x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Luptă pe ultimul leu, în „Cartierul Udrea”

Luptă pe ultimul leu, în „Cartierul Udrea”

de Ion Alexandru    |    24 Iul 2023   •   08:00
Luptă pe ultimul leu, în „Cartierul Udrea”

Detalii absolut savuroase ies la iveală din dosarul de insolvență al companiei Realtopharma SA, firma controlată de iubitul și de finul Elenei Udrea, care, în urmă cu doi ani, se lăuda cu construirea unui cartier de lux în orașul condus de Emil Boc.

 

La Tribunalul Ilfov a fost depus tabelul preliminar al creanțelor, document din care rezultă că Adrian Alexandrov s-a înscris cu o creanță salarială în cuantum de 8.115 lei. Asta, în condițiile în care, așa cum „Jurnalul” a dezvăluit în edițiile precedente, compania debitoare are conturi pe minus la două bănci și la Trezorerie.

 

Conform dosarului 884/93/2023, aflat pe rolul Tribunalului Ilfov, a fost aprobat tabelul preliminar ratificat al creditorilor SC Reaptopharma SA, document aflat la dosar încă din data de 20 iulie 2023. Direcția Generală a Finanțelor Publice s-a înscris în acest tabel, la capitolul creanțe garantate, cu suma de 20.819.568 de lei, dar a fost aprobată doar suma de 1,5 milioane de lei.

Conform documentului citat, la rubrica „Creanțe salariale”, regăsim patru creditori, cu o creanță cumulată în cuantum de 37.421 lei. Primul pe listă este nimeni altul decât cel care controlează afacerea, Adrian Alexandrov, iubitul Elenei Udrea, care s-a înscris cu o creanță salarială în cuantum de 8.115 lei. De asemenea, cu o creanță salarială de 21.000 de lei figurează un anume Mihai Zoltan Curteanu, urmat de Ioan Petrovan, cu o creanță de 4.725 de lei, și de Alexandra Florina Pop, cu o creanță salarială de 3.581 de lei.

În procesul insolvenței, a fost solicitată înscrierea unor creanțe bugetare în cuantum de 20.848.343 de lei, dar au fost admise la înscriere doar creanțe de 19.348.343,44 lei. Direcția Regională a Finanțelor Publice București a fost înscrisă în acest tabel cu o creanță bugetară totală de 19.319.568 de lei, în timp ce Direcția de Impozite și taxe Locale Cluj-Napoca s-a înscris cu o creanță bugetară de 28.775,44 lei.

 

Patronii au cerut aproape 100 de milioane. Li s-au aprobat 15.000 de lei

 

O altă rubrică interesantă a acestui tabel este cea a „creanțelor chirografare”. Este vorba despre 166 de astfel de creanțe, în sumă totală de 59.986.516,26 de lei. Adrian Alexandrov a cerut să fie înscris și aici, cu o creanță de 10.100 de lei, care nu a fost aprobată. De asemenea, partenerii săi de afaceri au solicitat înscrierea cu sume „grele”. Mai exact, Cecilia Petrovan a solicitat să se înscrie în tabel cu o creanță de 197.110 lei. Gheorghe Petrovan a cerut înscrierea cu o creanță de 53.851.410 lei, iar Mariana Liliana Petrovan cu o creanță de 35.900.940 de lei. Nu au fost admise.

Pe lista creditorilor cu creanțe chirografare se regăsesc, pe de altă parte, Asociația Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj (320.515 lei), Fotbal Club CFR 1097 Cluj SA (1.212.700,2 lei) sau Mercedes Benz Leasing IFN SA (379.386,32 lei).

Firmele implicate în proiectul „Transilvania Smart City”, la care SC Realtopharma SA are calitatea de asociat, au încercat, de asemenea, să se înscrie în tabelul creditorilor cu creanțe chirografare astronomice. Spre exemplu, SC Transilvania Smart Construct SRL a solicitat înscrierea cu o astfel de creanță în sumă de 74.381.489,66 lei. A fost aprobată doar suma de 15.345 lei. De asemenea, SC Transilvania Smart Architecture SRL a solicitat înscrierea cu o creanță de 3.715.736 lei. Au fost aprobați zero lei.

 

Insolvența, declanșată în luna aprilie

 

„Jurnalul” a dezvăluit, în cursul lunii mai, că firma care deține companiile „Transilvania Smart”, implicate în construcția megacartierului imobiliar de lux de la Cluj-Napoca de peste două miliarde de euro, are conturi pe minus la două bănci și la Trezorerie și și-a radiat, în luna martie a acestui an, un autoturism tot de lux.  Realtopfarma SA figurează în documentele administratorului judiciar depuse la Tribunalul Ilfov cu patru contracte individuale de muncă. Bunurile companiei sunt câteva licențe software, mai multe telefoane mobile, un scuter, o mașină în leasing și mai multe calculatoare, la care se adaugă un teren.

Procedura insolvenței a fost dispusă de instanță la data de 10 aprilie 2023, iar termenul-limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor asupra averii debitoarei a fost stabilit pentru 26 mai 2023. Mai mult, termenul-limită pentru verificarea creanțelor, întocmirea și publicarea tabelului preliminar al creanțelor a fost stabilit pentru data de 16 iunie 2023.

Din acest raport, aflăm că SC Realtopfarma are ca obiect de activitate „comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice” și, în prezent, are doi acționari. Este vorba despre Marinel Alexandrov, fratele lui Adrian Alexandrov, și despre Adrian Gurzău, fostul deputat PDL și fin al Elenei Udrea.

Realtopfarma controlează întreaga rețea de companii implicată în dezvoltarea megacartierului rezidențial de lux din Cluj-Napoca, evaluat de acționariat la suma de două miliarde de euro, în spatele căreia s-ar afla interesele Elenei Udrea.

 

Societatea controlează tot grupul Transilvania Smart City

 

Concret, Realtopfarma deține întregul pachet de acțiuni de Topmining Investments Solutions SRL, firmă care se ocupă cu extracția altor minereuri metalifere, administrată de Adrian Alexandrov și de Adrian Gurzău. De asemenea, deține 100% din capitalul social al Transilvania Smart Energy SRL, companie care se ocupă cu comercializarea energiei electrice, având aceiași administratori. Mai deține 100% din acțiunile Transilvania Smart Management SRL, care se ocupă cu administrarea imobilelor pe bază de comision sau de contract, cu aceiași administratori.

Mai departe, Realtopfarma SA deține societatea Chester Group Investments SRL, care se ocupă cu dezvoltarea (promovarea imobiliară), avându-i, de asemenea, administratori pe Adrian Alexandrov și pe Adrian Gurzău, dar și compania Transilvania Smart Real Estate SRL - firmă care se ocupă cu achiziții imobiliare. O altă societate controlată de Realtopfarma este Transilvania Smart Construct SRL, având ca obiect de activitate lucrările de construire a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, administrată de socrul lui Adrian Gurzău, Gheorghe Petrovan. Din grup mai face parte și compania Transilvania Smart City, cu nume identic cu cel al cartierului de lux din Cluj, în care acționari sunt Adrian Gurzău și Marinel Alexandrov.

Realtopfarma a fost înființată în anul 2017, iar în luna mai a anului 2020 a fost preluată de soții Gheorghe Petrovan și Liliana Maria Petrovan. În 18 septembrie 2020, firma și-a mutat sediul în Corbeanca, județul Ilfov, iar la data de 11 decembrie 2020 jumătate din capitalul social a fost preluat de partenerul de viață al Elenei Udrea, Adrian Alexandrov. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×