x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Lot de aleși locali găsiți în conflict de interese. Contracte pentru firmele rudelor, decizii în folos privat și acțiuni pentru care s-a sesizat Parchetul

Lot de aleși locali găsiți în conflict de interese. Contracte pentru firmele rudelor, decizii în folos privat și acțiuni pentru care s-a sesizat Parchetul

de Ion Alexandru    |    10 Aug 2022   •   07:40
Lot de aleși locali găsiți în conflict de interese. Contracte pentru firmele rudelor, decizii în folos privat și acțiuni pentru care s-a sesizat Parchetul

​​​​​​​Mai mulți aleși locali, printre care un primar, viceprimari, consilieri locali și consilieri județeni au fost declarați incompatibili sau în conflict de interese, inclusiv penal, de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate. Faptele investigate vizează dispariția din declarația de avere a unor credite acordate de firma unei rude, participarea la unele decizii ale consiliilor locale pentru entități la care cei în cauză aveau un interes direct, contracte pentru firmele familiei de la instituțiile publice sau derularea unor activități private incompatibile cu funcția publică deținută.

Agenția Națională de Integritate anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Ionel Vatamanu Ionel (FOTO), primarul orașului Târgu Frumos, județul Iași, a infracțiunii de fals în declarații, întrucât mențiunile făcute în declarațiile de avere depuse în perioada 2015 - 2017, referitoare la un contract de împrumut încheiat cu o societate comercială în anul 2014 și scadent în anul 2024 sunt în neconcordanță cu declarațiile ulterioare ale acestuia referitoare la respectivul împrumut.

Concret, în declarația de avere pe care Ionel Vatamanu a depus-o, în data de 15 mai 2015, în calitatea sa de atunci de primar al orașului Târgu Frumos, județul Iași, acesta menționa, la capitolul „Datorii”, că a luat, cu titlu de împrumut, de la compania SC Țac-Țac SRL, suma de 390.000 de lei. Acest împrumut ar fi fost contractat în anul 2014 și era scadent în anul 2024. Din aceeași declarație de avere rezultă că soția primarului, Zanica Vatamanu, încasa remunerații de natură salarială de la această societate care l-a împrumutat pe edil, deținând funcția de administrator.

Creditorul - Țac-Țac SRL, deținut de nevastă

Analizând datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, aflăm că SC Țac-Țac SRL este o firmă care se ocupă cu fabricarea pâinii și care este deținută, în calitate de unic asociat, de către soția primarului. În aceste condiții, am luat la mână declarațiile de avere depuse de edilul Vatamanu în 17 mai 2016 și 8 iunie 2017, unde datoria către societatea soției a scăzut, inițial, la 357.000 de lei, și, ulterior, la 318.000 de lei. Scadența rămăsese, însă, tot anul 2024. Stupoare, însă, deoarece, în declarațiile de avere din 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022, datoria a dispărut.

În privința lui Ionel Vătămanu, lucrurile nu se opresc aici, deoarece Agenția Națională de Integritate anunță că a sesizat și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași - Inspecția Fiscală Persoane juridice pentru efectuarea de cercetări specifice inspecției fiscale în vederea stabilirii realității unor tranzacții identificate urmare a informațiilor rezultate din activitatea de evaluare a declarațiilor de avere cu privire la posibila existență a unor fapte de încălcare a legislației fiscale.

Subvenții de la A.P.I.A.

Un alt ales local dat de ANI pe mâna Parchetului General este Paul Vlad Matei, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Hălchiu, județul Brașov. El este acuzat că, în perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat, la data de 10 mai 2019, la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local al comunei Hălchiu privind aprobarea încheierii contractelor de închiriere prin atribuire directă a unor suprafețe de pășune proprietatea privată a comunei, pentru pășunatul animalelor, în baza căruia la data de 14 mai 2019 a fost încheiat contractul de închiriere între asociația reprezentată de tatăl persoanei evaluate și Primăria comunei Hălchiu. 
Prin închirierea pajiștilor, asociația a încasat de  la A.P.I.A. - Centrul județean Brașov subvenții în sumă totală de 971.722 Lei.

Agenția Națională de Integritate a sesizat, astfel,  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către respectivul consilier local a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, întrucât în exercitarea atribuțiilor de consilier local, a luat o decizie care a produs un folos patrimonial pentru asociația în cadrul căreia tatăl său deține calitatea de membru și funcția de președinte, dovadă fiind încasarea de către tatăl său, în baza contractului de închiriere încheiat, de subvenții plătite de  A.P.I.A. - Centrul județean Brașov.

Foloase patrimoniale pentru sine și pentru fiu

Emil Feier este consilier local  al comunei Hodac, județul Mureș, și a intrat, de asemenea, în  atenția inspectorilor Agenției Naționale de Integritate pentru că, în perioada mandatului 2016-2020, a luat parte la emiterea, respectiv la adoptarea unor acte administrative care puteau produce folos material pentru sine (în calitatea sa de membru fondator al unei asociații de crescători de ovine) și fiul său (președintele asociației).

