x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Preotul Pavel Zuzu i-a scris Elenei Ceauşescu, cerând să fie promovat

Preotul Pavel Zuzu i-a scris Elenei Ceauşescu, cerând să fie promovat

26 Sep 2009   •   00:00

Subsemnatul Preot Pavel Zuzu, din Bucureşti Piaţa Naţiunile Unite nr. 3-5 Sectorul 4, Bloc C, Sc. A, etaj 1 apart. 5 tel. 15.46.70, preot slujitor la Biserica "Domniţa Balaşa", prezint în cele ce urmează în mod succint viaţa şi activitatea mea:

Slujesc la Biserica "Domniţa Balaşa" de 27 ani. De la 1 mai 1962 până la 7 ianuarie 1968 ca Arhidiacon, iar de la 7 ianuarie 1968 ca preot-duhovnic până în prezent. Aici, concomitent cu munca de cleric, am îm­plinit, din dragoste şi benevol, fără nici o re­muneraţie, funcţia de secretar-contabil, ca­sier şi preşedinte al Comitetului de Pangar.

Date personale studii. M-am născut la 23 octombrie 1923 în Comuna Vorona, Judeţul Botoşani, din părinţii Constantin - moldo­vean şi Evdochia - bucovineancă, ţărani mijlocaşi, în prezent decedaţi.
Am absolvit şcoala primară în satul natal în anul 1935.
Am absolvit cursurile  Seminarului Teologic "Veniamin Costache" din Iaşi în anul 1943, fiind clasificat al IV-lea din 22 can­didaţi.
Sunt absolvent al Seminarului Pedago­gic din Iaşi din 1937.
Timp de doi ani am frecventat cursurile Facultăţii de Litere şi Filozofie din Iaşi, pe care le-am întrerupt din lipsa mijloacelor materiale.
Am absolvit cursurile de Îndrumare Misionară, organizate de Institutul Teolo­gic din Bucureşti, la Curtea de Argeş, în luna octombrie 1964, pentru definitivarea şi promovarea în cler, obţinând media ge­nerală 10,00, calificativul "Excepţional", primul din cei 200 de preoţi cursanţi.

Limbi străine: În şcoală am învăţat să scriu, să citesc şi în parte să şi conversez, limbile: franceză, germană, greacă latină şi ebraică. Din toate acestea mi-am însuşit mai mult limbile franceză şi germană, cu care mă pot descurca uşor şi cărora le acord interes permanent, pentru a le învăţa cât mai bine. În anul 1975, am stat o lună în Republica Democrată Germană. În anul 1978, am stat o lună în Olanda, Belgia, Franţa. Iar în anul 1980, de asemenea, am stat în Franţa, Belgia, Olanda şi Republica Federală Germania.

Trăind şi muncind co­rect, permanent am împletit armonic, cu mult tact şi discer­nământ, rugăciunea cu munca, meditaţia cu activitatea practică, teologia cu viaţa, idealul cu realitatea. Aventura mi-a fost străină şi o dispreţuiesc. Aşa, am ajuns să cunosc îndeaproape problemele bise­riceşti - interne şi externe - , posibilităţile de acţiune pozitivă ale Bisericii în contemporaneitate, orientările din viaţa Bisericii, precum şi lipsurile existente în această privinţă.

Figurez pe lista alcătuită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi înaintată Departamentului Cultelor ca persoană in­dicată a fi promovată în ierarhia superioară bisericească.
În încheierea memoriului meu, vin cu marea rugăminte de a mă ajuta şi sprijini pentru a putea ocupa postul vacant de Mi­tropolit al Moldovei şi Sucevei din Iaşi.
Preot Iconom Stavrilofor
Pavel Zuzu - Biserica "Domniţa Balaşa"


Recent, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arapasu, a primit în au­dienţă - la cererea acestuia - pe Petru Balan, preot din RSS Moldovenească, rezultând următoarele aspecte:
Preotul respectiv a relatat patriarhului că în RSS moldovenească s-au deschis 450 de biserici şi au mare nevoie de cărţi bisericeşti în limba română. Totodată, a menţionat că Biserica Ortodoxă exercită un rol tot mai important "în trezirea conştiinţei poporului pentru unitate". I-a solicitat, de asemenea, Patriarhului permisiunea să meargă la Mănăstirea Putna şi să filmeze acest lăcaş de cult în scopul de a include cadrele respective într-un film artistic care va rula pe ecranele cinematografelor din RSS Moldovenească.
Patriarhul Teoctist Arapasu a aprobat să fie filmată Mănăstirea Putna şi i-a promis că va analiza posibilitatea punerii la dispoziţie a unor cărţi bisericeşti. În legătură cu cererile unor preoţi din RSS Moldovenească de a li se pune la dispoziţie materiale religioase de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, a fost informat preşedintele Departamentului Cultelor pentru a se analiza oportunitatea ono­rării acestora.
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR - Cabinetul Ion Dincă, dos. nr. 2/1989

×
Subiecte în articol: din arhiva cc al pcr