x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Virgil Popescu "Sper ca România să devină un hub de gaze naturale, să producem mai mult decât putem consuma"

Virgil Popescu "Sper ca România să devină un hub de gaze naturale, să producem mai mult decât putem consuma"

de Giulia Anghel    |    17 Feb 2023   •   22:30
Virgil Popescu "Sper ca România să devină un hub de gaze naturale, să producem mai mult decât putem consuma"

România va deveni independentă energetic și, mai mult, va fi un exportator net de gaze naturale, a explicat Virgil Popescu, ministrul Energiei, la Conferinţa Naţională "Rute noi şi resurse sustenabile - ieşirea din criza gazelor", organizată de cotidianul național Jurnalul și Antena3CNN, în cadrul proiectului România Inteligentă.

Planul este de a face legătura cu Serbia, astfel că România va putea deveni un hub de gaze naturale.

"Am avut o discuție și cu doamna ministră, și cu vechea ministră a Serbiei, și cu noua ministră a Serbiei, dorim să facem interconectarea și între România și Serbia pentru că România trebuie să devină un hub de gaze naturale, în perspectiva dezvoltării proiectului Neptun-Deep, în perspectiva dezvoltării proiectului Caragele, în perspectiva faptului că România va deveni cu certitudine independentă din punct de vedere energetic, al gazului natural, noi sperăm la sfârșitul lui 2026, începutul lui 2027, să avem gaz mai mult decât putem consuma. Să devenim un exportator net, să consumăm maxim cât putem în România și, evident, surplusul să poată fi dat regional", precizează acesta. 

Totodată, România are în vedere aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova. 

"Și să nu uităm finalizarea conductei Iași-Ungheni-Chișinău. Prin această conductă România poate aproviziona, atât cu gaz românesc, cât și cu gaz pe rutele celelalte, Republica Moldova cu gaz. 

În perioada 2020-2021-2022, Transgaz a avut o politică investițională și împreună aum realizat conectarea României, și punerea pe harta traseelor de transport gaze naturale a României, care avea o singură posibilitate de import de gaz, doar dintr-o singură sursă, din Federația Rusă", precizează ministrul.

×