x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Kovesi, spălată de Parchetul General, cu Ghiță cu tot

Kovesi, spălată de Parchetul General, cu Ghiță cu tot

de Ion Alexandru    |    03 Mai 2023   •   09:15
Kovesi, spălată de Parchetul General, cu Ghiță cu tot

Laura Codruța Kovesi a fost „spălată” de toate acuzațiile pentru care, în urmă cu patru ani, era pusă sub urmărire penală de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) cu privire la dosarul extrădării din Indonezia a fostului președinte al FNI, Nicolae Popa.

După închiderea SIIJ, toate cauzele în lucru, inclusiv cea a actualului procuror-șef al EPPO, au fost preluate de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General, care a dispus, conform unui comunicat de presă, clasarea pentru toate acuzațiile de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă reținute în sarcina „Zeiței anticorupție”. Interesant este că această soluție vine într-un context în care numele Laurei Kovesi este vehiculat ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, de anul viitor, dar și după ce întreaga „garnitură” a șefilor marilor parchete a fost schimbată.

Secția de Urmărire penală și Criminalistică din Parchetul General a dispus clasarea dosarului în care Laura Codruța Kovesi a fost pusă, la începutul lunii ianuarie a anului 2019, sub învinuire de către defuncta Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu, fapte presupus a fi fost săvârșite în 2011, când a fost adus în țară fostul președinte al FNI, Nicolae Popa.

Potrivit unui comunicat remis presei, procurorii au clasat acuzațiile de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu, pe motiv că… „fapta nu există”. Concret, procurorii au reținut „lipsa probelor care să susțină săvârșirea faptei de luare de mită în oricare din variantele sale alternative, iar în ceea ce privește abuzul în serviciu anchetatorii susțin că „cele cinci acte de executare pentru care s-au efectuat cercetări au constituit acţiuni în reprezentarea instituţiei pe care o conducea ori care ţin de atribuţiile de ordonator de credite şi nu au fost întrunite elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii de abuz în serviciu”.

 

Banii pentru avionul cu care s-a făcut extrădarea

 

Reamintim că, la data de 13 februarie 2019, SIIJ a dispus începerea urmăririi penale față de Laura Codruța Kovesi, fost procuror general al României, pentru că, în anul 2011, ar fi pretins și primit de la fostul deputat Sebastian Ghiță suma de 268.689,36 de lei pentru a îndeplini „acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, constând în extrădarea fostului președinte al Fondului Național de Investiții, Nicolae Popa, localizat la Jakarta, în Indonezia. Mai mult, ancheta viza și faptul că, între 2010 și aprilie 2011, Kovesi a implicat Parchetul General, prin încălcarea legii, în această procedură de extrădare, dispunând, totodată, suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligația să asigure aducerea în țară a lui Nicolae Popa și care făceau parte din Centrul de Cooperare Polițienească Internațională al IGPR. În avion, s-a mai aflat și un cadru activ al SRI.

„Printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegații de procurori indonezieni în România, la sfârșitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferințe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegația desemnată să procedeze la aducerea în țară a condamnatului din bugetul PÎCCJ. De asemenea, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziția IGPR suma de bani necesară plății transportului Jakarta - București”, mai arătau procurorii SIIJ.

 

O parte din „preț”, plătit de o firmă din Ploiești

 

Dosarul a plecat de la un denunț formulat, în luna decembrie a anului 2018, de Sebastian Ghiță, care dezvăluia că a plătit, în 2011, la cererea Laurei Kovesi, o parte din contravaloarea cursei aeriene cu care a fost adus în țară Nicolae Popa. Sebastian Ghiță a denunțat faptul că, prin aceasta, Kovesi a urmărit obţinerea unui beneficiu de imagine, ca oportunitatea numirii sale, ulterioare, la şefia DNA. Plata serviciilor aeriene s-a făcut de către firma Conti SA, din Ploiești, pentru închirierea unui avion privat. În schimb, Kovesi i-a promis lui Ghiţă că va interveni pe lângă procurorii care au instrumentat şi au prezentat în instanţă Dosarul „Tracia”, pentru a-l soluţiona în favoarea omului de afaceri. 

Denunțul este confirmat cu o factură descoperită de ANAF în arhiva Conti, emisă de SC Ion Ţiriac Air SRL, reprezentând contravaloare servicii externe de aviaţie generală - 65.400 de euro.

 

A ascuns, sub jurământ, relația de prietenie pe care o avea cu Sebastian Ghiță

 

Procurorii din cadrul SIIJ, structură desființată, între timp, ca urmare a unor presiuni politice, au mai reținut că la data de 10 aprilie 2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de PÎCCJ, Laura Kovesi a fost audiată, în calitate de martor, prilej cu care aceasta ar fi declarat în mod nereal că relația pe care a avut-o Sebastian Ghiță (FOTO) a fost o relație pur instituțională, negând existența unei relații private, deși această relație ar fi constituit o împrejurare esențială pentru cauza penală.

La vremea respectivă, după formularea acestui denunț, au existat mai multe mărturii făcute de persoane din anturajul lui Sebastian Ghiță, inclusiv de către socrul acestuia, care arată că Laura Kovesi a participat la chermeze private organizate de fostul deputat.

În ordonanța de clasare de ieri, procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, adică structura care a preluat acest dosar pentru a-l închide, susțin însă că „au constatat că nu sunt realizate elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă, precum și împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale”.


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: dosar jakarta clasat Laura Kovesi