x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii De-a v-aţi ascunselea cu ofiţerii de Securitate, în faţa Casei de Cultură

De-a v-aţi ascunselea cu ofiţerii de Securitate, în faţa Casei de Cultură

28 Oct 2009   •   00:00

Strict secret Ministerul de Interne Exemplar unic
Departamentul Securităţii Statului Securitatea Municipiului Bucureşti
Serviciul Independent de Filaj Nr. F/DI/00198244 din 7.10.1989

Către Serviciul 110
Notă privind filajul obiectivului "Iorgu" efectuat în ziua de 06.10.1989 între orele  6.00 şi 23:00

Activitatea obiectivului
La ora 7:25, "Iorgu" a ieşit de la domiciliu, a mers pe Bdul Bucureştii Noi, Gloriei, şi s-a oprit în staţia ITB Bucureştii Noi. De aici s-a urcat în tramvaiul nr. 24 cu care a călătorit până la staţia ITB "Nuferilor", unde a coborât. A continuat pe Str. Nuferilor, s-a oprit circa un minut pentru a privi persoanele care veneau din urmă, Calea Victoriei, Str. Pţa Amzei, Cristian Tell şi la ora 8:00 a intrat la Consiliul Popular al Sectorului 1.

La ora 8:10, "Iorgu" a plecat de aici şi a mers în piaţa agroalimentară, unde a făcut diferite cumpărături şi a privit la persoanele din jurul său. Apoi a mers pe Str. Biserica Amzei, Calea Griviţei şi a intrat în Piaţa Ilie Pintilie, unde a făcut diferite cumpărături. A continuat pe Calea Griviţei şi, din staţia ITB "Gara de Nord", s-a urcat în tramvaiul 24 cu care a călătorit până la staţia ITB "Bdul Gloriei", unde a coborât, a traversat Bdul Bucureştii Noi şi la ora 9:40 a intrat la domiciliu, având în mână sacoşa cu cumpărături.

La ora 10:55 a ieşit de la domiciliu, a mers pe Bdul Gloriei circa 50 de metri, după care s-a întors, a continuat pe Cireşoaia, Bârlogeni, a revenit în Str. Cireşoaia şi s-a ascuns după un copac. Aici a privit circa două minute la persoanele care circulau pe stradă, apoi a alergat pe Str. Măicăneşti, Ardealului şi s-a oprit în faţa Casei de Cultură din Pţa Karl Marx, privind foarte atent la persoanele din jur. După circa cinci minute, "Iorgu" a mers pe aleile din faţa Casei de Cultură, a continuat pe Bdul Bucureştii Noi circa 50 de metri şi s-a ascuns după un camion care staţiona, apoi a continuat pe Bdul Bucureştii Noi şi la ora 11:15 a intrat la domiciliu.

La ora 18:05, "Iorgu" a ieşit de la domiciliu şi a privit la rândul format la unitatea "Legume-Fructe" din vecinătatea domiciliului până la ora 18:20, când a revenit la domiciliu.
Până la ora 23:00, când postul de filaj a fost suspendat, "Iorgu" nu a mai părăsit imobilul în care domiciliază.
Filajul continuă.
Semnează Şeful serviciului (indescifrabil)
Notă: De ce ac(eastă) comportare?
Semnează indescifrabil
Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS
Ora 18:43 chemat
"Ştefan" este sunat de Ioan Buduca, iar acesta îl întreabă dacă ştie că la biblioteca engleză este un curs intensiv de limba engleză. "Ş" nu ştie nimic.

I.B. îl întreabă dacă duminică la 11:00 vor vedea un film (nu precizează unde), iar "Ş" este de acord.

Ora 19:47, chemat.
"Ştefan" este sunat de o cet. căreia îi spune următoarele: A vorbit la "Europa Liberă" despre el de bine. A scris Ţeposu (?) un articol în Amfiteatru despre mine şi ăştia fac, din când în când o revistă a presei şi a citat articolul ăla şi a dat un citat de la mine şi nu am apucat să ascult decât două, trei minute.
Red. lt. col. DI
Stelian Tănase, Acasă se vorbeşte în şoaptă. Dosar şi jurnal din anii târzii ai dictaturii, Bucureşti, Compania, 2002, p. 167-171.

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii