x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cazul "Ambulanţa morţii", blocat la expertiza tehnică auto.

Cazul "Ambulanţa morţii", blocat la expertiza tehnică auto.

25 Mai 2011   •   21:00
Cazul "Ambulanţa morţii", blocat la expertiza tehnică auto.

17 decembrie 2010-26 mai 2011. Pes­te cinci luni. Patru morti. Patru cruci. Nici un vinovat. Accidentul de circu­latie petrecut la intersectia Bulevar­delor Basarabia cu 1 Decembrie avea sa ingroape si sa schimbe pentru totdeauna destinele a sase oameni nevi­no­vati.

De atunci, singura certitudi­ne este ca au murit patru oameni care faceau dializa de ani buni. Si ca cei doi supravietuitori, Cristian Pintea si Aurica Elena Stanciu, au vietile distruse. Masina de transport BGS a fost lovita cu putere de un BMW Seria 3, condus de Andreea Enache, scapat de sub control de soferita de doar 20 de ani.

Dupa ce, in luna ianuarie, an­che­ta­torii accidentului rutier au dispus inceperea urmaririi penale impotriva soferitei Andreea Enache, dosarul s-a blocat la faza expertizei tehnice auto. Cine e de vina? – Se ridica ino­cent din umeri. Pe vremurile astea de restriste, organele de cercetare nu au fonduri pentru a plati costul exper­ti­zei. Andreea Enache a refuzat sa pla­teasca, iar rudele celor decedati sunt pierduti in tot acest haos din siste­m. Simt doar ca dorinta de a face dreptate este tot mai indepartata.

De la accident, adica de mai bine de cinci luni, au pus doar intrebari. Din p­a­ca­te, nu au primit si raspunsuri. Ne-au po­vestit ca nu i-a chemat nimeni sa le explice, sa-i indrume, sa stea de vor­ba cu ei... Pana acum, ei au suportat toate costurile. Tot din propriul buzunar au scos si banii, vreo noua milioane, pentru ridicarea de la IML a rezultatelor necropsiei victimelor accidentului. Acum, intrebarea lor este ce se intampla cu expertiza tehnica auto a BMW-ului condus de Andreea Ena­che, care este procedura si de ce nimeni nu mai spune nimic.

Prin apri­lie, atunci cand s-au interesat la po­litie, au fost informati ca nu sunt bani pentru efectuarea expertizei. S-au oferit sa puna mana de la mana si s-o plateasca ei. Insa au fost instiintati de un domn inspector ca o va achita domnisoara Andreea. Intre timp, s-a schimbat schimbarea, deoarece fata a refuzat s-o mai plateasca.
"Nu ne-a sunat nimeni sa ne spuna absolut nimic de vreo plata a expertizei. Noi am fost instiintati doar sa ne platim la IML rezulatele alcoolemiei facuta lui Cristi (n.r. – soferul masinii BGS) dupa accident. Vreo 70 RON, parca. Sincer, plateam cele zece milioane atat cat este costul acesteia, numai sa se faca dreptate si sa se elucideze odata situatia asta. Nu e normal sa o platim tot noi, dar as face asta pentru oamenii astia amarati care au pierdut fiecare pe cineva drag in accident si nu merita sa treaca prin asa ceva. Tot ei sa plateasca dupa trauma prin care au trecut? Nimeni nu le-a spus nimic, ei vin si ma intreaba pe mine ce mai stiu, ce se mai aude cu fata aia?", ne-a povestit administratorul BGS, medicul Edi Sersea.

