x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Aeroportul prezidențial Sibiu a intrat în afaceri tip „Partidul a dat, partidul a luat”

Aeroportul prezidențial Sibiu a intrat în afaceri tip „Partidul a dat, partidul a luat”

de Ion Alexandru    |    25 Mai 2023   •   00:05
Aeroportul prezidențial Sibiu a intrat în afaceri tip „Partidul a dat, partidul a luat”

După ce, luna trecută, firma patronată de Ionel Daniel Sîrbu, vicepreședinte pe comunicare al PNL Sibiu, a primit un contract de la MAI (la conducerea căruia se află secretarul general al PNL, Lucian Bode), pentru servicii de curățenie, o altă instituție cu conducere liberală a contractat aceeași firmă.

Este vorba despre Aeroportul Internațional Sibiu, aflat în proprietatea Consiliului Județean Sibiu, la conducerea căruia se află prim-vicepreședintele PNL Sibiu, Daniela Cîmpean. La începutul acestui an, aceeași societate a mai primit două loturi aferente unui contract, puse la bătaie de Direcția de Drumuri și Poduri Craiova, condusă de vicepreședintele PNL Dolj, Călin Cosmin Petruț.

Aeroportul Internațional Sibiu R.A., devenit, anul acesta, foarte popular, având în vedere turneele efectuate de familia prezidențială în străinătate, la bordul unor aeronave de lux care au tranzitat acest aeroport, a publicat, la data de 22 martie 2023, pe SEAP, un anunț în vederea contractării de servicii de curățenie în spațiile clădirilor din perimetrul locației. Pentru aceste servicii, autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget estimat inițial la 420.984 de lei fără TVA și a organizat, nu o licitație deschisă, ci o procedură simplificată de selecție de oferte.

Conform anunțului de atribuire, publicat, tot pe SEAP, la finalizarea procedurii, Aeroportul Internațional Sibiu R.A. a primit patru oferte, dintre care una neconformă, două admisibile, iar ultima a fost retrasă. Ca urmare, la data de 16 mai 2023, a fost patrafat contractul nr. 24/2016, în valoare finală negociată de 371.805,66 lei fără TVA, respectiv de 442.448,7 lei cu TVA inclusă. Societatea care și-a adjudecat contractul se numește SC Tassid Holding SRL, cu sediul în Sibiu.

 

Curățare, igienizare și dezinsecție

 

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza încheierii acestui contract, document aprobat de directorul general Marius Ioan Gîrdea, este vorba despre servicii de curățare și igienizare și despre servicii de dezinsecție, având în vedere că anteriorul contract derulat de Aeroportul Internațional Sibiu R.A. expira la data de 30 aprilie 2023.

În baza noului contract, sunt vizate servicii de curățenie în clădirile de tip birou amplasate în birourile modul container, în terminalul de pasageri și primul etaj al turnului de control. Aceste servicii constau, conform caietului de sarcini citat, în aerisirea spațiilor interioare și evacuarea resturilor menajere. Apoi, contractual mai vizează servicii de curățare, spălare și aspirare a pardoselii și șters praful săptămânal, precum și o curățenie generală trimestrială. În zona terminalului de pasageri, sunt vizate măturarea, ștergerea prafului și ștergerea geamurilor.

 

Vicepreședinte pe comunicare la PNL Sibiu

 

Compania care și-a adjudecat contractul, SC Tassid Holding SRL, este deținută de doi asociați persoane fizice: Ionel Daniel Sâbu și Dorina Sârbu. Firma a luat ființă în anul 2012, sub denumirea de SC Dorsid Auto SRL, având aceiași doi asociați, și se ocupa, la acel moment, cu comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule. 

Ionel Daniel Sârbu este una și aceeași persoană cu actualul vicepreședinte pe comunicare al Organizației Municipale Sibiu a PNL, organizație condusă, la nivel județean, de Raluca Turcan. Acest detaliu este menționat într-o declarație de interese pe care același Ionel Daniel Sârbu a completat-o și depus-o, la data de 20 iunie 2020, în calitate de membru în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești. În acest document, se mai menționează că Sârbu este, totodată, membru al Consiliului de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu și asociat la SC Tassid Holding SRL și în SC Tassid Trans SRL. 

 

Coincidența relației cu instituții la șefia cărora se află lideri PNL

 

Aceste detalii sunt mai mult decât interesante, având în vedere că Aeroportul Internațional Sibiu R.A. este o companie aflată în proprietatea și în subordinea Consiliului Județean Sibiu, instituție condusă de către Daniela Cîmpean, în calitate de președinte. Daniela Cîmpean este, însă, și șefă pe linie de partid a firmei care a primit contractul de curățenie, având în vedere că îndeplinește și funcția de prim-vicepreședinte al Organizației Județene PNL Sibiu. 

„Jurnalul” a dezvăluit, luna trecută, că SC Tassid Holding SRL și-a adjudecat, în 3 aprilie 2023, un contract similar pus la bătaie de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a Ministerului Afacerilor Interne, contract în valoare de 589.827 de lei cu TVA inclusă. La conducerea MAI se află un alt șef pe linie de partid al patronului companiei. Este vorba despre ministrul Lucian Bode, secretarul general al PNL.

 

Și Primăria Sibiu a contractat aceeași companie

 

În baza de date a SEAP, SC Tassid Holding SRL figurează cu încă patru contracte de achiziție publică de prestare de servicii de curățenie. Una dintre entitățile care au angajat compania lui Ionel Daniel Sârbu este Tursib SA Sibiu, regia de transport a Primăriei Muncipiului Sibiu, instituție condusă de urmașa lui Klaus Iohannis, Aristid Cora Fodor. Aceasta din urmă este și președintele A.D.I. Transport Metropolitan Sibiu. Tursib SA Sibiu a încheiat cu Tassid Holding trei contracte, în februarie 2019, ianuarie 2020 și februarie 2022, în valoare totală de 1.037.698,7 lei cu TVA, pentru servicii de curățenie pentru autobuzele, autoturismele și autoutilitarele companiei municipale.

De asemenea, societatea patronată de Ionel Daniel Sârbu a mai primit două contracte de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Primul contract datează din 15 octombrie 2021, încheiat prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov, constând într-un acord-cadru pentru ranguirea versanților pe o perioadă de doi ani, în valoare de 1.902.600 de lei fără TVA. Interesant este că la conducerea DRDP Brașov se află Tudor Alexandru Duțu, conform presei locale fiul fostului parlamentar PSD Gheorghe Duțu. Tudor Duțu a fost consilier local la Primăria Brașov.

Al doilea contract a fost încheiat, la data de 16 ianuarie 2023, cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov, la conducerea căreia se află Călin Cosmin Petruț, fost consilier județean la Consiliul Județean Dolj și vicepreședinte PNL Dolj. Este vorba despre două loturi, în valoare de 2.496.859 de lei fără TVA, pentru ranguirea versanților pe raza SDN Târgu Jiu și SDN Orșova.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×