x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Diplomat străin agresat în România

Diplomat străin agresat în România

21 Mai 2009   •   00:00

Le Monde din 21 mai 1989 relata ca­zul unui deputat belgian în parlamentul european, care a fost agresat de Miliţie în apropierea casei disidentei Doina Cornea.



Belgia şi-a rechemat vineri, 19 mai, ambasadorul de la Bu­cureşti, Jan Ko­ninckx, pentru consul­tări, după agresiunea comisă cu o zi înainte de către miliţienii români îm­potriva unui parlamentar european, domnul Gé­rard Deprez.  

Preşedinte al Partidului Social-Creş­tin (PSC, unul din cele cinci partide care formează coa­li­ţia la gu­ver­nare) şi cap de listă la ale­gerile parlamentare europene din 18 iunie, dom­nul De­prez a fost bătut şi jefuit de miliţieni în faţa domiciliului Doinei Cornea, căreia voia să-i în­mâ­neze personal o scrisoare de la fiica sa.  

Ministrul belgian de Externe, Léo Tindemans, "l-a convocat pe am­ba­sadorul României la Bruxelles luni, 22 mai, pentru a discuta această pro­blemă", au declarat surse din mi­nis­ter. De altfel, Liga pentru apă­rarea drep­turilor omului în România a anunţat vineri, la Paris, că Dan Simpăleanu din Blaj, care s-a de­plasat la Cluj în 12 aprilie pentru a se întâlni cu Doina Cornea, a fost bătut în faţa do­mi­ciliului acesteia, condus la Miliţie şi interogat cu brutalitate timp de 18 ore.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională