x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Deputatul Daniel Constantin și-a tras vilă de o jumătate de milion de euro. Proprietatea, cumpărată pe firmă, ca să nu apară în declarația de avere

Deputatul Daniel Constantin și-a tras vilă de o jumătate de milion de euro. Proprietatea, cumpărată pe firmă, ca să nu apară în declarația de avere

de Ion Alexandru43    |    18 Noi 2022   •   08:10
Deputatul Daniel Constantin și-a tras vilă de o jumătate de milion de euro. Proprietatea, cumpărată pe firmă, ca să nu apară în declarația de avere

Grupul de Investigații Politice (GIP) dezvăluie că Daniel Constantin, deputat PNL de Argeș, și-a cumpărat o vilă, cu suma 415.000 de euro, într-unul din cele mai luxoase complexe rezidențiale din România, în zona Pipera.

 

Conform sursei citate, deși Daniel Constantin are domiciliul în vila din Pipera, aceasta nu apare în declarația de avere pe care deputatul a completat-o și depus-o, în vara acestui an. Modalitatea prin care acesta a reușit să-și „anonimizeze” investiția imobiliară este aceea că vila cu pricina a fost achiziționată „pe persoană juridică”, mai exact de către compania SC Cameea Business Solutions SRL, care, de altfel, este deținută în totalitate de Daniel Constantin. 

Parlamentarul liberal a folosit pentru achiziționarea vilei un credit de 1,8 milioane de lei, primit de firma sa de la CEC, mai arată Grupul de Investigații Politice. Mai exact, în luna mai a anului trecut, Cameea Business Solutions SRL a primit un credit de 1.803.400 de lei (aproape 400.000 de euro) de la banca statului, în condițiile în care, la data primirii creditului, firma avea un singur angajat și un capital social de 200 de lei. Creditul obținut a fost de aproape 8,5 ori mai mare decât întreaga cifră de afaceri a firmei.

Potrivit Registrului Comerțului, deputatul Daniel Constantin este asociatul unic al Cameea Business Solutions SRL, firmă care a fost înființată în 2016, sub denumirea de SC Cameea Fine Catering SRL.

În 19 mai 2021, la o săptămână după primirea creditului de la CEC, Daniel Constantin a modificat și obiectul principal de activitate al firmei în Activități de consultanță pentru afaceri și management. Apoi, în 3 iunie 2021, Daniel Constantin a majorat și capitalul social al Cameea Business Solutions, de la 200 de lei, la 150.000 de lei.

 

Nici urmă de vilă în declarația de avere

 

Studiind declarația de avere pe care deputatul Daniel Constantin a completat-o, la data de 10 iunie 2022, se poate observa de către oricine că acesta nu declară că ar deține vreo proprietate imobiliară constând în terenuri sau clădiri. Asta, în ciuda faptului că el a cumpărat, prin intermediul firmei pe care o controlează, vila din Pipera în data de 12 mai 2021, deci cu nici o lună înainte să semneze respectiva declarație de avere.

GIP mai dezvăluie că vila în cauză este amplasată în complexul rezidențial Oxford Garden, iar contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat de un anume Mihail Scurtu, identificat de sursa citată ca fiind șoferul familiei Constantin și administrator al companiei Cameea Business Solutions SRL.

Complexul rezidențial Oxford Garden este unul dintre cele mai luxoase cartiere rezidențiale din România și se află în zona Pipera, în imediata vecinătate a Pădurii Băneasa și a Școlii Americane.

 

Cum s-a făcut plata

 

„Proprietatea cumpărată de firma lui Daniel Constantin e compusă din vilă cu o suprafață utilă de 223,5 metri pătrați și teren intravilan de 262 de metri de pătrați. Vila are două nivele și pod, grădină și terasă. Prețul plătit de firma lui Daniel Constantin a fost de 415.100 de euro”, mai scrie Grupul de Investigații Politice.

Potrivit documentelor, suma de 43.180 de euro a fost achitată de cumpărător din surse proprii, la data autentificării antecontractului. Este vorba despre un antecontract de vânzare-cumpărare încheiat, la data de 19 decembrie 2019, de compania lui Daniel Constantin, care, la acel moment, se numea SC Cameea Fine Catering SRL. Mai departe, suma de 19.085 de euro a fost achitată de cumpărător din surse proprii la data autentificării contractului de vânzare-cumpărare, iar 352.835 de euro au fost plătiți din creditul luat de Cameea Business Solutions de la CEC Bank.

 

CASETA

În același mod, parlamentarul și-a „pitit” și autoturismele de 110.000 de euro

 

„Faptul că vila a fost achiziționată pe firmă i-a permis lui Daniel Constantin să nu menționeze nici locuința de lux, nici terenul achiziționat odată cu aceasta în declarațiile sale de avere. Aceasta deși, din ianuarie 2021, Daniel Constantin și-a stabilit domiciliul în vila de 415.000 de euro. Tot pe firma Cameea Business Solutions SRL sunt înregistrate și autoturismele de lux ale familiei Constantin. La fel ca vila, nici acestea nu apar în declarația de avere a deputatului”, scrie Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice.

De altfel, GIP a făcut dezvăluiri și cu privire la aceste mașini ale lui Daniel Constantin, devoalând faptul că membrii familiei deputatului conduc autoturisme de lux în valoare de 110.000 de euro, mașini pe care  Constantin le-a cumpărat pe numele firmelor în care el și soția sa sunt acționari. Citând un document oficial, GIP arată că, în septembrie 2019, firma Event Trade Consulting SRL a achiziționat, prin leasing, un Volkswagen Touareg Style V6 TDI, an de fabricație 2019, în valoare de circa 40.000 de euro. Unic acționar și administrator al Event Trade Consulting este Elena Ramona Constantin, soția lui Daniel Constantin. În martie 2022, autoturismul a fost mutat pe firma Cameea Business Solutions.

Apoi,  în decembrie 2019, Event Trade Consulting SRL a achiziționat, prin leasing, un Jeep Grand Cherokee, an de fabricație 2018, în valoare de circa 40.000 de euro. În martie 2022, și acest autoturism a fost mutat pe firma Cameea Business Solutions. După care, în februarie 2022, firma deținută de Daniel Constantin, Cameea Business Solutions, a achiziționat, prin leasing, un autoturism Volkswagen Passat.

„Dacă ar fi apărut în declarațiile de avere, autoturismele ar fi fost imposibil de justificat. Daniel Constantin declară că nu are niciun ban în cont, iar veniturile sale și ale soției sunt în jur de 2.500 de euro pe lună, deputatul având și poprire pe indemnizație din cauza unei datorii la ANAF”, mai scrie GIP.

×