x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Tensiuni etnice în creştere; protestatarii sovietici atacă o secţie de poliţie

Tensiuni etnice în creştere; protestatarii sovietici atacă o secţie de poliţie

26 Iun 2009   •   00:00

Moscova. Duminică, trustul american Chicago Sun-Times publica o ştire preluată din ziarul Pravda, conform căreia o mulţime înarmată cu beţe, pietre şi bare de metal au atacat o secţie de poliţie din Kazahsta­­nul sovietic, tensiunile etnice care au explodat acum nouă zile în oraşul Novy Uzen extinzându-se.



Există ştiri şi despre neliniştile etnice din Moldova. Cotidianul spune că la sfârşitul săptămânii proteste şi tulburări au izbucnit în cinci oraşe din Kazahstan din apropierea mării Caspice. A fost cel mai extins protest înregistrat în republica asiatică centrală de la cel din decembrie 1986, când mii de tineri cazaci s-au revoltat. Mai mult de 100 de persoane au murit luna aceasta în contextul tulburărilor etnice din republicile asiatice sovietice, Kazahstan, Uzbekistan şi Tadjikistan.

În Moldova, zeci de mii de oameni au luat cu asalt piaţa centrală a capitalei Chişinău pentru a "come­mo­ra" instaurarea republicii de la 28 iunie 1940, des­prin­să din ţara-mamă, România. "Am fost îndoctrinaţi să celebrăm această zi ca pe una de eliberare, dar noi o percepem ca pe una de ocupaţie", a spus un ziarist local. A spus că cei 40.000 de oameni, mulţi dintre ei purtând steaguri româneşi, cu roşu, galben şi albastru, au umplut centrul oraşului pentru a cere ca limba oficială să fie cea moldovenească şi pentru a solicita întoarcerea la alfabetul latin şi renunţarea la cel chi­rilic. În Kazahstan, tulburările au fost consemnate şi de ziarul oficial kazah Izvestia.  

Autorităţile spun că resentimentele faţă de standar­dele ridicate de viaţă ale minorităţilor etnice, condiţiile economice şi sociale grele, indiferenţa oficialilor locali şi fundamentaliştii musulmani, toate au contribuit la aceste tulburări. Potrivit ministrului de Interne, cei 150 de oameni care au atacat secţia de poliţie din Mangyshlak au fost dispersaţi de trupe aduse cu elicopterul.

Mangyshlak se află la circa 135 de kilometri de oraşul petrolier Novy Uzen, unde patru oameni au fost ucişi la 17-18 iunie.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională