x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special "Solidaritatea", finanţată de capitalişti

"Solidaritatea", finanţată de capitalişti

29 Mai 2009   •   00:00

Informarea Ambasadei României la Varşovia către Ministerul Aface­rilor Externe



29 mai 1989, ora 19:00

Vă informăm că deosebit de activa campanie electorală desfăşurată de "Solidaritatea" este susţinută şi cu importante fonduri din străi­nătate, dovadă în plus a intereselor cercurilor din Europa Occidentală şi SUA faţă de evenimentele din Polonia.

Astfel, pentru anul bugetar curent Congresul SUA a aprobat alocarea sumei de 3 mil. dolari pentru asistenţa financiară a opoziţiei polo­neze (în 1987 "ajutorul" s-a ridicat la 1 mil. dolari, iar în 1988 la 2 mil. dolari). La aceasta se adaugă spriji­nul material al sindicatelor din RFG, Italia, Belgia şi evident SUA.

În Bundestagul vest-german, de­pu­tatul Gert Weisskir Chen a pre­zentat recent "conceptul vest-eu­ropean" de colectare de fonduri în RFG pentru susţinera scopurilor electorale şi politice ale "Soli­darităţii" şi Comitetului său cetă­ţenesc.

Birourile "Solidarităţii" din Bru­xelles, care operează sub denumirea condificată "Polonia", au încasat de la începutul acestui an suma de 300.000 dolari.

Cunoscând nevoile practice ale opoziţiei, postul de radio "Europa liberă" plăteşte articole publicate de emigraţia poloneză şi interviurile luate unor lideri ai "Solidarităţii" în echipamente de telecomunicaţii şi tipografie.
Pe de altă parte, în SUA acţionează organizaţii care asigură, prin contrabandă, alimentarea Poloniei cu broşuri, cărţi, periodice şi ma­ni­fe­s­te. În afara acestui "sprijin", fundaţii particulare americane colectează sume importante destinate opo­zi­ţiei poloneze.

Tot prin contrabandă se asigură pătrunderea din SUA în Polonia a echipamentelor video, foto, computerelor, echipamentelor tipo­gra­fice, chiar şi a grenadelor fu­migene. Aşa se explică şi faptul că un perio­dic clandestin ca Mazowsze Weekly este tipărit cu "ultima" tehnologie laser.

Presa, radioul şi televiziunea poloneză au făcut referire la acest sprijin din afară acordat "So­li­darităţii" criticând faptul că "Solidaritatea" a acceptat aceste fonduri.
Ion Teşu
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 82.

×
Subiecte în articol: special