai spune că 1,5% din PIB-ul țării provine de la industria farma. 

"Este foarte clar că actualul mecanism de natură economică nu este funcțional încât să facă atractiv această zonă a medicamentelor generice. Să nu uităm că 1,5% din PIB-ul României, probabil că este pe locul trei această industrie ca proporție, revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice care există în țara noastră.", a explicat Rafila.

×
Subiecte în articol: alexandru rafila