La 13 iulie, prima doamnă a Statelor Unite, Barbara Bush, îi vizita pe refugiaţii români adăpostiţi într-un sătuc din Ungaria. Iată cum prezintă această vizită ziarul "La Repubblica":
"Tahitótfalu este un sat pierdut, patru case în câmpia care se pierde în depărtare. Pentru locuitorii capitalei, la o oră distanţă este un loc cunoscut, este un Ellis Island al lumii comuniste; pentru cei ajunşi sfidând patrulele lui Ceauşescu, este primul popas spre o nouă viaţă.
Aici trăiesc 101 familii româneşti, fugite în timpul nopţii, riscând arestarea sau execuţia la trecerea frontierei. Toţi au pe câte cineva, un părinte sau un prieten, rămas în infern sau căzut sub gloanţele trase împotriva fugarilor în nopţile fără lună. Barbara Bush a venit să-i viziteze pe românii de origine maghiară şi pe ceilalţi români care nu au nici o legătură cu originile maghiare; fugari în noua Ungarie pentru a scăpa de tirania Conducătorului.
Pentru Bucureşti, regimul lui Nyers şi Pozsgay este unul fascist. Pentru maghiarii din Transilvania şi pentru toţi românii care s-au săturat de foamete şi de teroare, acesta este pământul salvator. În satul pe care l-a vizitat prima doamnă, românii fugiţi îşi reconstruiesc casele lor din bătrâni, case de lemn ca şi cele din 8.000 de sate seculare pe care Ceauşescu le demolează pentru a face loc caselor din ciment ale noilor comunişti. «Doamnă Bush, gustaţi aceste căpşune, le cultivăm aici şi sunt cele mai bune căpşune din România», a spus o mamă primei doamne, care îi mângâia pe copii.
Cântece în maghiară, interzise de regimul Ceauşescu, dantele, fotografii ale oraşelor distruse, imagini ale unei tragedii europene au trecut pe sub ochii Barbarei Bush, în timp ce, la Budapesta, secretarul de stat Baker îi promitea ministrului de Externe maghiar, Horn, sprijinul american împotriva ameninţării româneşti, care merge până la achiziţionarea de rachete balistice argentiniene şi la concentrarea de trupe la frontieră.
«Am văzut lucruri pe care nu le pot uita», a declarat soţia preşedintelui american, «lucrul cel mai groaznic ce ţi se poate întâmpla în viaţă este să-ţi pierzi propria ţară, să te trezeşti furat de o putere străină». Pentru românii torturaţi de Ceauşescu, casa comună europeană enunţată de Gorbaciov începe pe pământ unguresc".
Citește pe Antena3.ro