x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete În 2005 Băsescu intervenea la Curtea Constituţională

În 2005 Băsescu intervenea la Curtea Constituţională

de Adrian Mogos    |    03 Apr 2011   •   16:21
În 2005 Băsescu intervenea la Curtea Constituţională
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

159501-20091221173300008.jpgLa mai puţin de an de zile de la alegerile din 2004, la 11 iulie 2005, preşedintele Traian Băsescu i-a spus noului însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Mark Taplin, că alegerile anticipate nu sunt ca şi sigure, pentru că există şansa de a media o soluţie pentru a evita o revenire la urne. El a spus că anterior şi-a exprimat susţinerea faţă de organizarea de noi alegeri şi că Alianţa PDL-PNL ar avea un scor bun în alegeri.

După întâlnire, însărcinatul cu afaceri s-a mai întâlnit cu un grup de consilieri prezidenţiali: Renate Weber, Claudiu Săftoiu, Teodor Stolojan şi Adriana Săftoiu, precum şi cu consilierii de stat Constantin Degeratu şi Anca Ilinoiu. Consilierul politic al ambasadei a participat şi el la întâlniri.

 S-a discutat despre alegeri anticipate (premierul Tăriceanu tocmai anunţase că demisionează), Băsescu spunând că, “sincer, am fost luat prin surprindere de această decizie”.

Apoi, “preşedintele a adăugat că în această dimineaţă (n.r. – 11 iulie 2005) el a avut un dialog la Curtea Constituţională pentru a determina dacă aceasta ar putea să-şi revizuiască decizia (asupra pachetului de reforme judiciare) care a dus la demisia Guvernului. El a spus că a fost obligat să încerce să găsească o soluţie indiferent dacă Uniunea Europeană s-a împăcat cu ideea de alegeri anticipate. El a adăugat că dacă ar primi un acord acceptabil de la Curtea Constiţională, ar putea încuraja Cabinetul să rămână pe poziţii. Băsescu a catalogat speculaţiile unor jurnalişti că el ar fi în spatele demisiei Guvernului ca fiind complet false”.

Tot la aceeaşi întâlnire, Băsescu a spus că un obiectiv principal al mandatului său este să întărească relaţiile României cu Statele Unite. “România nu va accepta niciodată să trebuiască să aleagă între SUA şi Europa”, a mai spus Băsescu, adăugând că el se străduieşte să convingă alte state membre UE că o legătură puternică transatlantică nu este incompatibilă cu statutul de membru al Uniunii Europene. “Europa nu poate să-şi asigure propria securitate” şi “o uniune europeană unită nu poate face faţă competiţiei cu China şi India”, a mai spus Băsescu.

×