x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Nesimțire îngrozitoare. Minerii mor în rable, CE Oltenia cumpără scaune de 150.000 de lei

Nesimțire îngrozitoare. Minerii mor în rable, CE Oltenia cumpără scaune de 150.000 de lei

de Ion Alexandru    |    02 Feb 2023   •   08:40
Nesimțire îngrozitoare. Minerii mor în rable, CE Oltenia cumpără scaune de 150.000 de lei

​​​​​​​La doar cinci zile după demiterea președintelui Comitetului Director al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, ca urmare a gravului accident de muncă petrecut, pe data de 17 ianuarie, la Mina Jilț Sud, soldat cu moartea a trei salariați, conducerea CE Oltenia a făcut o achiziție incredibilă. 390 de scaune, dintre care 320 de scaune ergonomice și 70 de scaune pentru vizitatori, au fost cumpărate, fără licitație, fiind invocată „desfășurarea activității în condiții corespunzătoare din punct de vedere ergonomic pentru salariați”. Asta, în timp ce minerii sunt transportați la cariere cu mașini de marfă, cu defecțiuni grave, care le pun în primejdie atât viața, cât și integritatea corporală.

Complexul Energetic Oltenia SA publica, în 24 noiembrie 2022, pe SEAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice), un anunț conform căruia intenționa să cumpere scaune, sub justificarea că „produsele sunt necesare pentru desfășurarea activității în condiții corespunzătoare din punct de vedere ergonomic pentru salariații CEO SA”.

Iar în caietul de sarcini, elaborat, la data de 4 noiembrie 2022, de către Ion Cernea, economist în cadrul Serviciului Administrativ și Protocol, se precizează faptul că „având în vedere starea avansată de degradare, se impune achiziția de scaune pentru salariații Complexului Energetic Oltenia SA”, cu mențiunea că produsele solicitate vor fi folosite pentru desfășurarea activității salariaților din cadrul Direcțiilor și Departamentelor de la sediile Complexului Energetic Oltenia SA din strada A.I. Cuza, nr. 5 și din strada Republicii, nr. 17 și nr. 12 din Târgu Jiu.

„Această achiziție este necesară datorită faptului că o procedură pentru achiziția de scaune nu s-a făcut de la înființarea sediului Complexului Energetic Oltenia din Târgu Jiu”, se mai arată în documentul citat.

390 de scaune, de trei tipuri

Astfel, Complexul Energetic Oltenia a cumpărat 70 de scaune ergonomice rotative, dotate cu tetieră, cu mecanism sincron antișoc în trei poziții, cu șezut din poliuretan rezistent la compactare, cu spătar tapițat cu mesh de culoare neagră, cu suport lombar reglabil vertical, cu bază piramidală cromată, cu role gumate și cu brațe cu top din poliuretan moale, reglabile.

De asemenea, au mai fost achiziționate alte 250 de scaune ergonomice rotative, dotate cu mecanisme cu două manete, cu spătar blocabil în diverse unghiuri, cu spătar reglabil vertical, având spătarul și șezutul din poliuretan de densitate mare la compactare, cu cilindru pe gaz și brațe reglabile.

La acestea, se mai adaugă alte 70 de scaune pentru vizitator, stil conferință, suprapozabile, dotate cu cadru rezistent din țeavă ovală vopsit în câmp electrostatic, cu interioare din lemn stratificat, având șezutul și spătarul tapițate, cu poliuretan de densitate mare, având acoperitorul șezutului și spătarului din polipropilenă de culoare neagră.

Costul afacerii: 32.000 de euro

Pentru achiziția acestor scaune, Complexul Energetic Oltenia a pus la bătaie suma de 201.450 de lei fără TVA și a organizat o procedură de selecție simplificată de oferte, fără o licitație deschisă sau o licitație electronică.

La această procedură simplificată de oferte, au fost primite nouă propuneri, dintre care patru oferte au fost descalificate ca neconforme, iar restul de cinci au fost catalogate admisibile. Afacerea a fost încheiată în data de 30 ianuarie 2023, când Complexul Energetic Oltenia SA a atribuit contractul nr. 134/CEOSM/2023 companiei SC Silver Trading Partners SRL din Pitești, pentru suma de 131.349,7 lei fără TVA, respectiv de 156.306,14 lei cu tot cu TVA (32.000 de euro).

La un simplu calcul, fiecare scaun achiziționat de CE Oltenia a costat, în medie, 400,8 lei, adică 82,05 euro).

Potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), furnizorul acestor scaune, SC Silver Trading Partners SRL Pitești, este o companie care se ocupă cu lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale și este deținută de Somona Florentina Iancu și de Marian Nani.

Contractul, semnat după ce trei mineri și-au pierdut viața în timp ce erau transportați la cariera Jilț cu o mașină de marfă

Afacerea scaunelor a fost parafată, așadar, la doar cinci zile după ce președintele Comitetului Director al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan (FOTO), a fost demis. Tot atunci, a fost demis și Marius Neagu, membru al aceluiași comitet director, asta după ce, pe data de 17 ianuarie, la Cariera Jilț Sud, a avut loc un grav accident de muncă, soldat cu moartea a trei salariați și cu rănirea altor 13. Victimele se aflau într-o autoutilitară destinată transportului de marfă, care s-a prăbușit de la o înălțime de trei metri. În interiorul autoutilitarei se mai aflau, printre altele, și două tuburi metalice de acetilenă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă a controlat CE Oltenia de nu mai puțin de 160 de ori în șapte ani, în principal cu privire la modul în care sunt transportați salariații cu mijloace auto neautorizate. Autovehicule cu care minerii sunt transportați nu sunt omologate pentru transportul de persoane, iar în cazul accidentului de luna trecută, șoferul nici măcar nu era angajat al CE Oltenia. Mai multe mașini ale CE Oltenia au fost verificate și au fost găsite grave nereguli, motiv pentru care inspectorii de muncă au interzis cu desăvârșire transportul cu aceste vehicule la toate carierele. Spre exemplu, la Cariera Jilț Nord au fost găsite mașini care aveau anvelopele crăpate, care nu aveau centuri de siguranță, nu erau prevăzute cu căi de evacuare de urgență și care aveau mijloacele de semnalizare deteriorate.

×