x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Apelul lui Eugen Ionescu adresat lui Gorbaciov

Apelul lui Eugen Ionescu adresat lui Gorbaciov

19 Dec 2009   •   00:00

Le Monde din 19 decembrie 1989 publica reacţiile dramaturgului Eugen Ionescu în faţa relatărilor despre masacrul din România, din presa occidentală.

"Occidentalii sunt lamentabili. Nimic altceva decât vorbe frumoase", se plânge scriitorul de ori­gine română Eugen Ionescu. "Mă întreb cum poate suporta universul astfel de crime", afirmă el, lansând marţi, 19 decembrie, un apel către numărul unu sovietic: "Există un om care ar putea face ceva, şi fac apel la el: acest om este Gorbaciov (...) ar trebui să-şi folosească influenţa, pentru că are influenţă".

"Gorbaciov poate să rupă relaţiile economice, este primul lucru pe care îl poate face. România este complet colonizată de Uniunea Sovietică", a transmis dramaturgul care trăieşte la Paris, agenţiei Reuters. Întărindu-şi apelul pe RTL, scriitorul afirmă: "Ceauşescu este un nebun şi un monstru, este Bokassa, Idi Amin Dada, Pol Pot la un loc şi de o sută de ori mai mult. Bagă oameni la în­chi­soare după bunul plac, îi trimite la muncă forţată după bunul plac, execută oameni, îi omoară câteodată în mod viclean, punând să fie striviţi ca din întâmplare de ma­şini sau de ca­mioane". 

×
Subiecte în articol: din presa internaţională