x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Degajare abuzivă la Costineşti.

Degajare abuzivă la Costineşti.

de Paula Anastasia Tudor    |    26 Mai 2011   •   21:00
Degajare abuzivă la Costineşti.

Vox Maris Costinesti a investit 200.000 de euro in constructia unei pasarele ce leaga terasa clubului de plaja. Autoritatile, care au tergiversat eliberarea certificatului de urbanism, au demolat-o asta-toamna. Iar acum, reprezentatii MDRT au venit, inarmati cu flexuri, sa "degajeze terenul'.

Pentru a oferi un serviciu in plus turistilor pe care-i gazduiesc, proprietarii Complexului Vox Maris din Costinesti s-au hotarat sa contruiasca o pasarela de la terasa Clubului pana pe plaja. In vederea obtinerii autorizatiei de constructie, anul trecut au depus la Primaria Costinesti documentatia necesara. De doua ori. O data in iunie, si a doua oara in august. Si au asteptat eliberarea certificatului de urbanism – prima veriga din lantul avizarilor. "Dupa ce-am depus documentatia, ni s-a spus ca putem da drumul constructiei', ne-a explicat Nicolae Nastase, unul din actionarii Complexului Vox Maris. "Cand constructia era aproape terminata, au venit s-o demoleze'. Dupa ce actiunea demolarea s-a incheiat, proprietarii au incercat o corespondenta cu Primaria Costinesti. "Au incercat' deoarece in raspunsurile intarziate ale Primariei s-au invocat tot soiul de motive pentru a tergiversa eliberarea certificatului de urbanism. La ultima plangere, adresata Primariei pe 11 aprilie a.c., Nicolae Nastase spune ca nu a primit inca niciun raspuns.

Si, desi corespondenta cu Primaria si documentatia pasarelei fusesera facute de S.C. Albatros Prod S.A., somatia Directiei Generale Lucrari Publice, intocmita pe 19 mai a.c. si gasita intamplator de un client, duminica, 22 mai, intr-o poarta de acces pe terasa, era adresata S.C. Vox Maris Costinesti. Prin aceasta, societatea Vox Maris Costinesti era somata ca "in termen de 48 de ore de la data afisarii sau inmanarii prezentei' sa elibereze zona in care era depozitata pasarela. Luni, pe 23 mai, si Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) Constanta a trimis o notificare pe aceeasi tema insa tot altei firme (S.C. Vox S.A.), cu alte cuvinte nu celei pe care a fost intocmita documentatia pentru constructia pasarelei (S.C. Albatros Prod S.R.L.). Totul s-a facut in mare graba. Pentru ca, desi in adresa trimisa prin fax la ora 10:47 a.m ISC solicita "degajarea in termen de 24 de ore', reprezentatii MDRT au venit cu degajarea a doua zi, la ora 8:00 dimineata, inainte de a se scurge termenul dat, dupa cum spune Nicolae Nastase.

"La ora 10:30 mi-a venit ideea sa sun la 112, pentru ca ei nu aveau practic niciun document valabil, cu care sa vina sa ridice niste materiale care nu erau ale lor, de pe o proprietate privata. In momentul in care a venit politia, ei au plecat. Suspect de repede', povesteste Nicolae Nastase. "Era mult mai ieftin pentru stat daca-mi dadeau autorizatie sa montez la loc pasarela, decat sa o taie si sa o care de aici. Si vad ca vor sa sparga si fundatiile stalpilor. Nu inteleg cu ce-i deranja, ca nu ocupa spatiu, era frumoasa, nu avea scop comercial... La cate impozite platesc, puteam sa cer eu sa mi se faca acces la plaja. Dar am zis sa investim noi.' Omul nu intelege nici de ce Primaria Costinesti nu a vrut sa dea autorizatia de constructie. "Am venit cu banii pentru investitie, am depus documentatia completa la Primarie..., ma intreb ce puteam sa mai fac ca sa obtin autorizatia?!'. Investitorul e hotarat sa faca plangere penala impotriva tuturor institutiilor implicate, pentru a-si recupera investitia de 200.000 euro.

La randul lui, primarul din Costinesti, Traian Cristea, ne-a declarat ca "investitorul a depus documentatia dupa ce a construit. Eu nu puteam sa-i dau autorizatie pentru o constructie deja facuta. Iar dupa demolare, nu se poate da aceasta autorizatie de constructie'. Gigi Chiru, directorul ISC Constanta, declara insa ca "de la demolare si pana acum, s-ar fi putut obtine o autorizatie de constructie. Si atunci nu mai aveam de ce sa intervenim. Cand exista o constructie neautorizata, terenul se aduce in starea initiala'.

Pe 4 noiembrie 2010, reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului au ordonat demolarea pasarelei pietonale ce lega terasa Clubului Vox Maris din Costinesti de plaja. Pasarela, demontata, a fost depozitata pe o proprietate privata, in asteptarea autorizatiei de constructie. Autorizatia s-a tot lasat asteptata, reprezentantii MDRT insa, nu. Miercuri dimineata s-au prezentat la prima ora, inarmati cu macarale si flexuri, pentru a taia si indeparta din zona pasarela, dar si posibilitatea remontarii acesteia.

×