x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Bulgarii pregăteau modificarea Constituţiei

Bulgarii pregăteau modificarea Constituţiei

12 Oct 2009   •   00:00
Nota Ambasadei României la So­fia
Către Ministerul Afacerilor Ex­ter­ne
Tovarăşului Lucian Petrescu,

Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, la indicaţia conducerii superioare bulgare, s-a trecut la pregătirea propunerilor de modificare a Constituţiei bulgare. Se are în vedere introducerea unor prevederi noi, vizând creşterea rolului Parlamentului (se preconizează să lu­cre­ze în sesiune permanentă) şi al consiliilor populare şi comunale. S-a indicat, de asemenea, să se reflecte noul sistem economic, îndeosebi al autoconducerii, autogestiunii şi au­tofinanţării, precum şi al obliga­ţii­lor asumate în problematica dreptu­rilor omului prin unele documente in­ternaţionale.
Vasile Pungan
Nota Ambasadei României la Washington
Către Ministerul Afacerilor Exter­ne
Tovarăşului adjunct al ministrului, Olimpia Solomonescu,
Tovarăşului director Ilie Şimon,

În legătură cu poziţia SUA faţă de RDG, vă informăm că purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că: "Americanii urmăresc evoluţiile din Republica Democrată Germană cu interes şi preocupare, iar SUA speră că Guvernul est-german poate găsi voinţa de a răs­punde, în mod uman şi pozitiv, la dorinţa covârşitoare de schimbare a poporului".

El a precizat că am­ba­sadorul SUA la Berlin a prezentat acest punct de vedere oficia­lităţilor est-germane. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a afirmat că Admi­nis­traţia americană are prea puţine informaţii despre evenimentele interne din RDG pentru a "prezice ce se va întâmpla". În context, el a afirmat că: "SUA deplo­ră represiunea, oriunde aceasta are loc, şi îi admiră pe cei care urmăresc li­bertăţi democratice de un fel sau altul. Rămâne de văzut cu exactitate ce se întâmplă pe plan intern în RDG, dar SUA îi susţin întotdeauna pe cei care luptă pentru mai multă libertate".
Ion Stoichici
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 224-225

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe