x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Leonor şi João Cipriano au rămas în spatele gratiilor

Leonor şi João Cipriano au rămas în spatele gratiilor

de Andreea Sminchise    |    14 Sep 2011   •   21:00
Leonor şi João Cipriano au rămas în spatele gratiilor

Joana Isabel Cipriano Guerreiro (8 ani) a disparut pe 12 septembrie 2004 din satul Figueira situat in regiunea portugheza Algarve, districtul Faro. Mama si unchiul ei – Leonor si João Cipriano – au fost condamnati la 16 ani si opt luni de inchisoare pentru moartea fetitei, desi cadavrul ei nu a fost gasit niciodata.

Cititi primele articole despre ancheta:
Crima mascata in disparitie
Parintii lui Madeleine McCann s-au folosit de mama Joanei

Initial, cei doi si-au recunoscut fapta, dar apoi si-au retras declaratiile, sustinand ca au fost batuti de politie ca sa marturiseasca. In iunie 2007, in urma presiunii presei britanice, scandalizata ca aceeasi politisti se ocupau si de disparitia lui Madeleine McCann, 5 judiciaristi ai Politiei Districtuale din Faro, in frunte cu Gon∏alo Amaral, cel care coordonase ancheta, au fost pusi sub acuzare pentru ca ar fi torturat-o pe mama Joanei Cipriano.

Leonor Cipriano a primit sprijin, pro-bono, de la Marcos Aragão Correia, un avocat angajat de sotii McCann, care fusesera si ei acuzati, de aceeasi anchetatori, ca i-ar fi facut rau fiicei lor. Avocatul i-a adus lui Leonor o scrisoare semnata de fratele ei, João, in care acesta recunostea ca a omorat-o pe Joana si a convins-o pe aceasta sa dea publicitatii o declaratie in care sa spuna ca João e singurul vinovat de moartea fetitei.

Dupa aparitia in presa a scrisorii lui Leonor, João a raspuns, tot printr-o epistola remisa mass-media din puscarie. Barbatul sustinea ca el nu i-a facut nimic fetitei si ca sora lui minte cand il acuza de crima, ca sa acopere faptul ca ea insasi a vandut-o unui cuplu de straini. De asemenea, sustinea ca reconstituirile pe care le facuse impreuna cu judiciaristii in 2004 nu erau reale, pentru ca fusese amenintat de politie cu un cutit. El isi incheia scrisoarea spunand ca asteapta "ziua in care o Joana de 18-19 ani se va intoarce in Portugalia'.

In octombrie 2007, Gon∏alo Amaral a fost destituit din functia de sef al Politiei Judiciare din Portimão si s-a intors la Politia Districtuala din Faro. In februarie 2008, un judecator a decis ca cei cinci politisti vor fi judecati – Leonel Marques, Marques Bom si Paul Pereira Cristóvão pentru tortura, António Cardoso pentru "falsificare de probe', iar Gon∏alo Amaral pentru "ascundere de probe' si "neraportarea faptelor subordonatilor sai'. Procesul a inceput in septembrie 2008, cu toate ca, inaintea acestuia, lui Leonor Cipriano i s-a cerut sa participe la o identificare din grup a agresorilor ei. Desi toti cei 4 politisti acuzati de tortura erau acolo, in fata unei oglinzi duble, Leonor nu a reusit sa-i identifice pe nici unul dintre ei.

Primul lucru pe care a incercat sa-l faca avocatul lui Leonor a fost sa le propuna celor 4 politisti acuzati de tortura o intelegere – "le-am spus ca daca sunt dispusi sa declare ca Gon∏alo Amaral a fost cel care a dat ordinul ca Leonor Cipriano sa fie batuta, eu pot sa retrag toate acuzatiile la adresa lor', a spus el. Politistii au refuzat oferta lui Marcos Aragão Correia, insa opinia publica portugheza s-a convins ca singurul obiectiv al avocatului era sa-l distruga pe Gon∏alo Amaral.

