x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Construcție de garaj, supravegheată pentru 500.000 de lei

Construcție de garaj, supravegheată pentru 500.000 de lei

de Ion Alexandru    |    04 Ian 2024   •   08:15
Construcție de garaj, supravegheată pentru 500.000 de lei
Sursa foto: Hepta

​​​​​​​La mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, Primăria Municipiului Brașov a încheiat un contract de peste 32 de milioane de euro, pentru construirea unui supergaraj al regiei locale de transport public. Această construcție se va întinde pe 3,13 hectare de teren și va cuprinde garajul propriu-zis, o clădire de mentenanță, una administrativă, una pentru ITP, o stație de spălare a autobuzelor, o stație de carburanți și o stație de pompe și rezervoare antiincendiu. Pe 18 decembrie 2023, însă, municipalitatea a decis să angajeze și un supraveghetor al acestor lucrări, punând la bătaie un buget de o jumătate de milion de lei în acest sens. Iar firma selectată este o entitate care a lucrat, ca diriginte de șantier, și pentru UM 0418 București, o unitate a SRI, încasând de aici, în 2019, aproape 400.000 de lei.

Afacerea a fost demarată de primăria condusă de USR-istul Allen Coliban încă din 12 septembrie 2023, când instituția a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț conform căruia intenționa să contracteze servicii de dirigenție de șantier pentru supravegherea lucrărilor la obiectivul de investiții pentru implementarea proiectului „infrastructură de garaj pentru transportul public”.

Concret, Primăria Municipiului Brașov dorea să contracteze serviciile de dirigenție de șantier aferente clădirii garajului, clădirii de mentenanță, clădirii ITP, clădirii sediului administrativ și centralei termice, stației de spălare a autobuzelor și a rezervorului îngropat de hidranți, stației de carburanți și stației de pompe și de rezervoare de stingere a incendiilor.

Lucrările care trebuie supervizate se referă la lucrări de demolare și la lucrări de drumuri, conform acestei documentații de atribuire, urmând a se asigura asistența tehnică în perioada de execuție a lucrărilor și în perioada de garanție a lucrărilor, respectiv de la data semnării procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, până la data semnării procesului-verbal de recepție finală a lucrărilor.

 

Inițial, primăria pusese la bătaie un buget dublu

Conform aceleiași documentații de atribuire, dirigintele de șantier trebuie să asigure pentru Primăria Municipiului Brașov și alte tipuri de servicii. Spre exemplu, se va ocupa de aprobarea materialelor, a echipamentului, a tehnologiilor și a manoperei, în calitate de reprezentant al beneficiarului.

Apoi, se va ocupa de administrarea corespunzătoare a contractului de lucrări, de administrarea financiară și de gestionarea lucrărilor, precum și de asigurarea înregistrării corecte și de urmărirea progresului lucrărilor.

Durata contractului de dirigenție de șantier a fost stabilită la 12 luni, pentru prestarea serviciilor de la emiterea de către Primăria Municipiului Brașov a ordinului de începere pentru perioada de execuție a lucrărilor și până la finalizarea acestora, precum și de 60 de luni perioada de garanție.

Pentru contractarea dirigintelui de șantier, primăria condusă de Allen Coliban a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte, punând la bătaie un buget estimat inițial la 846.014,97 lei fără TVA. La această procedură, au fost primite 8 oferte, iar, la data de 18 decembrie 2023, Primăria Municipiului Brașov a încheiat cu SC Monito Instal SRL un contract în valoare de 434.569 de lei fără TVA, respectiv de 517.137,11 cu TVA inclusă.

 

Lucrările propriu-zise, contractate în noiembrie

Lucrările care fac obiectul acestui contract de servicii de dirigenție de șantier au fost contractate la o lună și șase zile de la încheierea afacerii mari, propriu-zise, care vizează amenajarea garajului respectiv. În data de 13 noiembrie 2023, Primăria Municipiului Brașov a selectat două companii să se ocupe de această investiție. Este vorba despre SC Eren Cons SRL și despre Sc Instal Cuadripol SRL, cu care a fost semnat un contract în valoare de 132.423.709,59 lei fără TVA, respectiv de 157.584.214.4 lei cu TVA inclusă (32.160.043,8 euro).

Amplasamentul a cărui construire urmează a fi supervizată și supravegheată de SC Monito Instal SRL, contra a jumătate de milion de lei, se întinde pe o suprafață totală construită de 31.337,52 de metri pătrați.

Astfel, garajul pentru autovehicule va avea o suprafață construită de 24.154 metri pătrați. Clădirea de mentenanță pentru repararea autovehiculelor va avea o suprafață construită de 2.368,10 metri pătrați. Clădirea destinată Inspecției Tehnice Periodice (ITP) va avea o suprafață construită de 1.730,9 metri pătrați. Clădirea care va găzdui sediul administrativ, birourile și centrala termică va avea o suprafață construită de 1.758,6 metri pătrați. Stația de spălare a autobuzelor va avea o suprafață construită de 838,92 metri pătrați, în timp ce stația de alimentare cu carburanți, prevăzută cu patru peroane acoperite, va avea o suprafață construită de 380 de metri pătrați, iar stația de pompe și rezervoare de incendiu, formată dintr-un container de 6 metri, va avea suprafața construită totală de 80 de metri pătrați.

 

Afaceri cu statul de 1,67 milioane de lei

Așa cum am arătat mai sus, contractul privind prestarea de servicii de dirigenție de șantier a fost adjudecat de către compania SC Monito Instal SRL, care, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), este deținută de acționarii Ioan Bogdan Jumara și Ion Jumara. Compania a derulat, în ultimii cinci ani, opt contracte pe bani publici, în valoare totală de 1.669.789 de lei cu TVA inclusă.

Primăria Brașov a contractat firma în cauză de patru ori, valoarea contractelor ridicându-se la 609.241,92 lei cu TVA, în care este inclusă și afacerea parafată în 18 decembrie 2023. Astfel, în 29 noiembrie 2018, 8 martie 2019 și 14 decembrie 2020, între cele două entități au fost încheiate contracte de 44.400 de lei fără TVA, de 9.999 lei fără TVA, respectiv de 23.000 de lei fără TVA, pentru servicii de dirigenție de șantier pentru extinderea Școlii Gimnazială nr. 2, a Școlii Gimnaziale nr. 1, respectiv pentru finalizarea lucrărilor de extindere a lucrărilor la Școala Gimnazială nr. 2.

Însă, interesant este că, la 27 martie 2019, SC Monito Instal SRL a primit de la UM 0418 București, care este o unitate a SRI, un contract de 396.174,9 lei cu TVA, pentru servicii de dirigenție de șantier pentru execuția de lucrări de intervenții privind construirea unei infrastructuri performante de cercetare-dezvoltare-inovare în domeniul sistemelor de intelligence pentru securitate.

De asemenea, firma în cauză a fost contractată de Compania Națională de Aeroporturi București (261.800 lei), de Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Brașov (107.702,14 lei) și de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe (294.970,1 lei), pentru prestarea  de servicii de dirigenție de șantier.

×