x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Petre Daea: Vor trebui irigați circa 150.000 de hectare de teren agricol anual până în 2027

Petre Daea: Vor trebui irigați circa 150.000 de hectare de teren agricol anual până în 2027

08 Noi 2022   •   13:10
Petre Daea: Vor trebui irigați circa 150.000 de hectare de teren agricol anual până în 2027

România va investi circa 1,5 miliarde de euro în sistemul de irigații în următorii cinci ani, explică Petre Daea, ministrul Agriculturii, la Conferința Națională “Soluții de finanțare pentru agricultură /Siguranța alimentară și rezistența la crize”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul si continuă seria de evenimente “România Inteligentă”.

"Sunt și oportunități ale momentului care pot fi valorificate.Să înțelegi ce înseamnă agricultura, este o oportunitate. Să înțelegi ce înseamnă hrana, este o oportunitate. Să înțelegi ce înseamnă prioritatea pentru domeniul agriculturii. Astăzi trebuie să faci pentru a avea mâine. Și astăzi nu trebuie să te gândești  ce faci mâine, ci dimpotrivă. Este deja o oportunitate faptul că românii au realizat ce înseamnă factorul apă. 

Prima preocupare a Ministerului Agriculturii a fost această conduită de a face zilnic câte ceva împreună cu fermierii, care desfășoară activitatea în câmp sau în grajdurile de animale, în așa fel încât să oferi producție pentru a satisface nevoie de consum, pentru a satisface cererea", 

Anul acesta, din nefericire, seceta a pus stăpânire pe întreaga suprafață a României, afectând suprafețe întinse, cu excepția zonelor unde am avut posibilitatea să irigăm, este aceasta o oportunitate să înțelegem că nu trebuie să batjocorim ceea ce am făcut de-a lungul vremii. Pentru că din nefericire n-am conservat și n-am ținut la acele obiective pe care le-am avut și care ne sunt folositoare tot timpul, chiar dacă sunt ani unde precipitațiile asigură confortul hidric al plantelor", precizează ministrul. 

El a spus că vor fi investiți 1,5 miliarde de euro în sistemul de irigații până în 2027.

"Nu întâmplător, Parlamentul României a ridicat la rang de lege Programul Național de Irigații, pe care l-am materializat prin hotărâri de guvern foarte repede, stabilind foarte clar care sunt obiectivele, stabilind foarte clar care sunt sumele pentru fiecare obiectiv în parte și care este termenul de punere în funcțiune a acestor obiective, în așa fel încât să ating și scopul pe care și l-a propus legiuitorul în momentul în care a pus în mișcare Legea 236 privind acordarea a 1,5 miliarde de euro pentru refacerea sistemului de irigații. 

Avem de realizat, până în 2027, 2,6 milioane  de hectare, adică suprafața agricolă posibilă de irigat. Înseamnă că trebuie să mergem în fiecare an cu cel puțin 150.000 de hectare, pe care trebuie să le operaționalizăm. Suprafața irigabilă ep care noi o putem pune în funcțiune nu se va iriga instantaneu pentru că e vorba de un regim de irigare, unele au nevoie de apă, altele nu au nevoie de apă", explică Petre Daea.

Demnitarul spune că din cele  2,6 milioane de hectare nu se pot iriga instantaneu, unele au nevoie de apă, altele nu au nevoie de apă. Acesta precizează că au fost irigate până acum doar 700 de hectare pentru că atât a fost nevoie să se irige în perioada respectivă, în anumite zone apar precipitații.

Anul acesta a fost un an al încercărilor în care, datorită cauzelor naturale, fermierii români au reușit să treacă pragul încercărilor, să adune producția pe care au putut-o obține dar au trecut și la executarea lucrărilor pentru anul agricol următor.

×