În continuare, un alt exemplu împotriva supraîncărcării, ca şi împotriva virgulei:
"New York - balerina Maya Plisetkaya, pentru americani probabil cea mai cunoscută dansatoare a Teatrului Mare, nu se afla în turneul grupului prin New York, Chicago şi Los Angeles", a explicat joi directorul artistic al companiei, Yuri Grigorovici, "din motivele obişnuite".
Este de mirare cum ziarul a uitat să adauge primele nouă măsuri din "Lacul lebedelor".... Ar fi fost suficient!
"New York - Directorul artistic al Teatrului Mare a anunţat joi că balerina Maya Plisetkaya lipseşte din turneul companiei din America «din motivele obişnuite». Aşa i-a venit ei."
Următoarea introducere este inteligibilă, dar prea aglomerată:
"Teheran - Guvernul militar l-a arestat pe fostul şef al poliţiei secrete din Iran şi apoi a trimis tancuri în bazarul din Teheran, pentru că circulau zvonuri că opoziţia organizează o altă demonstraţie de masă astăzi împotriva domniei de 37 de ani a şahului Mohamed Reza Pahlavi."
Pentru început, nu avem nevoie de informaţia de la sfârşitul acestei fraze interminabile. Chiar şi fără ea, introducerea ar fi fost mai bună dacă era împărţită într-o propoziţie şi o frază:
"Teheran - Guvernul militar l-a arestat astăzi pe fostul şef al poliţiei secrete din Iran. Apoi a trimis tancuri în bazarul din Teheran, căci primise informaţii că opoziţia pune la cale o altă demonstraţie împotriva şahului."
ÎNTÂI CALUL ŞI APOI CĂRUŢA
Introducerile care încep cu lungi propoziţii secndare ce se îndepărtează de ideea principală sunt de obicei ghinioniste. Informaţia este, inutil, amânată:
"Consumatorii, continuând să stea departe de expoziţii şi economia generală dând mereu semne de declin, fabricanţii de automibile au anunţat un nou val de concedieri temporare în fabricile de aici şi din alte părţi".
Concedierile temporare constituie informaţie principală:
"Fabricanţii de automobile din Detroit au anunţat astăzi noi concedieri temporare, întrucât vânzările de maşini şi, în general, economia continuă să fie în declin".
Pe de altă parte, o scurtă frază introductivă este adesea eficientă:
"Cu o aripă în flăcări, un avion al Forţelor Aeriene a reuşit o aterizare forţată dar cu succes la...".
Testul este simplu: fraza ajută celor ce urmează sau numai le stă în cale?
Introducerile suferă de asemenea de slăbiciune de a încerca să cuprindă prea multe elemente, un risc firesc în scrierea unor fraze rezumative. În majoritatea cazurilor, ziaristul trebuie să se hotărască asupra unui singur punct. În cele ce urmează el a pus totul grămadă:
"Washington - Opinia mondială asupra schimbării surselor energetice atrage atenţia în privinţa îngrijorării pricinuite de posibile schimbări în clima pământului, spune un grup de consumatori; modificarea politicii SUA ar putea aduce şi mai mari profituri marilor companii petroliere, iar preşedintele Oficiului de Conducere şi Buget spune că Ministerul (Departamentul) Energiei este total dezorientat". Tot aşa şi introducerea. Adesea există un motiv serios pentru a începe capul ştirii cu sursa - mai ales când declaraţia sau acţiunea îşi au semnificaţii prin vorbitor. Dar aici, acest motiv nu prea există:
"Washington - Biroul General de Contabilitate, un organism de investigaţie al Congresului, a publicat marţi un raport recomandând conducerii federale...".
Bine, bine, dar ce spunea raportul?
"... să reducă şi cantitativ deşeurile radioactive de la uzinele nucleare."
Daţi prioritate informaţiei:
"Washington - Guvernul federal ar trebui să exercite presiuni în ce priveşte deşeurile radioactive de la uzinele nucleare, a recomandat marţi Biroul General de Contabilitate. Acesta, un organism de investigaţie al Congresului, a publicat un raport...".
CONTROLAŢI-VĂ!
Dacă respectaţi strict regula potrivit căreia intruducerile bune rareori depăşesc 25 până la 30 de cuvinte, nu veţi greşi. La unii ziarişti există tendinţa de a supraîncărca introducerea în proporţie directă cu importanţa articolului. Articol mare, introducere mare. Abordarea opusă este cea corectă. Ziariştii buni sunt conştienţi de virtutea reţinerii. Iată o introducere scrisă de dl Barbour de la AP:
"Omul a aselenizat astăzi, duminică, 20 iunie 1969".
La o altă dată memorabilă, 14 aprilie 1865, un ziarist celebru de la AP a scris această introducere, un model în orice moment:
"Washington - Preşedintele a fost împuşcat într-un teatru în această seară şi, poate, rănit mortal".
O PROBLEMĂ DE TENSIUNE
O introducere bună este asemenea corzii de vioară, producând tensiunea potrivită. Un amănunt în plus sau în minus şi sunetul este dezacordat. O introducere supraîncărcată şuieră, una prea scurtă abia şopteşte şi între ele se află cea bună.
Aceasta este sigur prea încărcată:
"Philadelphia - Avocaţii federali care spun că se tem de distrugerea probelor legate de procesele în care persoane oficiale din Philadelphia acuză abuzurile poliţiei «s-ar putea să sufere de paranoia», a declarat luni consilierul judecătoresc Sheldion Albert".
MAI LA OBIECT:
"Philadelphia - Avocaţii federali care se tem pentru siguranţa probelor, într-un proces ce pune în discuţie abuzurile forţelor poliţieneşti, «s-ar putea să sufere de paranoia», a declarat luni consilierul judecătoresc Sheldon Albert".
În cazul următor, dorinţa de a spune multe în introducere l-a împins pe ziarist spre palavrăgeală:
"Starke - John Spenkelink, cu posibilitatea de acţiune legală aproape epuizată, a fost executat în scaunul electric astăzi după ce s-a permis vizitarea sa de către familie şi preot".
Faptul că a fost executat a redus posibilitatea de acţiune legală la zero, nu la limită. De ce să te mai lungeşti: Mai bine:
"Starke - John Spenkelink a fost executat pe scaunul electric după ce a primit vizitele familiei şi preotului".
ACŢIUNEA VORBEŞTE MAI TARE
Mai devreme am subliniat puterea verbelor de acţiune. Ele contează şi mai mult în propoziţiile ce alcătuiesc capul ştirii. Vorbe ca "au mişcat, au planificat, au aşteptat, au pregătit", care apar atât de adesea în introducerile de a doua zi, sunt anemice. Iată ce face buna alegere a verbelor în aceste introduceri.
"New York - Până în ultima zi americanii s-au îngrămădit pe vasele înalte ancorate la chei, s-au căţărat pe pasarelele nesigure, s-au agăţat de roţile uriaşe şi au mângâiat troliurile de alarmă".
"Frankelinton - Un camion cisternă cu 7.000 de galoane (1 galon - 3,34 l) de benzină s-a ciocnit cu un automobil şi s-a răsturnat luni, zdrobindu-l pe şofer şi aprinzând un foc care a împrăştiat flăcări de 50 de picioare (1 picior - 30,5 m), peste două blocuri".
Fragment din "Tehnica scrisului", Caiet Documentar editat de Catedra de teoria şi practica presei a Academiei de Studii Social-Politice, p. 105-108
Citește pe Antena3.ro