x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Kovesi și mâna sa dreaptă Bulancea au picat Bac-ul la anticorupție în dosarul Udrea-Băsescu

Kovesi și mâna sa dreaptă Bulancea au picat Bac-ul la anticorupție în dosarul Udrea-Băsescu

de Ion Alexandru    |    13 Iul 2023   •   08:20
Kovesi și mâna sa dreaptă Bulancea au picat Bac-ul la anticorupție în dosarul Udrea-Băsescu

„Mâna dreaptă” a Laurei Codruța Kovesi din DNA, procurorul Marius Bulancea, este cel care a semnat, în mai 2017, rechizitoriul dosarului privind campania electorală prezidențială a lui Traian Băsescu din 2009, reținând împotriva Elenei Udrea și Ioanei Băsescu infracțiuni care urmau să se prescrie peste șase luni.

 

Prin încetarea procesului penal față de inculpații din acest dosar, ca efect al deciziilor CCR și ÎCCJ, instanța supremă confirmă, indirect, că procurorul a efectuat în această anchetă acte procedurale care nu au respectat Constituția. Infracțiunile reținute au fost, într-adevăr, comise, Înalta Curte menținând toate pedepsele pecuniare față de inculpați și confiscând de la aceștia toți banii deturnați și spălați, pentru finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu. Marius Bulancea este, astăzi, consilierul Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European, de unde încasează o leafă anuală de 100.000 de euro, iar soția sa lucrează la CJUE, de unde încasează o leafă anuală de 137.000 de euro.

Verdictul de încetare a procesului penal, dat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul privind fraudarea fondurilor utilizate în timpul campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu, din anul 2009, este opera strategiei anticorupție pe care a desfășurat-o, până la demiterea din funcție, Laura Codruța Kovesi. Iar acest dosar a fost instrumentat de unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai acesteia. 

Primul și cel mai important aspect care trebuie menționat în istoricul acestui dosar este data la care el a fost trimis în instanță. Conform unui comunicat de presă remis de DNA, în 27 mai 2017, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, a fiicei lui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a lui Gheorghe Nastasia, secretar de stat în ministerul lui Udrea, a lui Victor Tarhon, ex-președinte al Consiliului Județean Tulcea, a lui Ioan Silviu Wagner, ex-președinte al CA al Oil Terminal, precum și a lui Dan Andronic, în calitate de om de afaceri și consultant politic.

 

Termenul prescripției generale se împlinea în 8 ani de la săvârșirea faptelor

 

Elena Udrea a fost trimisă în fața instanței pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită și cinci infracțiuni de spălare a banilor. Iar faptele s-ar fi petrecut în perioada octombrie-noiembrie 2009.

Astfel, conform rechizitoriului, între octombrie și noiembrie 2009, Udrea l-ar fi determinat pe Nastasia să ceară și să primească de la un om de afaceri suma de 818.864 de lei, în schimbul asigurării plății unor contracte aflate în derulare. Apoi, între 27 noiembrie și 21 decembrie 2009, banii ceruți au fost încasați în baza unui contract fictiv de publicitate, însă, în realitate, suma a fost utilizată pentru publicitatea stradală a candidatului Traian Băsescu.

După care, spune DNA, între octombrie și noiembrie 2009, Elena Udrea l-ar fi determinat pe Tarhon să pretindă și să primească de la un alt om de afaceri suma de 691.029,63 de lei, pentru buna derulare a unor contracte. Banii au fost primiți între 26 octombrie și 23 noiembrie 2009, în contul a patru firme, în baza unor contracte fictive de consultanță și publicitate, iar suma a fost folosită, de asemenea, în campania electorală prezidențială a lui Traian Băsescu. 

Udrea mai este acuzată, în acest dosar, că, tot în perioada octombrie-noiembrie 2009, a folosit suma de 305.118 lei, bani primiți din infracțiuni de corupție, pentru plata unor servicii de publicitate stradală, în temeiul unor contracte fictive de publicitate.

Ei, bine, infracțiunea de instigare la luare de mită este pedepsită de Codul penal românesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani, iar spălarea de bani este pedepsită cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Iar, conform aceluiași Cod penal, prescripția răspunderii penale, în cazul faptelor pentru care legea prevede pedeapsa închisorii cuprinse între 5 și 10 ani, se împlinește în 8 ani de la săvârșirea faptei. Calculând, în cazul Elenei Udrea, prescripția generală s-a împlinit în noiembrie 2017, în condițiile în care DNA a trimis-o în judecată pentru aceste fapte în luna mai a anului 2017.

 

Același calcul și în cazul Ioanei Băsescu

 

Ioana Băsescu, pe de altă parte, este acuzată că, în decembrie 2009, i-a cerut lui Wagner, președintele CA al Oil Terminal, să achite o factură reprezentând cheltuieli restante pentru campania electorală a lui Traian Băsescu. Iar la data de 30 decembrie, Oil Terminal a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o companie, în valoare de 419.000 de lei. Plata s-a făcut în 16 februarie 2010, dar parțial, fiind virată doar suma de 119.000 de lei.

