Adrian Vasilescu: Pariem pe leu pentru ca leul este moneda noastra pana in preziua aderarii la euro. Totul se va transforma atunci, datoriile se vor converti in euro, creantele se vor converti in euro. Totul se va converti si va avea aceeasi valoare. Banca Nationala are rezerve si de euro si de dolari si de alte valute, este pregatita pentru toate vremurile.
Daca banca iti da credit in lei, este bine sa te axezi pe lei. Daca ai luat intr-o mondeda exotica, in franci elvetieni, iar acum platesti o dobanda de te ustura, trebuie sa inveti din asta. Trebuie sa iei credit in moneda cu care esti platit.
Adrian Vasilescu: Leul este moneda noastra, euro este aspiratia noastra. Sa ai un program pentru euro inseamna sa ai un program pentru Romania. Nu ai decat de castigat daca ajungi cu datoria publica, deficitul bugetar, cu dobanda, cu cursul intr-o zona stabila asa cum cere programul pentru euro. Alt program nu avem pentru tara asta. Am avut un program pentru aderarea la UE si a mers struna.
Adrian Vasilescu: Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a decis ca titlurile de stat, daca provin din state cu datorii foarte mari, vor fi aduse la valoarea pietii, adica vor avea preturi mici. Ce are Romania in povestea asta? Doar un avantaj! Bancile vor fi interesate de aceste titluri, in conditiile in care finantarea externa devine greoaie. Publicul nu are de ce sa fie ingrijorat din punctul acesta de vedere.
Adrian Vasilescu: Se vorbeste de Statele Unite ale Europei. Problema transferului de suveranitate nu este cea mai mare. Actuala Uniune ne-a obisnuit deja cu acest lucru. Problema va fi transferul de prosperitate. Vor fi de acord economiile mici, dar se vor opune economiile mari. Criza aceasta a deschis ochii multora, dar nu de tot. Germania, in UE, poate sa faca lucruri marete. In afara UE nu va face nimic.
Liviu Voinea: O buna parte din criza provine din sectorul privat, nu din cel public. Statele se ajusteaza, dar criza nu a venit de la state, exceptand Grecia. Spania si Irlanda aveau un nivel destul de scazut al datoriilor, pana sa salveze bancile. Apoi datoria publica a acelor tari a crescut foarte mult. Cum ar putea statul sa plateasca datoria pe care privatii nu au putut sa o plateasca? Raspunsul este unul singur: tiparind bani. Insa Banca Central Europeana nu doreste sa faca acest lucru.
Adrian Vasilescu: Acest indicator al deficitului structural va iesi din cabibnete si va ajunge in strada. O definitie scurta a deficitului structural a fost data drept deficitul ca atare raportat la PIB-ul potential. Deficitul structural, este deficitul curat, din care au fost eliminate preturile de productie. In deficitul structural trebuie sa dai la o parte toate influentele preturilor. Calculele vor fi foarte complicate.
Liviu Voinea: Pana la nivelul anului 2013, e nevoie de reduceri cu 4% din PIB, raportat la bugetul din 2012. Probabil ca pentru asta va fi nevoie de noi impozite. Aici ori revii la impozitarea progresiva, ori cresti cota unica, ceea ce va fi probabil solutia aleasa.
Adrian Vasilescu: Uniunea Europeana este de multa vreme intr-o competitie pe care o pierde cu SUA si Japonia. Toate rapoartele au aratat limpede ca SUA si Japonia sunt mult inaintea UE.
Liviu Voinea: Acordul la care s-a ajuns acum, este genul de acord unic care se repeta la fiecare trei luni. Astfel de intalniri de urgenta pentru salvarea Europei au mai fost si vor mai fi. Sunt ignorate problemele sistemice. Nu e vorba doar de Grecia sau de cateva mere stricate. Este o problema sistemica a modului in care a fost conceputa din start zona euro. Niste tari emit datorie intr-o moneda pe care nu o controleaza. Aceasta este problema zonei euro, iar problema aceasta nu a fost adresata.
Germania este o economie deschisa, Romania este o economie deschisa, insa zona euro este o zona inchista, cu o serie de bariere. Cineva acolo trebuie sa consume si cineva sa economiseasca. Daca toti economisesc, nu avem cum sa iesim din criza.