x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Băsescu şi PD erau incomodaţi de Monica Macovei

Băsescu şi PD erau incomodaţi de Monica Macovei

de Adrian Mogos    |    28 Mar 2011   •   14:59
Băsescu şi PD erau incomodaţi de Monica Macovei
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

158570-20091203215450008.jpgÎntr-o telegramă din 20 decembrie 2007 catalogată "confidenţial" şi clasificată de Mark Taplin se face referire la liderul controversat al PNL Norica Nicolai şi nominalizarea acesteia pentru portofoliul de ministru de Justiţie.

Nicolai, considerată ca având o foarte mare reputaţie în străinătate, în special în Uniunea Europeană, ar fi fost a treia femeie care ar fi preluat acest mandat, după Rodica Stănoiu şi Monica Macovei.

Eforturile lui Macovei de a reforma sistemul judiciar au fost văzute ca având o foarte mare contribuţie la aderarea României la UE.
Macovei a avut certuri aprinse cu Parlamentul şi cu Guvernul Tăriceanu. Dar chiar şi aliaţi ca preşedintele Băsescu şi PD erau câteodată incomodaţi de poziţia ei intransigentă împotriva corupţiei.

Succesorul lui Macovei, Tudor Chiuariu, a demisionat după câteva luni de mandat în care a încercat să oprească unele dintre reformele lui Macovei şi s-a distanţat de Băsescu şi UE. Una dintre măsurile cele mai neinspirate ale lui Chiuariu a fost să demită liderii DNA.

158574-untitled-1.jpgComentariile oficialilor americani legate de Norica Nicolai au în vedere faptul că aceasta a anunţat că va redresa imaginea publică a justiţiei din România şi că una dintre priorităţile sale va fi să schiţeze o strategie naţională pentru combaterea corupţiei.

Din moment ce există un plan pentru strategia anticorupţie în vigoare, mulţumită lui Macovei, declaraţia lui Nicolai nu face decât să prefigureze faptul că va continua să-şi respecte agenda care are ca scop protejarea oligarhilor cum ar fi miliardarul Dinu Patriciu, eminenţa gri a liberalilor pentru care ea a lucrat în trecut.
Când Nicolai a declarat că va rezista presiunilor politice, ea l-a avut în vedere pe preşedintele Băsescu şi nu pe colegii de partid sau pe alţii.

Vocala Norica Nicolai se va dovedi o candidată mai bună decât a fost nenorocosul Chiuariu, a cărui lipsă de experienţă s-a arătat imediat întrucât şi-a petrecut cea mai mare parte a mandatului poticnindu-se dintr-un dezastru public în altul.

Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: wikileaks romania