In timpul procesului, Leonor Cipriano si-a schimbat declaratiile de mai multe ori. Initial, a spus ca audierea in cadrul careia a fost batuta a avut loc intre orele 18:00 si 20:00 si ca isi aminteste acest lucru pentru ca s-a uitat la ceasul de pe peretele incaperii. Cand insa i s-a cerut sa descrie incaperea, n-a mentionat nici un ceas. Apoi, cand a fost intrebata cum de nu i-a putut identifica pe agresorii ei la recunoasterea din grup, a spus ca, in timp ce o bateau, acestia i-au pus un sac pe cap, asa ca nu a putut vedea nimic. Mai mult, cei trei ofiteri acuzati de tortura nu se aflau in cladirea politiei intre orele mentionate, ei semnand condica de intrare in institutie la ora 20:00. Leonor a admis ca oricine ar fi putut sa o bata, din moment ce ea nu putea vedea, apoi s-a razgandit si a spus ca e sigura ca a fost batuta de politisti. Pe Gon∏alo Amaral nu l-a acuzat niciodata de tortura inainte de inceperea procesului. La prima infatisare insa a sustinut ca acesta a lovit-o "personal'. Cu toate acestea, acuzarea n-a putut prezenta nici o dovada ca Gon∏alo Amaral se afla in cladirea Politiei in acea seara.

Ranile pe care Leonor Cipriano le avea in momentul in care a fost adusa la inchisoare dupa audiere, in 2004, nu se potrivesc cu loviturile pe care a sustinut ca le-a primit de la anchetatori. De asemenea, femeia a sustinut ca politistii au pus-o sa stea in genunchi pe cioburi de sticla, insa nu avea nici macar o cicatrice care sa dovedeasca acest lucru. Colegii de detentie din inchisoarea Odemira au povestit instantei ca Leonor ar fi putut fi batuta oricand in acea perioada de oricare dintre ceilalti detinuti care aflasera ca marturisise ca a si-a ucis propriul copil.

Intrebata despre prima vizita pe care Marcos Aragão Correia i-a facut-o la inchisoare, Leonor a negat ca aceasta ar fi avut loc, punandu-si propriul avocat in situatia de a o contrazice.

In mai 2009, cei trei politisti acuzati de tortura au fost achitati. Instanta a considerat ca procurorii si avocatul acuzarii au reusit sa dovedeasca faptul ca Leonor Cipriano a fost torturata de anchetatori, insa nu au reusit sa identifice cu precizie autorii infractiunii. António Cardoso a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru "falsificare de probe' (el fiind ofiterul care a intocmit raportul despre incercarea lui Leonor Cipriano de a se sinucide), iar Gon∏alo Amaral a primit o pedeapsa de 18 luni de inchisoare cu suspendare pentru pentru "ascundere de probe'.

Dupa publicarea sentintei, Marcos Aragão Correia a facut apel cu privire la sentinta primita de Leonor Cipriano in cazul mortii fiicei ei, Joana. Instanta suprema a respins insa apelul, considerand ca acuzatiile de tortura nu sunt probe noi, din moment ce faptele s-au petrecut inainte de procesul din 2004, iar pe parcursul acestuia Leonor Cipriano a ales sa nu faca nici o declaratie.

In noiembrie 2010, Leonor a mai facut o incercare de a parasi inchisoarea Odemira. Pe 12 aprilie in acel an, in Portugalia a intrat in vigoare noul Cod de Executie a Pedepselor, care prevedea ca, dupa ce un detinut isi ispaseste un sfert din pedeapsa are dreptul sa ceara instantei cate 7 zile in afara inchisorii la fiecare 4 luni. Femeia a facut o cerere catre judecator, in care solicita sa fie lasata sa petreaca Craciunul cu mama ei. Instanta i-a respins cererea, motivand ca fapta pentru care a fost inchisa Leonor Cipriano prezinta prea mare pericol social.

Va urma: Cazul englezului care si-a ucis nevasta pentru bani.

×
Subiecte în articol: crime crime fara cadavru