x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Brucan, despre instalatori, fotbal, extratereştri şi războiul dintre Irak şi Iran

Brucan, despre instalatori, fotbal, extratereştri şi războiul dintre Irak şi Iran

14 Oct 2009   •   00:00
Către Direcţia a III-a Ind. 311/NS
Notă privind filajul obiectivului "Sergiu" efectuat în ziua de 12.10.1989, între orele 0:00 şi 24:00.

Activitatea obiectivului
La ora 7:55 a plecat de acasă pe jos, având asupra lui o sacoşă, a mers la centrul de pâine şi la magazinul ILF, apoi a continuat până la centrul de încărcat butelii. A privit la rândul format din circa 300 de persoane, apoi l-a întrebat pe distribuitor cam câte butelii vor primi, după care a plecat. De la telefoanele publice existente în zonă a încercat să efectueze o convorbire telefonică, dar, fiind defecte, s-a urcat în tramvaiul 24, cu care a călătorit până la staţia ITRB Bucureştii Noi.

A coborât, după care a continuat pe jos până la oficiul poştal de difuzare a presei din Piaţa K. Marx-F. Engels, unde a intrat la ora 8:25. De la o cabină telefonică a format numărul 75.70.85 şi a vorbit, spunând cum se numeşte, unde locuieşte şi ce problemă are de rezolvat în privinţa boilerului. I s-a indicat să sune la nr. 66.63.65, a sunat şi de aici i s-a spus să se adreseze cooperativei Instalatorul, care i-a efectuat lucrarea. A sunat apoi la nr. 49.74.35, unde nu i-a răspuns nimeni, apoi la nr. 66.40.24, unde a întrebat de Tănase. A pri­mit răspuns că se află într-o şedinţă şi să revină după ora 12:00.

A închis telefonul şi a plecat supărat, a intrat şi a privit la mărfurile expuse în magazinul alimentar, apoi pe jos s-a deplasat acasă, unde a intrat la ora 9:25.

Înainte de a intra, i-a spus subofiţerului de miliţie din dispozitiv că a fost la centrul de încărcat butelii, dar că nu are nici o şansă în acea zi să mai schimbe butelia şi că telefoanele din zonă nu funcţionează, trebuind să meargă până la Bucureştii Noi să dea un telefon pentru a chema instalatorii să-i repare boilerul. Supărat, a zis: "Of (...), numai cu lucrători ca ăştia să nu ai de-a face! Ştie numai să-ţi ia banii şi să facă lucru de proastă calitate! Uite, domnule, eu am fost prin SUA, acolo, fermierii - cei care se află la mai mare distanţă de centrul oraşului - şi-au instalat boilere peste tot, chiar şi la WC-uri, şi funcţionează, domnule! Cum dracu' se face că al meu, deşi l-am cumpărat nou-nouţ, a fost instalat de meseriaşi autorizaţi, nu a funcţionat decât zece zile şi, gata, s-a defectat. Au ştiut să-mi ia banii, am dat o avere, înţelegi dumneata? Am dat peste 3.000 de lei şi acum, după zece zile, să nu mai funcţio­neze?

L-am căutat pe Tănase, cel de la cooperativa Instalatorul, care mi-a executat lucrarea, mi-a spus cineva la telefon că se află la o şedinţă. Am stat şi m-am gândit, nu m-a păcălit, pentru că eu am cerut cu domnul Tănase fără să spun cine sunt. Dacă îi spuneam cine sunt, poate că nu voia să-mi răspundă. Ce dracu' or face ăştia toată ziua în şedinţe, că uite, lucrările executate de ei sunt de proastă calitate! Auzi, domnule, eu când eram la ONU, este adevărat că stăteam toată ziua în şedinţe, dar făceam treabă bună. Ştii, acolo lumea se războieşte, se ceartă, se supără, dar numai aşa, cu vorba, în rest fac treaba aşa cum trebuie, nu ca ăştia, că te plimbă de colo, colo numai ca să te ţină pe drumuri şi nu fac lucrul ca lumea.

Sunt oarecum obosit, în noaptea asta nu am putut dormi din cauză că am vizionat meciul de fotbal la televizor dintre reprezentativele de fotbal ale RSR şi Danemarca. Nu se poate spune că ai noştri au jucat slab, dar danezii au fost mai buni şi nu au iertat nimic. Oricum, calificarea se va decide la noi, la Bucureşti. Domnule, vine iarna, nu am decât 1.200 kg de lemne, puţine, foarte puţine, ştiţi, le-am aşezat bucată cu bucată, pentru fiecare lună în parte, nu-mi ajung, trebuie să mai cumpăr de la ţigani. Dar ăştia nu numai că nu vor să vină la mine, dar să ştiţi că cer şi foarte scump: 1.200 de lei pentru 1.000 kg de lemne. Trebuie să iau, că nu am încotro.

Ce crezi dumneata, că mai sunt tânăr? Când eram tânăr, acum vreo 50 de ani, făceam armata la grăniceri, la graniţă, la Cernavodă, acolo, la Bazargic, unde era Cadrilaterul - acum această zonă se află la RP Bulgaria. Alergam cu motocicleta pe frontieră şi nu simţeam frigul. Dar e bine şi acum, aşa cum este, uite, vedeţi câte vieţi omeneşti au pierit în războiul dintre Iran şi Irak. Bine că a încetat războiul, că nu se înţeleg între ei, asta cu timpul o să se rezolve. Mai rău este că israelienii au început să greşească foarte mult cu palestinienii. Acum procedează la fel cum proceda Hitler cu ei. Da, da, aşa procedează că s-a ajuns la o asemenea situaţie. Cei din interiorul graniţelor au o părere, cei din exterior, altă părere, şi nu este bine. Dar ce să-i faci? Ei ştiu cel mai bine ce au de făcut, dar pierderea de vieţi omeneşti în rândul palestinienilor nu prea este bine.

De ce oare, domnule, ăştia de la cooperativa Instalatorul nu-şi fac datoria aşa cum trebuie? Am să-l caut pe Tănase şi trebuie să-l fac să vină să rezolve problema. Aţi auzit, cei de la Radio Moscova şi programul I de la televiziunea bulgară au anunţat că zilele trecute, undeva, într-un parc de pe teritoriul URSS a aterizat un OZN, o farfurie zburătoare, din care au coborât trei persoane, una a rămas lângă aeronavă, iar ceilelalte două s-au deplasat circa 15-20 de metri, de unde au recoltat mostre de sol, după care au plecat. Au lăsat şi ei mostre de rocă aduse de ei. S-a putut observa, susţin cei de la Radio Moscova, că acele persoane erau foarte înalte, circa 2,5-3,5 metri, şi că aveau capul mic. Deci, există alte fiinţe, mai inteligente decât noi, şi au venit să ne vadă, să ne dea de veste că există pe undeva o altă civilizaţie".

A plecat din nou la ora 11:25, a trecut pe la centrul de butelii, după care a mers în Piaţa Pajura. Aici a dat un telefon la nr. 66.40.24, unde a întrebat de Tănase. Negăsindu-l, s-a plimbat prin piaţă, a privit la persoanele care se aflau la rând pentru a cumpăra produse din carne şi ouă, după care s-a înapoiat acasă, ora fiind 12:10.

Între orele 12:15 şi 12:25 a plimbat câinele la Stadionul Biruinţa.

Între orele 10:25 şi 13:00, la domiciliul său a venit "Sile". A fost anunţat organul informativ.

La ora 12:48, la locuinţa sa a venit Alexe Ilie (legitimaţie de serviciu 5795/18.11.1987, BI seria AIB 584750), tâmplar la SGL 4 ICRAL.

La ora 13:15, factorul poştal a adus ziarele.

A plecat la ora 15:25 pe jos, pe Strada Isbiceni şi a intrat la patiserie. A încercat să dea un telefon de la telefonul public instalat aici, dar, observând o persoană în apropiere, a renunţat, spunând că este defect. A mers apoi la magazinul alimentar, unde a privit circa un minut în interior, după care a revenit la domiciliu, ora fiind 16:35.
Filajul continuă.
Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului  Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 667-670
321280
14.10.1989
22/25 UM 0800/112
"Iorgu II"
Ora 18:17 chemat
"Iorgu II" este sunat de Gigi, pe care-l informează că a fost la Radio Progres trimis de cineva, dar a fost refuzat; n-a avut loc, deşi aveau locuri. Gigi îl întreabă pe Iorgu II dacă-l găseşte acasă mâine. Iorgu II îi răspunde afirmativ. Gigi promite că va trece mâine, între orele 11:00 şi 12:00, şi vor mai discuta.

Ora 19:15 chemat
"Iorgu II" discută cu Benoni pe probleme de aprovizionare şi sănătate.
"Iorgu II" îi spune lui Benoni că luni va merge la braţele de muncă şi după aceea va trece pe la el.
14.10.1989 Sg. mj. M.R.
Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii