x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afacere imobiliară cu iz penal derulată de apropiaţii Robertei Anastase

Afacere imobiliară cu iz penal derulată de apropiaţii Robertei Anastase

de Ion Alexandru    |    26 Noi 2018   •   12:10
Afacere imobiliară cu iz penal derulată de apropiaţii Robertei Anastase

Firma de construcţii abonată, pe vremea guvernării PDL, la contracte grase cu statul, din acţionariatul căreia au făcut parte fosta soţie a ex-primarului democrat-liberal de la Sectorul 6, Cristian Poteraş, dar şi un apropiat al Robertei Anastase, Vasile Todosia, apare într-un litigiu imobiliar care are toate ingredientele unei escrocherii. Este vorba despre o linie de creditare, de 5 milioane de lei, luată de la BRD, pentru care compania în cauză a pus gaj pe un apartament situat într-un ansamblu rezidenţial din oraşul Voluntari. Contractul de ipotecă  fost autentificat la notarul sistemului, respectiv la fiica cea mare a lui Traian Băsescu, Ioana. Câteva zile mai târziu, firma în cauză a scos apartamentul la vânzare, încasând un avans de 70.000 de euro, pe care, însă, nu l-a înregistrat în contabilitate şi, ulterior, nu s-a prezentat, la data stabilită, la notariat, pentru a încheia cu promitentul cumpărător contractul de vânzare-cumpărare. Compania în discuţie, SC All Plan Construction SRL, controlată, până la intrarea în insolvenţă, de Vasile Todosia, face parte dintr-un grup implicat în mai multe afaceri controversate cu statul, inclusiv în lucrările scoase la “bătaie” de Ministerul Dezvoltării şi Turismului, sub mandatul Elenei Udrea.

 

Recent, Secţia Civilă a Tribunalului Bucureşti a admis cererea unui personaj, pe nume Filip Todosia, de a obliga administratorul judiciar al SC All Plan Construction SRL să execute obligaţiile rezultate dintr-un antecontract de vânzare-cumpărare încheiat de societatea respectivă cu persoana în cauză, în data de 11 august 2011. Concret, Filip Todosia, despre care nu există informaţii verificate că ar avea vreo legătură de rudenie cu patronul SC All Plan Construction SRL, Vasile Todosia, a încheiat, în 11 august 2011, cu societatea de construcţii, o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare a unui apartament situat în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, împreună cu cotele indivize ale părţilor comune şi suprafaţa de 20,8 metri pătraţi de teren. În acest antecontract a fost stabilită suma de 90.000 de euro, ca preţ final al tranzacţiei, promitentul cumpărător achitând pe loc suma de 70.000 de euro, urmând ca diferenţa de 20.000 de euro să fi fost achitată integral la data semnării contractului de vânzare-cumpărare, în formă autentică.

Toate părţile s-au obligat ca, cel târziu la data de 4 august 2013, să se prezinte la notar, firma de construcţii angajându-se ca, până la acea dată, să radieze din cartea funciară impoteca şi interdicţiile aferente, în favoarea BRD.

 

Credit cu ipotecă autentificată de fiica fostului preşedinte Băsescu

BRD are, în prezent, calitatea de membru al comitetului creditorilor SC All Plan Construction SRL, întrucât, în 10 octombrie 2007, a încheiat, în calitate de împrumutător, cu SC All Plan Construction SRL, un contract de credit, având ca obiect acordarea către firma de construcţii a unui plafon global de finanţare tip “multioption”, în valoare de 5 milioane de lei, pentru o perioadă de opt luni.

Pentru garantarea îndeplinirii obligaţiilor asumate prin contractul de credit, între BRD şi SC All Plan Construction SRL a fost încheiat un contract de ipotecă, autentificat sub numărul 522 din 28 iulie 2011, la Biroul Notarului Public Ioana Băsescu, prin care firma de construcţii a constituit în favoarea băncii o ipotecă asupra apartamentului din Voluntari, pe care, ulterior, l-a vândut. Însă contractul de vânzare-cumpărare având ca obiect acest imobil nu a fost autentificat, deoarece All Plan Construction SRL nu s-a prezentat la notariat, la data stabilită în antecontractul încheiat cu Filip Todosia. În 17 septembrie 2012, între All Plan Construction şi cumpărător a fost încheiat un Act Adiţional nr. 2, în care părţile au convenit prelungirea cu 12 luni a datei la care trebuiau să se prezinte, iniţial, la notariat pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare, respectiv la 4 august 2013. Numai că, între timp, SC All Plan Construction SRL a intrat în insolvenţă, iar omul din spatele afacerii, Vasile Todosia, şi-a vândut acţiunile.

 

Şi-a declarat insolvenţa cu trei zile înainte de a încheia contractul de vânzare-cumpărare

Insolvenţa a fost deschisă la 1 august 2013, cu trei zile înainte de primul termen în care părţile trebuiau să se prezinte la notariat. Motiv pentru care cumpărătorul apartamentului s-a adresat administratorului judiciar al SC All Plan Construction SRL, Prime Insolv Practice SPRL, pentru a plăti restul de 20.000 de euro şi pentru a fi încheiat contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului din Voluntari. Cererea a fost respinsă. Ulterior, în 14 aprilie 2016, administratorul judiciar a motivat cererea, arătând că avansul menţionat în antecontractul încheiat în 2011, de 70.000 de euro, şi care figura ca achitat, nu se regăseşte în contabilitatea SC All Plan Construction SRL, iar că asupra apartamentului în cauză există constituit un drept de ipotecă în favoarea BRD. Mai mult, se arată că antecontractul din 2011 a fost modificat prin două acte adiţionale încheiate fără a exista o hotărâre AGA, semnate de Vasile Todosia, care nu avea mandat pentru a încheia astfel de acte.

Povestea s-a mutat în instanţă, la completul care judecă insolvenţa All Plan Construction, iar BRD a formulat o cerere de suspendare a acţiunii, arătând că administratorul judiciar al SC All Plan Construction SRL s-a adresat judecătorului sindic în vederea anulării antecontractului şi a celor două acte adiţionale. În 9 iunie 2016, instanţa a încuviinţat proba cu expertiză tehnică evaluatorie, în vederea stabilirii valorii de piaţă a apartamentului. Raportul de expertiză a fost încheiat în 31 martie 2017 şi a stabilit că valoarea apartamentului este de 95.800 de euro.

Povestea s-a încheiat anul acesta, pe fond, când instanţa a decis ca acel contract de vânzare-cumpărare să fie, totuşi, încheiat între All Plan Construction SRL şi promitentul cumpărător, care a achitat suma de 70.000 de euro, deşi banii nu se regăsesc în contabilitatea firmei, plata fiind consemnată în înscrisul autentic.

 

Afaceri de milioane marca Todosia-Poteraş-Udrea

Personajul din spatele companiei SC All Plan Construction SRL este Vasile Todosia, fost consilier judeţean din partea PDL la Prahova şi un apropiat al fostei preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Însă, în perioada în care se derula povestea cu apartamentul din Voluntari, firma în cauză era controlată şi de familia fostului edil de la Sectorul 6, Cristian Poteraş. Astfel, potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în 2003, compania era deţinută de Vasile Todosia, împreună cu un anume Mihnea Daniel Vieru. Acesta din urmă şi-a cesionat părţile sociale în favoarea unui anume George Spyrou, cu domiciliul în Cirpru. În 2006, Spyrou îi vinde, la rândul lui, acţiunile, Aurelianei Poteraş, fosta soţie a ex-primarului de la Sectorul 6. În 2007, pe lângă Vasile Todosia şi Aureliana Poteraş, în acţionariatul SC All Plan Construction SRL intră şi o altă companie controlată de Todosia, SC Alfa Development Company SRL, iar în 2009, capitalul social al firmei este majorat cu peste un milion de euro.

În 2010, în firmă apar alţi doi acţionari minoritari, Roland Simina şi Bogdan Călin Puiu, iar la începutul anului 2011, fosta soţie a lui Cristian Poteraş renunţă la acţiunile deţinute la SC All Plan Construction SRL, pentru care primeşte 400.000 de euro.

În 2013, înainte ca firma să-şi ceară insolvenţa, Vasile Todosia şi compania Alfa Development Company cedează, la rândul lor, acţiunile către Roland Simina, aceasta din urmă devenind asociat unic al unei firme falimentare.

Ei bine, însă, pe vremea când patroni erau apropiatul Robertei Anastase şi fosta soţie a lui Cristian Poteraş, afacerile SC All Plan Construction SRL cu statul mergeau ca pe roate. Şi asta, încă din primele zile ale mandatului Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, când, în 4 ianuarie 2010, Compania Naţională de Investiţii, la conducerea căreia se afla deja fosta prietenă a Elenei Udrea şi a lui Tudor Liberiu Breazu, Ana Maria Topoliceanu, atribuia prin licitaţie deschisă un contract în valoare de 4.984.566,8 lei cu TVA inclus, pentru execuţia de lucrări aferente unei săli de sport în comuna Clinceni, judeţul Ilfov. La licitaţie, s-au înscris şase ofertanţi, iar criteriul de atribuire a contractului stabilit de CNI a fost preţul cel mai scăzut, preţ ofertat de SC All Plan Construct SRL.

Este de notorietate faptul că legăturile politice dintre Elena Udrea şi Cristian Poteraş au fost unele dintre cele mai strânse în perioada în care protejata lui Traian Băsescu s-a aflat la putere. De altfel, mama, fratele, cumnata şi nepoatele Elenei Udrea locuiesc cu toţii în sectorul patronat, ani de zile, de Cristian Poteraş.
Aşa stând lucrurile, este lesne de înţeles de ce una dintre investiţiile Primăriei Sectorului 6, construcţia Pieţei Crângaşi, a fost plasată spre execuţie unei firme apropiate cuplului Udrea – Cocoş. Este vorba de societatea Zenith Group & Partners SRL, patronată de Ionel Dumitru, fratele lui Nicolae Dumitru, zis “Niro”, şi administrată de o anume Clitemnestra Gîdea. Legăturile dintre Elena Udrea, Dorin Cocoş şi “Niro” sunt, de asemenea, extrem de cunoscute. Zenith Group & Partners SRL nu a lucrat, însă, singură la Piaţa Crângaşi, ci în parteneriat cu SC All Plan Construct SRL, adică firma soţiei primarului Cristian Poteraş şi a apropiatului Robertei Anastase, Vasile Todosia. În anul 2010, pe data de 27 septembrie, Aureliana Poteraş a divorţat de edilul de la Sectorul 6. Judecătoria Sectorului 6 a desfăcut căsătoria din culpa comună a soţilor şi a admis ca Aureliana să păstreze numele de familie al fostului soţ. Ulterior, însă, după anul 2013, Aureliana Poteraş a devenit Aureliana Gîdea, un nume de familie identic cu cel al Clitemnestrei Gîdea, administratorul firmelor lui Nicolae Dumitru zis “Niro”.

 

Lucrări controversate cu statul

Legăturile pe linie de partid au adus firmei All Plan Construct SRL un nou contract, în data de 15 octombrie 2010. Autoritatea contractantă a fost, de această dată, Primăria Municipiului Mangalia, prin Consiliul Local. Instituţia era condusă la acea dată de democrat-liberalul Mihai Claudiu Tusac. Contractul atribuit companiei fostei soţii a lui Poteraş şi a apropiatului Robertei Anastase a vizat lucrări de reabilitare şi modernizare a Zonei Port Turistic Mangalia şi a scos din bugetul autorităţii locale nu mai putin de 20.345.002,8 lei cu TVA (5,09 milioane de euro).

O altă afacere controversată în care a fost implicată SC All Plan Construction SRL este construcţia stadionului “Ilie Oană”, din Ploieşti. Lucrările au fost preluate, în 2011, de către asocierea dintre Alpine Bau şi All Plan Construction de la Baupartner, câştigătorul licitaţiei contractului încheiat cu Primăria Ploieşti. Afacerea s-a ridicat la 19 milioane de euro.

Patronul All Plan, Vasile Todosia, a controlat un lanţ de companii, printre care s-a numărat şi SC Alfa Medical Center, care a încheiat, la rândul ei, contracte cu Poşta Română, Romsilva şi Primăria Comarnic. Afacerea cu Poşta a fost parafată când, la conducerea instituţiei, se afla un alt apropiat al Robertei Anastase, Daniel Neagoe. Semnat în 6 septembrie 2010, contractul, în valoare de 5,8 milioane de euro, a fost încheiat pe cinci ani şi avea ca obiect prestarea de către Alfa Medical Center de sevicii de medicina familiei. Contractul a făcut obiectul unui control al Curţii de Conturi, care a descoperit un prejudiciu de 2,3 milioane de euro adus Poştei Române.

 

Afacerea apartamentului din Voluntari începe cu un credit luat de la BRD, garantat cu imobilul pe care, ulterior, firma lui Todosia l-a vândut. Preţul antecontractului – 70.000 de euro, apare încasat, dar nu a fost înregistrat în contabilitatea companiei

 

În “anii de glorie” ai All Plan Construction, firma era controlată de apropiatul Robertei Anastase, Vasile Todosia, şi de ex-soţia primarului de atunci al Sectorului 6, Cristian Poteraş. Reţeaua era conectată la afacerile cu statul şi la interesele grupării Udrea-NIRO-Cocoş.

×