x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Ziariste italience expulzate din România

Ziariste italience expulzate din România

13 Aug 2009   •   00:00

La 13 august au sosit la Belgrad, expulzate din România, două ziariste italiene, Rosella Simone şi Simona Massala-Lamberti, care trecuseră frontiera pe la Porţile de Fier, cu 10 zile în urmă, având vize de turist.

De la intrarea lor în ţară, cu un Fiat "camper", s-au simţit urmărite. Ajunse la Bucureşti, supravegherea s-a făcut atât de vi­zibilă, încât au renunţat să-i mai viziteze pe opozanţi din Capitală, plecând în Deltă, cu gândul de a-i deruta pe urmăritori.

Într-adevăr, Securitatea părea că începe să le creadă veritabile turiste, când, cele două turiste au ajuns la Iaşi. În timp ce Simona Massala-Lambe­rti a rămas în oraş să fotografieze, Rosella Simoni s-a dus la numărul 13 de pe Strada Sf. Anastasia, vechea casă a Culienilor, unde locuieşte scriitorul Dan Petrescu cu soţia. Ajunsă în casă, impresia ei era că nimeni nu o reperase.

După o oră de discuţii, curtea forfotea de agenţi care, la ieşire, au îmbrâncit-o într-o maşină prăpădită şi-au dus-o la sediul central al Securităţii din Iaşi, unde a fost interogată mai bine de trei ore. I s-au confiscat hârtiile şi notele, lista cu adrese reuşind s-o înghită, ca în filmele cu fascişti... În cursul interogatoriului nu i s-a permis să ia legătura cu Ambasada Italiei.

A doua zi dimineaţă, Securitatea s-a înfiinţat la campingul din Iaşi unde se instalaseră cele două ziariste şi le-au luat din nou la sediul central pentru un interogatoriu de circa o oră (au fost întrebate, printre altele, de ce au în intinerarul lor Snagovul, oare fac vreo analogie între Dracula - mormântul lui Vlad Ţepeş e prin apropiere - şi Ceauşescu, a cărui vilă se află acolo?...), li s-a pus în vedere să părăsească România pe un circuit stabilit dinainte şi care să ocolească marile oraşe.
La telefon, Ambasada Italiei le-a comunicat să respecte itinerarul, dar fiindcă în acea ţară se pot întâmpla accidente mortale... Forografei i s-au confiscat toate filmele, în afară de unul singur, bine ascuns.

La 13 august, la Turnu-Severin, celor două ziariste care schimba­seră bani, la cursul de 9 lei dolarul, suma pentru trei săptămâni (10 dolari pe zi), li s-a refuzat cererea de a reprimi dolarii în schimbul leilor nefolosiţi!... fiindcă nu erau turiste, ci ziariste. Ca şi când un ziarist n-are voie să petreacă o vacanţă sau meseria de ziarist ar fi interzisă în România. A doua variantă pare foarte plauzibilă... (După o emisiune a lui Adrian Niculescu, la Europa Liberă).
Lupta nr. 128/1989
Arhiva Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Fond Dan Culcer

×
Subiecte în articol: din presa internaţională