Mai mult, DNA o acuză pe Ioana Băsescu că, în 19 februarie 2010, a primit, în contul unei firme, de la compania care a încheiat contractul cu Oil Terminal, 100.000 de lei. Compania încasatoare era administrată de Giovanni Francesco, partenerul de viață, de la acel moment, al Ioanei Băsescu, iar banii au fost folosiți de cei doi pentru achitarea unei excursii în străinătate.

O altă acuzație privește o faptă care s-ar fi săvârșit în 1 iulie 2009, când firma lui Giovanni Francesco ar fi încheiat cu o societate de prestări servicii media un contract, primind 2,5 milioane de lei. Iar pentru că nu a plătit taxele și impozitele, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 735.098 de lei. Procurorii susțin că, la instigarea Ioanei Băsescu, suma a fost folosită pentru campania electorală a lui Traian Băsescu, intrând sub incidența spălării banilor.

Ioana Băsescu a fost trimisă în judecată pentru două fapte de spălare de bani și o faptă de instigare la delapidare. Pe baza Codului penal, spălarea de bani din iulie 2009 împlinea termenul de prescripție în iulie 2017, iar cea din decembrie 2009, în decembrie 2017. La fel ca și instigarea la delapidare.

 

Semnatarul rechizitoriului, premiat cu o funcție la EPPO. Actul de acuzare a fost confirmat chiar de Kovesi

 

Procurorul care a instrumentat și care a trimis în judecată, în luna mai a anului 2017, acest dosar, știind că termenul de prescriere a faptelor din dosarul său se împlinea în cinci sau maximum șase luni, este nimeni altul decât celebrul Marius Bogdan Bulancea, fostul șef al Secției pentru Combaterea Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție din Direcția Națională Anticorupție, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Laurei Codruța Kovesi.

Rechizitoriul 121/P/2015 a fost încheiat la data de 19 mai 2017, sub semnătura lui Marius Bulancea și a fost verificat sub aspectul legalității și temeiniciei, conform Codului penal și a OUG 41/2002, de însăși Laura Codruța Kovesi, în calitate de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Același procuror Marius Bulancea este autorul unor dosare celebre, scandaloase chiar. Spre exemplu, în 2017, s-a apucat să deschidă un dosar de urmărire penală pentru modul în care Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr. 13/2017. A trebuit să vină o decizie a Curții Constituționale, care a admis existența unui conflict juridic de natură constituțională, pentru a înțelege că nu poate ancheta un act cu putere de lege emis de legiuitorul delegat.

Apoi, Bulancea a instrumentat dosarul în care l-a acuzat de abuz în serviciu pe fostul procuror general al României Tiberiu Nițu, pentru faptul că acesta a beneficiat, în calitatea sa de înalt demnitar, cu rang de ministru, de un antemergător care să-l conducă de la serviciu la gară. Dosarul a eșuat lamentabil în instanță, însă scopul politic al demersului juridic a fost atins: Tiberiu Nițu nu a mai fost procuror general, făcându-i-se, astfel, „pârtie” lui Augustin Lazăr.

Tot Bulancea l-a pus sub acuzare și l-a trimis în judecată pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Oprea a fost achitat definitiv. De asemenea, Bulancea a făcut și rechizitoriul celebrului dosar „Gala Bute”, dosar care, într-un final, s-a soldat cu condamnarea Elenei Udrea și a fostului președinte al Ligii Profesioniste de Box Rudel Obreja. Acesta din urmă a murit, ca urmare a agravării unui cancer pe care nu l-a putut trata în penitenciar.

 

Cu toată familia, la Luxemburg

 

În 2021, după ce „mentorul” lui Marius Bulancea a devenit procuror general al Parchetului European, procurorul care a instrumentat dosarul privind fraudarea fondurilor în campania electorală prezidențială a lui Traian Băsescu din anul 2009 a devenit consilierul Laurei Codruța Kovesi la EPPO. El a fost numit pentru un mandat de trei ani, care a fost prelungit.

Conform unei declarații de avere pe care Marius Bogdan Bulancea a completat-o și depus-o, la data de 16 iunie 2022, rezultă că „mâna dreaptă” a lui Kovesi din DNA a încasat de la Parchetul European, în anul fiscal anterior, un salariu total de 97.368 de euro, adică 8.114 euro pe lună. La acești bani, s-au adăugat încă 60.894 de lei pe an, adică 5.074,5 lei pe lună, reprezentând salarii restante de la Direcția Națională Anticorupție.

Marius Bulancea este, conform declarației de interese completată la aceeași dată, membru al Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, fondată de colega sa din DNA, celebra Alexandra Lancrănjan. Această asociație a fost implicată, în ultimii ani, în mai multe acțiuni îndreptate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în încercarea de a obține, pentru sistem, decizii prin care să poată să nu fie respectate deciziile obligatorii ale Curții Constituționale din România.

Paradoxal, soția lui Marius Bulancea, Diana Magdalena Bulancea, ex-judecător la Curtea de Apel București, este salarizată, conform declarației de avere depuse de Marius Bulancea anul trecut, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, de unde a încasat un salariu de 137.227 de euro pe an, adică 11.435,6 euro pe lună.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: laura kovesi marius bulancea verdict ICCJ