x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afacere de 5,5 milioane €/an a familiei lui Vasile Blaga: taxi pentru spitalele de stat

Afacere de 5,5 milioane €/an a familiei lui Vasile Blaga: taxi pentru spitalele de stat

de Ion Alexandru    |    26 Ian 2024   •   08:40
Afacere de 5,5 milioane €/an a familiei lui Vasile Blaga: taxi pentru spitalele de stat

Mai multe spitale aflate în administrarea consiliilor județene sau chiar a unei primării celebre au angajat, în 2023, compania de transport nemedicalizat deținută de fiica și de ginerele celebrului eurodeputat PNL Vasile Blaga, pentru a aduce pacienții dializați la unitatea medicală.

Cel mai proaspăt contract de acest tip a fost alocat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, aflat în subordinea CJ Timișoara. Afacerea a fost încheiată în 20 decembrie 2023, are o durată de patru ani și costă bugetul spitalului peste 45.000 de euro pe lună.

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, aflat în subordinea Consiliului Județean Timiș, a scos la licitație, în data de 21 octombrie 2023, un contract, cu durata de patru ani, privind servicii de transport al pacienților dializați, de la domiciliul pacientului la sediul autorității contractante și retur. Criteriul de atribuire al contractului a fost ales prin metoda prețului cel mai scăzut, spitalul punând la bătaie, pentru această achiziție de servicii, un buget de 9 milioane de lei fără TVA.

La licitația deschisă organizată în acest sens, a fost primită o singură ofertă, depusă de către compania SC Medical Emergency Division SRL din Deva, cu care, la data de 20 decembrie 2023, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a și încheiat contractul 3099/2023, pentru valoarea de 9 milioane de lei fără TVA, respectiv de 10.710.000 de lei cu TVA inclusă.

În acest sens, pentru fiecare an din cei patru aferenți contractului, unitatea medicală în cauză urmează să achite firmei selectate câte 2.677.500 de lei, ceea ce, lunar, înseamnă un tarif de 223.125 de lei cu TVA, adică 45.535,7 euro.

Serviciile, destinate celor 60 de pacienți care necesită hemodializă

Conform caietului de sarcini care a stat la baza achiziției, obiectul contractului constă în transportul nemedicalizat al pacienților hemodializați, de la domiciliu la sediul Centrului de Hemodializă al spitalului și înapoi la domiciliul acestora, în vederea efectuării ședinței de dializă și, lunar, se solicită transportul nemedicalizat al pacienților în program de dializă peritonală și al materialelor necesare efectuării terapiei.

Centrul de Hemodializă deservește, în prezent, un număr de 58 de pacienți care necesită hemodializă și doi pacienți în program de dializă peritonală, cu domiciliul în Timișoara și în județul Timiș. În documentație se precizează că între 5 și 15% dintre pacienți necesită transportul cu targa, iar între 5 și 15% dintre pacienți necesită transportul cu căruciorul. „Serviciile de transport nemedicalizat trebuie asigurate în mod continuu, de luni până sâmbătă, inclusiv în zilele de sărbători legale, în intervalul orar 6.00 – 23.00”, se arată în acest caiet de sarcini. Mai mult, se precizează că firma selectată trebuie să dețină minimum cinci autosanitare care să poată asigura transportul pacienților conform programărilor, care trebuie să fie dotate cu targă, iar una dintre autosanitare trebuie să aibă șapte locuri.

Compania, înființată în 2010, la Deva

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania Medical Emergency Division SRL a fost înființată, în anul 2010, sub numele SC Axis Emergency SRL, la Deva, de către Ioan Andrei Rudeanu, ginerele europarlamentarului PNL Vasile Blaga. În același an, în acționariatul firmei a intrat și fiica lui Vasile Blaga, soția patronului, Cristina Agathe Blaga. 

Din documentele remise în ultima încheiere cu privire la această companie, SC Medical Emergency Division SRL avea, la 6 septembrie 2023, doi acționari: Ioan Andrei Rudeanu și Cristina Agathe Blaga. Conform bilanțului contabil depus pentru anul 2023, firma în cauză a înregistrat o cifră de afaceri de 15.050.808  lei și un profit net de 1.520.724 de lei, funcționând cu 124 de salariați și prestând servicii de asistență medicală specializată.

Nu este pentru prima dată când firma familiei lui Vasile Blaga primește astfel de contracte de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara. La data de 6 decembrie 2021, unitatea spitalicească a atribuit companiei un contract de 2.841.720 de lei cu TVA, pentru doi ani, tot pentru prestarea de servicii de transport pacienți dializați.

Spitalul în cauză se află în subordinea Consiliului Județean Timiș, la conducerea căruia se află Alin Nica, de la PNL.

Contracte pe bandă rulantă, acordate de spitalele de stat pentru compania soților Blaga-Rudeanu

SC Medical Emergency Division SRL, compania patronată de fiica și de ginerele lui Vasile Blaga, are încheiate mult mai multe astfel de contracte, spre exemplu, în 18 ianuarie 2022, societatea a fost contractată de Spitalul de Urgență Petroșani, aflat în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, condus de Laurențiu Nistor de la PSD, pentru a presta servicii de transport rutier specializat de pacienți dializați. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de patru ani și a avut un preț de 1.149.540 de lei cu TVA. Anterior, în 22 aprilie 2021, același spital a încheiat cu firma respectivă un contract similar de 234.906 lei cu TVA.

Și Spitalul Județean de Urgență Reșița a încheiat cu firma familiei Blaga, la 16 octombrie 2023, un contract în valoare de 506.464 lei cu TVA, pentru patru luni, cu obiectul transportul sanitar al pacienților dializați. Spitalul se află în subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin, condus de Romeo Dunca, de la PNL.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița a parafat cu aceeași societate, la 2 octombrie 2023, un contract pe trei ani, în valoare de 2.862.783 de lei cu TVA. Spitalul se află în subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, unde președinte este social-liberalul Emil Radu Moldovan, iar vicepreședinte este Tiberiu Ciprian Kecskes Simionică, de la PMP.

Spitalul Județean de Urgență Tulcea a încheiat cu SC medical Emergency Division SRL, în 7 noiembrie 2022 și în 19 noiembrie 2019, două contracte în valoare totală de 11.835.261,8 lei cu TVA. Spitalul se află în subordinea Consiliului Județean Tulcea, unde vicepreședinte este Victor Tarhon, de la PMP, fostul președinte de CJ implicat în dosarul fraudelor din campania electorală prezidențială a lui Traian Băsescu, din anul 2009.

Spitalul Județean de Urgență Ploiești, aflat în subordinea Consiliului Județean Prahova, condus de liberalul Iulian Dumitrescu, a contractat aceeași firmă, la data de 6 aprilie 2023, pentru 8.225.280 de lei fără TVA.

Nu în cele din urmă, firma fiicei și ginerelui lui Vasile Blaga a primit, în 16 octombrie și 20 decembrie 2020, respectiv în 23 martie 2023, trei contracte de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, în valoare totală de 5.360.593 de lei cu TVA. Spitalul se află în coordonarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc.

×