Unde sunt zilele de practică de altădată? Când ne trezeam de dimineaţă, plini de entuziasm, ştiind că nu ne vom întâlni cu cărţile şi caietele din ghiozdane, ci cu cartofii şi cu întinderea de pământ?
În anul 1989 eram elevă în clasa a VII-a, în satul Havarna, judeţul Botoşani. Nu eram un copil care să fie obligat să meargă să muncească pământul, aşa că practica agricolă pentru mine a fost o ieşire fabuloasă din lumea cărţilor. Începutul şcolii era sinonim cu trei săptămâni de mers la câmp, unde culegeam sau sortam cartofi. Nu am ratat nici o zi de practică şi pentru faptul că, fiind copil de profesori, trebuia să dau un exemplu bun celorlalţi şi să răspund mereu prezent.
Dar adevărul este că adoram întâlnirile de pe terenul de sport, de la şapte dimineaţa, când domnul director, Iancu Buhaschi, făcea prezenţa tuturor claselor de gimnaziu. Nu puteai să lipseşti dacă nu aveai un motiv foarte întemeiat. Însoţiţi de doi-trei profesori, ne urcam într-o maşină ca un vagon, trasă de un tractor, pe care noi o numeam "caşcarabetă" (nu ştiu de unde vine cuvântul acesta, acum constat că nici nu există în dicţionar). Plecam cu mare veselie spre câmpul ce ne aştepta să-i culegem cartofii. Era nevoie de două-trei transporturi pentru a aduce toţi elevii şcolii la câmp. Acolo începeam munca după ce ajungeau toţi copiii, pentru a se putea face o repartizare corectă a loturilor. Totul se desfăşura într-o atmosferă de distracţie greu de povestit. Culegeam, dar aveam timp şi de glume, cântam şi ne amuzam de tot ce era în jurul nostru. Domnul profesor de fizică, Ion Stan, avea o tactică personală de a ne mobiliza în strângerea câtor mai mulţi cartofi. Făcea aşa-zise întreceri: care echipă aducea cele mai multe oboroace cu cartofi la remorcă era premiantă. Nu câştigam nimic, dar simplu fapt că ne auzeam numele – "Carmen şi Nadia sunt cele mai harnice!" – era un motiv de mândrie pentru noi. Aşa că ne dădeam silinţa să adunăm cât mai mult, chiar dacă uneori mai trişam şi nu umpleam complet "oboroaca", pe motiv că nu putem să o ridicăm plină.
Foarte aşteptate erau şi pauzele de masă. Ne strângeam în grupuri-grupuleţe şi făceam un picnic de invidiat. Acum aveam ocazia să gustăm din zacusca, plăcintele, prăjiturile şi din tot felul de salate de toamnă pe care le aduceau prietenii. Pentru fiecare dintre noi, mâncarea celuilalt era mai bună, aşa că nu mâncam niciodată din propriile bunătăţi. De multe ori, când mă întorceam acasă şi mama mea mă întreba dacă mi-a plăcut prăjitura pe care mi-a dat-o la pachet, ridicam din umeri, pentru că nici măcar nu o gustasem. După ce terminam de mâncat mai aveam timp şi de câteva jocuri, apoi reluam culesul cu acelaşi spor.
Tot lotul cu cartofi a fost şi martorul primelor complimente pe care le-am primit din partea băieţilor. Acolo mi s-a spus că mâinile mele sunt făcute pentru a scrie compuneri, nu pentru a culege cartofi. Seara ne întorceam acasă în aceeaşi atmosferă euforică. Dacă reuşeam să punem în plasă şi câţiva cartofi, aveam sentimentul că a fost cu adevărat o zi reuşită. Îi dădeam mamei acasă să îi pună în cuptor şi, cu puţin ulei, sare şi brânză, dacă aveam, părea cea mai delicioasă mâncare. Cam tot pe atunci am pregătit şi prima mea omletă cu cartofi, "culeasă" din volumul "Bucate alese de prin ţară culese", de Gaby Becsek. La două ouă, e nevoie de 30 g de unt, 50 g de cartofi (adică… un cartof de mărime potrivită), 20 ml lapte, sare şi piper. "Cartoful se curăţă de coajă, se spală şi se dă pe răzătoarea mare, se sărează, se stoarce de apă. Ouăle, laptele, sarea şi piperul se bat spumă, după care se încorporează cartofii. Compoziţia astfel obţinută se toarnă în untul încins, se coace circa zece minute, întorcându-se pe ambele părţi. Se serveşte la micul dejun, cu ceai, sau la dejun, cu salată de andive sau cu salată verde, ca aperitiv. În acest caz se recomandă votcă, ţuică." Ultima recomandare e valabilă numai pentru oamenii mari… La vremea aceea am mâncat omleta dis-de-dimineaţă, după care m-am grăbit spre terenul de sport. Pământul aştepta să ne audă din nou hohotele de râs, dar şi să-l "salvăm" de cartofi!
Citește pe Antena3.ro