Agenția Națională de Integritate a sesizat, și în acest caz, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Emil Feier a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de consilier local, a luat parte la emiterea și adoptarea unor acte administrative care au produs un folos patrimonial pentru asociația din care face parte împreună cu fiul său, respectiv Asociația a încasat de la A.P.I.A. - Centrul județean Mureș subvenții în sumă totală de 319.745,82 de lei,  înregistrând profit în sumă totală de 14.574 de lei.

În Argeș, primarul comunei Aninoasa, găsit incompatibil din cauza afacerilor pe care familia le încheie cu statul

Iar lista aleșilor locali intrați pe mâna inspectorilor de integritate ai ANI nu se oprește aici. Un alt personaj aflat în această situație este Nicolae Marius Manole, actualul primar al comunei Aninoasa, din județul Argeș, care, în mandatul anterior, a ocupat funcția de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Argeș.

De altfel, chiar activitatea lui Manole ca și consilier județean a fost investigată de către cei de la ANI. Concret, în perioada exercitării mandatelor de consilier județean, societatea comercială în cadrul căreia soția sa deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator unic, a încheiat, în intervalul 25 iunie 2019 – 3 iunie 2021, trei contracte de prestări servicii medicale și patru acte adiționale la acestea, în valoare totală de 16.352 de lei, cu instituții aflate sub autoritatea Consiliului Județean Argeș.

Conform declarațiilor de avere pe care edilul Nicolae Marius Manole le-a depus, în calitatea sa de ales local, și pe care „Jurnalul” le-a analizat,  soția sa, Veronica Mirela Manole, este medic la Spitalul din Mioveni, dar lucrează și la SC MIRMAN Prover SRL Pitești, companie pe care a fondat-o și la care este unică acționară (VEZI FACSIMIL).

Potrivit SICAP, în ultimii ani, SC MIRMAN Prover SRL Pitești a încheiat nu mai puțin de 328 de contracte, având ca obiect prestarea serviciilor de medicina muncii, în valoare totală de 153.774 de lei fără TVA. Beneficiarii – instituții publice – care au contractat firma soției primarului din Aninoasa sunt grădinițe, școli și spitale.

Nicolae Marius Manole a încălcat, în acest sens, spune Agenția Națională de Integritate, prevederile articolului 90, alineat 2, din legea nr. 161/2003.

A votat alocarea de bani pentru clubul de fotbal la care este legitimat

Un alt caz de ales local intrat pe mâna ANI este cel al lui Ionuț Stelian Simion, consilier local în cadrul  Consiliului Local al comunei Muntenii de Sus, județul Vaslui. Agenția susține că, în perioada exercitării mandatului de consilier local, deși avea un interes personal în problemele supuse dezbaterilor, a participat la adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 27 iunie 2019, prin care s-a aprobat alocarea sumei de 45.000 de lei clubului sportiv în cadrul căruia acesta era legitimat încă din data de 22 august 2013.

Concret, este vorba despre Hotărârea Consiliului Local al comunei Muntenii de Jos cu numărul 29/2019, prin care s-a aprobat alocarea unor sume nerambursabile de la bugetul local, pentru finanțarea unor proiecte câștigătoare în domeniul activității nonprofit de interes local. Astfel, suma de 30.000 de lei a fost acordată Parohiei Satu Nou, pentru modernizarea și finalizarea Bisericii Cuvioasa Paraschiva. Iar suma de 45.000 de lei a fost alocată Clubului Sportiv Flacăra Muntenii de jos, la care ANI spune că este legitimat, încă din anul 2013, consilierul local Ionuț Stelian Simion, pentru proiectul „Fotbal pentru viitor”.

Conform ANI, consilierul local „a încălcat prevederile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și cu prevederile art. 75, alin. (1), lit. b) și art. 77 din Legea  nr. 393/2004 (act normativ în vigoare până la data de 4 iulie 2019)”.

Încă doi consilieri locali, în situația de a fi anchetați de ANI

Încă două personaje au fost găsite în conflict de interese. Unul dintre acestea se numește Kutasi Dezső și este consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Neaua, județul Mureș. Potrivit ANI, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), acesta a votat pentru adoptarea Hotărârii Consiliului Local  Neaua din data de 5 iulie 2019 privind acordarea unei cotizații în valoare de 4.500 de lei. El a luat chiar cuvântul în cadrul dezbaterilor în vederea susținerii aprobării cotizației respective pentru o asociație în cadrul căreia deține funcția de evaluator proiecte. Este vorba despre Asociația Târnava Mică - Balaușeri-Sărățeni, Sângeorgiu de Pădure, care figurează inclusiv în declarația de avere a consilierului local Kutasi Dezső.

Al doilea personaj se numește Ioan Eusebiu Butum și este viceprimarul comunei Șercaia, județul Brașov. Potrivit Agenției Naționale de Integritate, el se află  în stare de incompatibilitate începând cu data de 22 ianuarie 2019, întrucât exercită simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriei întreprinderi individuale.

×