x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Gigi Becali, copilul urii lui Hrebenciuc faţă de Vadim Tudor

Gigi Becali, copilul urii lui Hrebenciuc faţă de Vadim Tudor

de Adrian Mogos    |    03 Apr 2011   •   18:24
Gigi Becali, copilul urii lui Hrebenciuc faţă de Vadim Tudor
Sursa foto: Gabriela Arsenie/Intact Images/Gazeta Sporturilor

159516-20081022163613002.jpgNumele lui Gigi Becali a apărut într-o telegramă care se intitula "Cine conduce România". Raportul însă a fost întocmit de către Jeremy Stewart, un absolvent de facultate din Indiana University şi a fost pregătit pentru departamentul politic în timp ce era stagiar pe perioada verii în România.

 

"Acolo nu se menţionează că eu sunt oligarh, ci că sunt printre cei mai influenţi cinci oameni din România. Eu nu am nici o treabă cu oligarhia. Eu nu am făcut bani din politică, ci am băgat zece milioane în PNG. Nu am de ce să fiu supărat pe raportul ambasadorului american, trebuie să fiu şi sunt onorat de această postură, de a fi printre cei mai influenţi români, pentru că toate le-am făcut pe spatele meu. Am făcut pe spinarea mea, pe munca mea, înseamnă că sunt super-geniu. Mă mândresc cu ce a apărut", a spus Becali, citat de Mediafax.

 

Becali nu are de ce să fie mândru că numele său apare în aceste cablograme, pentru că în proporţie covârşitoare acestea nu spun nimic bun despre el. Conform lui Willian Brînză, deputat pentru diaspora şi membru PDL, atunci când Becali a fost ales în Parlamentul European în iunie 2009, acest lucru s-a datorat simpatiei urmate de arestarea sa şi de sechestrarea celor care i-ar fi furat maşina.

 

"Un fost prieten şi ajutor de-al lui Becali l-a descris pe liderul PNG ca fiind un om inteligent, dar lipsit de rafinament şi care respinge sfaturile şi îşi bruschează consilierii până la un punct la care nimeni nu mai poate să lucreze cu el foarte mult", se arată într-o telegramă. |ntre timp, PNG este dependent de averea lui Becali şi de Steaua.

 

Eminenţa cenuşie a PSD, aşa cum este denumit Viorel Hrebenciuc în mai multe telegrame ale oficialilor ambasadei, şi-a asumat meritul pentru "topirea PRM", fălindu-se că: "Eu l-am inventat pe Becali", ştiind că PNG va "omorî" până la urmă PRM-ul lui Vadim Tudor. Un consilier cheie al lui Geoană a spus oficialilor ambasadei că "Hrebenciuc PRM şi, spre deosebire de Geoană, nu va cădea în capcana lui Tudor" (n.r. – Corneliu Vadim Tudor).

 

Din câte se pare, se arată în raportul întocmit de către studentul american, averea lui Becali poate fi identificată din timpurile în care tatăl său făcea afaceri cu oi pe piaţa neagră, afacere din care au profitat agenţii Securităţii care îl monitorizau în timp ce era în exil din cauza asocierii cu Garda de Fier. Într-un interviu din 2004, dinainte de alegeri, Becali a admis că a primit aproape 150.000 de dolari de la familia sa când a căzut regimul Ceauşescu. Becali şi-a construit averea vânzând camioane de rulmenţi, aparent furaţi, în Turcia şi importând blugi de calitate slabă de la un comerciant din Istanbul. Cea mai mare parte a averii provine totuşi din afacerile imobiliare, unele fiind legate de manipulări de culise dubioase. Becali a fost în spatele unei afaceri controversate cu Armata în 1999, în care erau implicate 21 de hectare de teren ale armatei. "Becali l-a plătit se pare şi pe mogulul media Adrian Sârbu pentru a putea apărea pe larg pe canalele de televiziune".

 

Începând cu 2006, Vadim Tudor şi PRM trebuiau să facă faţă, mai spun americanii într-o altă telegramă, lui Gigi Becali. Acesta a cumpărat în 2004 partidul pentru a-l folosi ca platformă pentru publicitate personală. "Fost crescător de oi, Becali şi-a construit în era post-comunistă o avere imensă din afaceri imobiliare, pe care parţial a reinvestit-o în cel mai de succes club de fotbal din România".

 

Becali a cumpărat partidul la îndemnul lui Hrebenciuc, care în mod repetat spunea ofiţerului politic al ambasadei că "a susţinut această mişcare ca pe un mijloc de a-l slăbi pe Tudor şi PRM". "În contrast cu eruditul Tudor, a devenit în ultimii 16 ani simbolul unei generaţii noi bogate şi grosolane, arătând că nu trebuie să ai educaţie ca să reuşeşti în afaceri, viaţă şi politică", se mai arată într-una dintre telegrame.

 

Oficialii ambasadei au stat de vorbă şi cu Dan Pavel, consilierul lui Becali, care aşa cum s-a menţionat în mass-media a primit în jur de 300.000 de dolari pentru aceste servicii. Dan Pavel le-a spus americanilor că "există o "complementaritate" între PNG şi PD-ul lui Băsescu şi a confirmat ambiţiile lui Becali includ şi funcţia de prim-ministru".

 

Nu a trecut neobservat americanilor faptul că Dan Pavel a fost profesor la Universitatea din Maryland, SUA şi director al Proiectului de Relaţii Etnice de la Princeton. La întalnirea cu oficialii ambasadei, "el a fost înflăcărat să înlăture imaginea de bufon de extremă dreapta a lui Becali". Pavel le-am mai spus americanilor că Becali a încercat să creeze o fuziune între PNG şi Noua Dreaptă pentru a revitaliza partidul. La acel moment, Pavel s-a despărţit de Becali şi l-a avertizat de asocierea cu extrema dreaptă. După câteva luni, Becali l-a rugat pe Pavel să-i redevină consilier, admiţân: "Ai avut dreptate, aceşti tipi sunt demenţi...".

 

Întrebat dacă scena politică românească este destul de mare pentru a găzdui în acelaşi timp două personalităţi ca Băsescu şi Becali, Pavel a răspuns că Becali este mai degrabă un "consensualist" decât un "lup singuratic", politicianul întruchipat de Băsescu. Acest fapt a fost exemplificat de "succesul lui Becali ca om de afaceri şi patron de club". Becali a reuşit să îngroape rivalităţile dintre patronii echipelor de fotbal Steaua, Dinamo şi Rapid pentru a crea un front comun pentru negocierea licenţelor de transmisie şi a altor contracte. Pavel a insistat că, în ciuda reputaţiei de a fi "un primitiv fără carte", Becali a fost uşor subestimat de rivalii politici şi de public. (n.r. – aici Pavel s-a dovedit a nu avea dreptate, întrucât atât la alegerile parlamentare, cât şi la cele prezidenţiale eşecul lui Becali a fost total).

 

 

×