x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Lăzăroiu: “Pentru Băsescu, Oprescu e pericolul, nu Geoană"

Lăzăroiu: “Pentru Băsescu, Oprescu e pericolul, nu Geoană"

de Adrian Mogos    |    29 Mar 2011   •   17:02
Lăzăroiu: “Pentru Băsescu, Oprescu e pericolul, nu Geoană"
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

158755-20100510130821004.jpgSebastian Lăzăroiu avea vizite destul de dese la Ambasadă. Într-o telegramă din 3 februarie 2009 el spus consilierului politic al ambasadei că “Oprescu este pericolul, nu Geoană”.

Consilierul prezidenţial Lăzăroiu s-a destăinuit că preşedintele Băsescu avea 51% în sondaje, în timp ce primarul general al Bucureştiului Oprescu avea 48%. Lăzăroiu a observat într-un ton sarcastic că decizia de a-i oferi lui Geoană un loc în CSAT a fost din punct de vedere constituţional nejustificată şi ca “ceea ce noi i-am dat, Curtea Constituţională poate uşor să ia înapoi”.

Într-o întâlnire cu consilierul politic din 1 februarie, consilierul Sebastain Lăzăroiu i-a spus oficialului că Băsescu rămâne favorit în sondaje cu 51% , dar că surpriza a venit din cei 48% ai primarului Bucureştiului, Oprescu, considerat astfel principalul rival al lui Băsescu.

El a admis că alianţa cu PSD a fost primită negativ de unii susţinători frenetici ai PD-L. Lăzăroiu a opinat despre competeţia dintre Băsescu şi Oprescu că va fi până la urmă un concurs de popularitate unu la unu. Alegătorii ar prefera fie un “Căpitan de Vapor” decisiv şi puternic în timpul crizei economice, fie un candidat – Oprescu – care este văzut de alegători ca fiind “solidar, sincer şi aproape de oameni”.

Întrebat dacă liderul PSD Mircea Geoană este un potenţial rival al lui Băsescu, Lăzăroiu a confirmat că Geoană înceracă să se poziţionize el însuşi ca un “co-prim-ministru”, ceea ce include şi avantajul acestuia din CSAT. Lăzăroiu a insistat asupra faptului că sondajul arată că Geoană face faţă unei bătălii grele de a devein un candidat credibil la prezidenţiale. Chiar dacă va reuşi, a spus Lăzăroiu, “decizia de a-i da un loc în CSAT lui Geoană a fost întotdeauna şubredă din punct de vedere constituţional; ceea ce noi i-am dat, Curtea Constituţională poate uşor să ia înapoi”. El a mai spus că Geoană şi-a consolidat poziţia în partid trăgând pe linie moartă unii dintre “baronii” puternici.

Lăzăroiu a precizat că preşedintele trebuie să demonstreze că poate “conduce nava” cu succes în furtuna economică care se apropie. Lăzăroiu a mai spus că percepţia publică continuă să se înrăutăţească pentru anul care urmează (n.r. – 2010): 80% dintre repondenţi au spus că infracţionalitatea va creşte în acest an (nr. – 2009); 91% cred că sărăcia va creşte; 95% cred că preţurile la alimente vor creşte.

“Apocalipsa”, a glumit Lăzăroiu usturător “este bună pentru noi”. Lăzăroiu a mai adăugat că Năstase se luptă să supravieţuiască politic şi că trage orice sfori pentru a-i opri pe procurori. Totuşi, a comentat Lăzăroiu, “dovezile împotriva lui Năstase sunt convingătoare şi – ceea ce este mai important – PDL controlează pe şeful comisiei juridice” care va avea grijă de agenda de lucru în acestă chestiune. “Va fi o bătălie dură”, a concluzionat el “dar noi o vom câştiga”.

După discuţia cu Lăzăroiu comentariile oficialilor sunt următoarele: după patru ani de ciorovăieli cu ultimul prim-ministru, preşedintele Băsescu are puţine de arătat în mandatul său. Băsescu va dori înverşunat să câştige teren pentru alegeri. În timp ce nu există schimbări majore în politica românească, “Lăzăroiu are probabil dreptate spunând că ameninţarea majoră în acest an este Oprescu”. Acesta poate deveni un rival formidabil al lui Băsescu. Dilema lui Băsescu este că, pe măsură ce încearcă mai mult să se protejeze pe el însuşi cât este în funcţie, cu atât mai mult el poate fi blamat pentru cum vor merge lucrurile în acest an.

Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: Sebastian Lazaroiu wikileaks romania