"Pe noi ne-a intrebat cineva daca avem cu ce sa platim?"
"Noi vrem sa se faca dreptate. Sunt totusi cinci luni de la accident... Nu m-a sunat nimeni sa-mi comunice ceva despre caz. Avocatul meu a luat legatura cu un inspector de politie si ni s-a spus ca nu poate sa finalizeze dosarul deoarece nu exista expertiza masinii domnisoarei. Noi am platit certificatele necropsiei de la IML, ca tot asa politia a zis ca nu are bani. Ne-am oferit, asa din putinul pe care il avem, sa achitam si taxa pentru experiza asta. Insa, de la po­litie ni s-a spus ca domnisoara Ena­che va plati. Asta era prin luna aprilie, pentru ca dupa sarbatori fata s-a razgandit, ca nu mai vrea sa pla­teasca nimic. Nu suntem de rea-credinta, sa stiti, dar asta nu inseamna ca ea tre­buie sa-si bata joc de atatia insi. Stim ca pe domnisoara nu o intere­sea­za sa faca expertiza ca asa mai trage de timp. Nu o acuza nimeni, dar noi vrem sa se termine cu toate as­tea, sa se concretizeze ceva. Viata ei merge mai departe, ca doar ea nu a pierdut pe nimeni in accident. Si noi, de unde sa mai dam atatia bani? Am tot dat pana acum. Stiti pe ce se mi­zeaza? Ca nu ne putem gasi drep­ta­tea daca nu avem bani. Noi am platit tot pana acum. Pe noi ne-a intrebat cineva daca avem cu ce sa platim?", isi varsa oful Aurelia Dobrescu, cea care in accident si-a pierdut sotul.

Uite expertiza, nu e expertiza!
Ca sa lamurim si misterul expertizei, mai exact cand se dispune, cine o plateste, ce se intampla cand partile implicate nu au bani s-o achite, am facut o solicitare scrisa pe acest caz la Brigada Politiei Rutiere. Raspuns: "In baza articolului 116 din Codul de Procedura Penala, cand pentru lamurirea unor fapte sau imprejurari ale cauzei, in vederea aflarii ade­va­ru­lui, sunt necesare cunostintele unui expert, organul de urmarire penala ori instanta de judecata dispune, la ce­rere sau din oficiu, efectuarea unei ex­pertize. In cazul unui accident ru­tier soldat cu decesul unei persoane, ex­pertiza tehnica este obligatorie si se dis­pune de organul de cercetare pe­nala. In baza articolului 189 alin. 1 din Codul de Procedura Penala, «cheltuielile necesare pentru efectuarea actelor de procedura, administrarea probelor, conservarea mij­loa­ce­lor materiale de proba, retribuirea apa­ratorilor, precum si orice alte cheltuieli ocazionate de desfasurarea procesului penal se acopera din su­me­le avansate de stat sau platite de parti». Daca partile nu au posibilitatea financiara de a achita contra­valoa­rea expertizei, costurile vor fi su­portate de Ministerul Adminis­tratiei si Internelor, se mai precizeaza in raspunsul primit. "Se lucreaza la caz si informatiile din dosar sunt strict confidentiale", a fost tot ce am putut afla de la organele de cercetare. Nici o alta lamurire sau precizare despre acest caz.

Alba-neagra cu tragedia unor oameni
Angela Craciunoiu si-a pierdut in accidentul din decembrie cea mai iubita fiinta: mama. Acum, pe lan¬ga durere, simte si multa revolta pentru felul in care au fost tratati si pentru cum s-au miscat lucrurile. "Nu se poate asa ceva. Fiecare om are o limita. Nu te poti juca asa, la nesfarsit, alba-neagra cu viata unui om. Acum doua luni atunci cand am luat de la IML rezultatele ne¬crop¬siei, pe care tot noi le-am pla¬tit, ne-am oferit sa platim si expertiza auto pentru ca totul sa mearga mai repede. Dar domnisoara, care imediat dupa accident se batea cu pumnul in piept prin ziare ca pla¬teste ea tot, inmormantari, ajutor de inmormantare... a zis ca plateste si expertiza tehnica. Acum am inteles ca nu o mai plateste. Nici la asigurari nu putem sa facem nimic, dosarul e blocat, deoarece ei cer rezultatele necropsiei si pe cele ale expertizei tehnice. Clar se trage voit de timp".

×