x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Chinezii au intrat cu tancurile în Piaţa Tien An Men

Chinezii au intrat cu tancurile în Piaţa Tien An Men

04 Iun 2009   •   00:00
Nota Ambasadei României la Beijing către Ministerul Afacerilor Externe
04 iunie, ora 03:15
Tovarăşului ministru Ioan Totu,
Personal


Vă informăm că, în a doua jumă­tate a nopţii, situaţia la Beijing a căpătat aspecte mai deosebite.

Trupele autopurtate au luat cu asalt toate centrele importante din centrul oraşului şi în primul rând Piaţa Tien An Men. De data asta, coloanelor de autocamioane cu mi­litari li s-a deschis drum cu tancuri şi transportoare bilndate. Afluxul de trupe autopurtate este masiv, în jurul Beijingului fiind adusă o armată de cca 200.000 militari. Au fost în felul acesta înlăturate, prin împingere, toate barierele puse pe bulevardele capitalei.

Grupuri de populaţie au încercat să se opună înaintării, dar s-au folosit gaze şi focuri de avertisment. După o mică rezistenţă s-au împrăştiat, dar au început de pe case şi ziduri să arunce cu pietre, bombe artizanale şi sticle cu lichide incendiare.

În aceste condiţii armata a deschis focul. Sunt aprecieri că ar fi deja 20-30 de morţi şi câteva sute de răniţi. S-a comunicat, prin radio şi la difuzoare, ca toată lumea să rămână în case, să nu iasă pe stradă. S-a anunţat, de asemenea, că trupele au dreptul de a face uz de orice mijloace în aplicarea ordinelor primite.

Informăm că în oraş sunt mişcări de blindate permanent, care se îndreaptă către centrul capitalei, şi patrule de supraveghere pentru instituţiile centrale şi intersecţiile principale de circulaţie şi alte punc­te strategice.

Se aud focuri de armă frecvente, trase din armament automat. Se pare că există, de data aceasta, hotă­rârea mult mai fermă de a lichida mişcarea antiguvernamentală şi a reintroduce cu adevărat ordinea în activităţile curente. Vom urmări în continuare şi informa.
Angelo Miculescu
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române,  2000, p. 94

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe