x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anarhiştii de la Timpuri Noi, anihilaţi ca-n timpurile vechi

Anarhiştii de la Timpuri Noi, anihilaţi ca-n timpurile vechi

de Vladimir Ioan    |    03 Apr 2008   •   00:00
Anarhiştii de la Timpuri Noi, anihilaţi ca-n timpurile vechi

EXCES ● Acţiune în forţă a mascaţilor pentru un grup împotriva globalizării
Purtătorii de "caşchete" cu mentalităţi de miliţieni au căşunat cu pulanele pe cetăţenii suspectaţi că vor să atenteze la ordinea mondială direct dintr-o fabrică bucureşteană. VIDEO
Răzvan Martin dezminte informaţiile din Gardianul
După ce a fost ridicat ieri de poliţie pe strada din faţa halei închiriate de tinerii anti-NATO la Timpuri Noi, Răzvan Martin, de la Agenţia de Monitorizare a Presei, vrea să dea în judecată ziarul "Gardianul” dacă nu i se va publica dreptul la replică.

Antinato cu "n" mic

Bucureşti, 2 aprilie... Un depozit din cartierul Timpuri Noi. 46 de manifestanţi pentru pace şi antiglobalizare sunt reţinuţi pe motiv că s-au adunat pentru a pregăti o manifestaţie anti-NATO.


Ghidat după bunul simţ, pentru că domnii poliţişti întâlniţi pe drum erau din provincie şi habar-n-aveau unde se află, am ajuns la locul faptei. Deocamdată nu ştim dacă e penală sau penală-penală.


"EVALUAREA RISCULUI". Enumerăm diferitele tipuri de purtători de uniformă, fără a-i uita pe cei fără. Poliţie, jandarmi, studenţi la poliţie, mascaţi costumaţi în ţestoasele ninja. Cam un vagon. Genul de acţiune pe care o umflăm ca să ne scuzăm. Din când în când, câte o dubă sau două mai intră în curtea fabricii sau ce naiba o fi. Oricum, printre obiectele de activitate a dărâmăturii, pe uşă, scrie: Evaluarea riscului. D’aia nu ne explicăm de ce patronul nu a mirosit nimic din viitoarea tevatură. O persoană fizică a venit şi ia cerut să închirieze o hală, specificând în contract că se va organiza un eveniment. Probabil că l-a considerat un tip deosebit, căruia îi place să îşi organizeze de unul singur evenimente aşa că a rămas mască atunci când a văzut că prin hala mizeră se perindă tot felul de oameni şi s-a băşicat. Varianta 1, a patronului: m-au agresat. Varianta 2, antinato: ne-a agresat. "Ţopăia şi ne scuipa." Cert e că a apărut marea de ordine. A scăpat cine era pe afară, peste restul s-au închis porţile. Ce s-a petrecut înăuntru nu e clar. Un om, identificat cu oarecare greutate ca femeie, presupus a lucra în stabiliment, azvârlea către alta, cu compasiune: "Mamă, a bătut la ei ca la fasole!". Unul dintre antinatoişti a vorbit la telefon cu un băiat care deja ajunsese în sediul Poliţiei, după ce fusese scos din fabrică într-una dintre dube. "Nu ne-au bătut, ne-au brutalizat". Băiatul spune că de două zile e urmărit. Povesteşte că duminică, în timp ce se afla cu alţi câţiva amici, a fost atacat de către un grup de nazişti. Ei au ripostat cu spray-urile, au fost ridicaţi de poliţie dar au scăpat doar cu un avertisment. Luni noapte, în timp ce se afla pe strada cu tevatura de mai sus, a fost iar săltat şi ţinut la secţie vreo şase ore. Şi el şi ceilalţi cu care se afla, au refuzat să dea vreo declaraţie. Am citit comentarii naive, răutăcioase, unele chiar ale unor oameni din presă, legate de refuzul de a da declaraţii, în cazul celor şase germani care au încercat să intre în România. Este dreptul fiecăruia, iar ei îl folosesc. Pam, pam. Nu e chiar atât de anticrist să nu vrei să stai de vorbă cu cineva.


"DĂ-MI ŞI MIE O FATĂ!" Printre cei adunaţi în faţa fabricii se băgaseră şi băieţi de la Noua Dreaptă. Rezultatul era destul de comic. Toată lumea filma pe toată lumea. Serviciile, Noua, Anti, presa. Apropo de presă. Un băiat gras, care apare la televizor încercând mereu şi mereu să devină un fel de Adelin Petrişor, a vorbit vreme îndelugată cu un tip care dădea declaraţii anti. I-a luat interviul, l-a filmat pe toate părţile, dar mai lipsea ceva ca să dea bine, să iasă ca lumea globalizarea. După o oarecare pauză, se întoarce către ciufulit şi îi spune pe şleau: "Auzi, dă-mi şi mie o fată". E o expresie pe care o auzi des în preajma proteveului, la Mătăsari. Una dintre fete mormăie delicat, fără să înjure: "De care? Blondă, roşcată, care dă mai bine pe sticlă?" Antinatoiştii de pe afară sunt nişte puşti, vopsiţi în cap, cu păr împletit, cu venituri mici, cu glugi sau nu, cu cercel, căţel şi purcel în ureche, buză, bluză. Cu studii diverse, liniştiţi până strigă "libertate" de câteva ori. Timoraţi. Exact genul care să pună probleme de securitate statului de drept. Dacă o să priviţi cu atenţie reluările de la ştiri, o să vedeţi cam câtă îngrijorare se citeşte pe faţa organelor. Cam câtă vă cuprinde şi pe dumneavoastră citind aceste rânduri. Una dintre fetele care a fost prinsă în hală povesteşte că a fost pusă cu faţa la pământ de mascaţi şi lovită cu bulanul. Mai mult martorii susţin că un tânăr a ajuns la spital din cauza loviturilor şi o altă fată a alunecat în momentul în care a fost urcată în dubă.


VERIFICĂRI PESTE VERIFICĂRI
"Îmi dau drumul numai mie, deşi suntem cinci. Dar nu vor să-mi dea proces-verbal. Sunt aici cu doi avocaţi şi facem o solicitare pentru a primi o hârtie prin care să se explice de ce am fost reţinuţi aici. Eu sunt de vreo oră şi jumătate aici. Ceilalţi patru sunt tot înăuntru şi nu ştiu ce se întâmplă cu ei. Sunt reţinuţi în continuare acolo. Nu le ştiu numele. Unuia singur îi ştiu prenumele, Gabi. Ei sunt ţinuţi fără nici o bază legală aici, cică pentru verificări, dar cât durează o verificare de genul ăsta? Unul dintre ei are o maşină care este ţinută la secţie şi mi se pare că vor să-l percheziţioneze, ceea ce este ilegal."
Răzvan Martin
director, Agenţia de Monitorizare a Presei

Tânăr din Republica Moldova bătut

Gheorghe Zugravu, unul dintre tinerii duşi la Secţia 12 de Poliţie, susţine că a fost bătut de jandarmi atât în timpul intervenţiei acestora de la Timpuri Noi, cât şi în maşină, în drum spre secţie, acesta având lovituri serioase la faţă şi la cap.

Consulul Republicii Moldova la Bucureşti, Vladimir Filip, a anunţat aseară că “cel mai pro­babil” va trimite o notificare oficială ministerelor Justiţiei şi de Interne “pentru a atrage atenţia asupra agresării compatriotului nostru”. “Am fost anunţat telefonic de prieteni de-ai domnului Zugravu că domnia sa a fost bătut în timp ce era reţinut de forţele de ordine. Despre sănătatea dumnealui am aflat chiar de la el, după ce a fost eliberat”, a declarat Vladimir Filip.




Prea mult zel

  • de Mara Răducanu
La o zi după începerea summitului, iată că, ieri, incidentele nu au întârziat să apară. Zeci de mascaţi au evacuat 46 de militanţi NATO care închiriaseră până luni o hală din Timpuri Noi, pe motiv că vor să ţină aici o petrecere. Potrivit primelor cercetări ale poliţiştilor, sămânţa de scandal s-a declanşat în momentul în care "chiriaşii" ar fi vrut să introducă în hală mai multe bidoane cu vopsea, iar paznicul unităţii le-ar fi interzis accesul. Acesta a anunţat imediat poliţia, treizeci şi cinci de mascaţi pătrunzând la scurt timp în forţă în fabrică pentru a-i evacua pe protestatari. Militanţii sunt cetăţeni polonezi, români şi germani, ei susţinând că au un contract legal de închiriere cu reprezentanţii fabricii bucureştene şi că au plătit 2.800 de lei pentru spaţiul în cauză. La începutul săptămânii, militanţii şi-au improvizat în hală o tabără unde au pictat o serie de bannere cu mesaje pacifiste (de genul "Stop Război – Stop NATO!). În legătură cu ceea ce s-a întâmplat, protestatarii susţin că le-au fost pur şi simplu încălcate drepturile. "Din punctul meu de vedere a fost abuz din partea Poliţiei. Dar asta e, între Poliţia Română nu există comunicare. De la Iaşi până la Bucureşti am fost oprit de 13 ori. Nu aveam de gând să ieşim în stradă. Voiam doar să ne spunem părerea noastră despre război", a declarat unul dintre tinerii care voiau să participe la manifestaţie. La rândul lor, oamenii legii susţin că nu şi-au făcut decât datoria şi că i-au reţinut pe protestatari pentru verificări. "Rămâne să stabilim naţionalitatea fiecăruia şi ce făcea acolo. Şi fac precizarea că libertatea de exprimare este garantată de Constituţia României, toate acele bannere şi inscripţii nu au caracter infracţional, motiv pentru care nu se pune problema comiterii vreunei infracţiuni", a declarat Cristian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei. George Cristea, directorul firmei care a închiriat acel spaţiul manifestanţilor anti-NATO, susţine că a fost agresat de patru persoane care au încercat să intre ieri-dimineaţă cu o dubiţă în sediul societăţii, care funcţionează în incinta vechii fabrici Timpuri Noi.

TRĂIM ÎN ROMÂNIA! După ce protestatarii ridicaţi de oamenii legii au fost duşi la diverse secţii de poliţie din capitală (secţia 10, 11, 12, 23), aproximativ 25 de manifestanţi pentru pace şi antiglobalizare au protestat în faţa Secţiei 11 în semn de solidaritate cu colegii lor. Mai mult, potrivit unor informaţii oficiale, două cetăţene elveţiene şi un ziarist german, aflaţi în zona fabricii, au fost reţinuţi de poliţişti, pe motiv că ar face parte din grupul de manifestanţi. Poliţia a anunţat că astfel de verificări sunt normale, iar cetăţenii respectivi vor fi lăsaţi să plece după identificare. Şi Răzvan Martin, director al Agenţiei de Monitorizare a Presei, a avut aceeaşi soartă, fiind dus împreună cu alţi patru cetăţeni la Secţia 10 Poliţie. Ne-au luat pe toţi şase din faţa aleii unde s-a produs reţinerea grupului mare, în momentul în care voiam să ne urcăm într-o maşină şi să mergem la Secţia 11. Am găsit un avocat şi am vrut să mergem pentru a le oferi asistenţă celor reţinuţi acolo. Eu pot pleca şi acum, dar vreau să văd ce se poate face aici.

Mi-e teamă că-mi dau mie drumul, pentru că am avut nişte contacte în presă şi am putut să fac scandal, iar ei pot fi ţinuţi aici până mâine", a declarat acesta.


Anarhiştii şi fotbalul

De dreapta sau de stânga? Păi, doar de stânga ! Şi, dacă nu i-ar fi luat la întrebări poliţia, ar fi « jucat fotbal” cu "Rezistenţa Naşională”. Cel puţin asta intenţionau membrii respectivei grupări de dreapta, care-i aştepta să iasă pe stradă. Haosul care s-a creat în această perioadă din cauza abundenţei de informaţii eronate despre grupurile care protestează împotriva summitului NATO nu mai scot la lumină orientarea reală a extremiştilor. S-a spus ba că sunt anarhişti, ba că sunt neonazişti, ba că sunt extremişti de stânga, ba de dreapta. Cea mai gravă confuzie a fost atunci când s-a amestecat dreapta cu stânga, spunându-se că grupările ne vor ataca împreună. Doar că dreapta n-are nici o treabă cu stânga, ba se mai şi urăsc. Iar când se-ntâlnesc, iese cu bătaie de cele mai multe ori. Între ei. Degeaba a tot declarat "Noua Dreaptă” că nu are nici un amestec în "ciorba” anarhiştilor, că respectă legea şi nu vrea să protesteze nici măcar împotriva anarhiştilor. Gruparea este amintită în continuare când vine vorba despre anarhişti. Ba mai sunt amestecate şi altele, tot de dreapta, din Germania sau din Spania, care nici nu s-au gândit să apară pe plaiurile mioritice. Singura "grupare” care a anunţat (neoficial) că va protesta împotriva anarhiştilor, nicidecum împotriva summitului NATO sau a autorităţilor, se numeşte "Rezistenţa Naţională”. Şi nici măcar nu este un grup organizat. "Este un concept fără coloratură politică, la care oricine poate adera. Nu avem alianţe cu nimeni şi suntem împotriva curentelor antiromâneşti. Cei care ne sunt alături vin din diverse medii, cum ar fi galeriile de fotbal. Sloganul nostru este "Strada mea, oraşul meu, ţara mea”, ceea ce înseamnă că vrem să fie ordine şi curăţenie la noi şi să nu-şi permită anarhiştii să ne calce în picioare.”, explică unul dintre membrii grupării. Aşadar şi prin urmare, "fotbaliştii” se pregătiseră de ceva vreme să-i întâmpine cu "(h)-ospitalitate” pe anarhişti. Numai că încăierarea care urma să aibă loc între cele două grupuri a fost cel puţin amânată prin acţiunea de ieri a forţelor de ordine.
  • Diana Caloianu



×
Subiecte în articol: eveniment timpuri noi