x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Abanos din Republica Unită Tanzania

Abanos din Republica Unită Tanzania

de Diana Rotaru    |    Adela Cristina Teodorescu    |    02 Apr 2009   •   00:00
Abanos din Republica Unită Tanzania
Sursa foto: /Muzeul Naţional de Istorie a României

Dintre cadourile dăruite de ţările ai căror preşedinţi au stabilit relaţii de excelentă prietenie cu Nicolae Ceauşescu nu putea lipsi un simbol din Africa neagră.



Astfel, în colecţia externă de daruri a familiei prezidenţiale poate fi observată o impresionantă sculptură africană din lemn de abanos venită tocmai din Republica Unită Tanzania.

Poate că opera de artă a întregit galeria de obiecte simbo­lice chiar cu ocazia vizitei lui Nicolae Ceauşescu în această ţară, efectuată în luna noiembrie a anului 1988. Atunci "Tovarăşul" a vizitat atât acest stat, cât şi Kenya şi Egiptul.

La fel ca şi în cazul legăturilor cu ţările arabe, este binecunoscută relaţia comercială foarte bună pe care o avea România cu statele din Africa neagră încă din primii ani de conducere ai lui Ceauşescu. La început, interesul României a fost în general motivat de raţiuni economice agrare. Pentru primul se­cretar de partid Tanzania era, de exemplu, o ţară cu potenţial în special agrar şi al cărei preşedinte împărtăşea aceleaşi viziuni

pri­vind progresul economic prin exploatarea la maximum a re­surselor interne pentru export. Pentru Ceauşescu, în ţările din Africa neagră exista o mare cantitate de bunuri agricole cultivate pe acest vast teritoriu, precum orez, cafea, ceai şi nu numai, tocmai bune de cumpărat în schimbul produselor industriale româneşti care nu erau suficient de performante din punct de vedere al calităţii pentru a fi vândute în Vest.

De asemenea, România şi-a repo­ziţionat interesele faţă de ţările africane la declanşarea crizei petrolului, Nicolae Ceauşescu considerând că acestea constituie o nouă sursă de rezerve de ţiţei. România a importat, ulterior, din această zonă o cantitate importantă de uraniu.

×
Subiecte în articol: special