x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Mihaela Toader, CJ Ilfov: Două proiecte au fost demarate pentru reformarea sistemului serviciilor de sănătate

Mihaela Toader, CJ Ilfov: Două proiecte au fost demarate pentru reformarea sistemului serviciilor de sănătate

07 Oct 2022   •   09:50
Mihaela Toader, CJ Ilfov: Două proiecte au fost demarate pentru reformarea sistemului serviciilor de sănătate
Sursa foto: Mihaela Toader

CJ Ilfov a demarat două proiecte de reformare a serviciilor de sănătate, spune Mihaela Toader, Administrator Public la CJ Ilfov, la Conferința Națională “Campaniile de sănătate în Ilfov - sănătatea mai aproape de oameni, descentralizare și performanță”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, canal de știri din România partener exclusiv al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul.

Unul dintre proiecte vizează analiza competențelor digitale ale personalului medical. 

"Avem un proiect depus împreună cu Ministerul Sănătății, de  500.000 de euro, finanțat direct de la Comisia Europeană prin programul de reforme structurale prin care Ministerul Sănătății vor face, cu sprijinul Comisiei, o analiză a nivelului de competențe digitale în rândul personalului medical. Vor dezvolta un cadru general de competențe digitale care să fie introdus și sprijinit atât prin programele de formare în domeniu, cât și împreună cu Universitatea de Medicină Carol Davila și îl vom pilota în Ilfov. Vom folosi toate aceste instrumente dezvoltate pentru nivelul național în Ilfov pe cadrele medicale, astfel încât să vedem dacă mai trebuie ceva ajustat. Proiectul este în plină desfășurare. Comisia Europeană a realizat selecția consultantului, care ar trebui în luna octombrie să se prezinte în România și să începem să lucrăm împreună", explică aceasta.

Cel de-al doilea proiect urmărește detectarea tipurilor de servicii medicale unde poate fi dezvoltată telemedicina. 

"Al doilea pe care îl demarăm acum, este un studiu de fezabilitate pentru a vedea tipurile de servicii medicale care se pretează pe nivelul de competențe digitale și pe nivelul tehnologic pe care îl avem și pe ce tipuri de pacienți putem să dezvoltăm telemedicina cu cele trei spitale pe care le avem. 

Ne dorim pentru pacienții cronici este să beneficieze de dipozitive care nu sunt foarte complicate și pot fi citite de la distanță, și în urma cărora medicul, fără a-l consulta fizic poate să îi redozeze tratamentul, să-l urmărească iar în situația în care apare o urgență, imediat să poată fi contactată ambulanța.

Vom face achiziția să luăm câțiva experți pentru a mapa serviciile de la nivelul județului Ilfov. Din fericire, spre finalul anului și la nivel național se va finaliza planul de servicii regionale, inclusiv pentru București, și atunci vom vedea care este starea de sănătate a populației pentru că fiecare regiune este foarte diferită și are nevoi diferite de servicii medicale. Toate aceste documente ne vor ajuta să luăm decizii bazate pe date", spune reprezentantul CJ Ilfov. 

×