x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Chirica de Iași, lovit de hărnicie. Orașul, băgat în reparații, în plină efervescență a alegerilor locale

Chirica de Iași, lovit de hărnicie. Orașul, băgat în reparații, în plină efervescență a alegerilor locale

de Ion Alexandru    |    02 Apr 2024   •   07:20
Chirica de Iași, lovit de hărnicie. Orașul, băgat în reparații, în plină efervescență a alegerilor locale

Primăria Municipiului Iași, condusă, în prezent, de edilul PNL, ex-PSD, Mihai Chirica, s-a apucat de investiții majore din fonduri bugetare, dar și din fonduri puse la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență, odată cu debutul precampaniei electorale aferente alegerilor locale din 9 iunie 2024.

Instituția a scos la „mezat” nu mai puțin de șase contracte de achiziție publică, a căror valoare totală depășește, cu tot cu TVA, suma de 138.151.098,1 lei, adică 28.194.101,7 euro. Astfel, urmează să fie încheiate, în perioada aprilie - mai 2024, contracte care vizează reabilitarea unui bulevard important din oraș, dotarea școlilor cu aparatură IT&C și mobilier, refacerea energetică a Colegiului Național Mihai Eminescu sau lucrări de introducere a conductelor în cartierul ANL ocupat de „tinerii specialiști în sănătate”.

Printre cele mai recente achiziții anunțate de Primăria Municipiului Iași se află și cea publicată pe SEAP la data de 26 martie 2023 și care vizează execuția de lucrări de modernizare străzi în municipiul Iași. De fapt, este vorba despre o singură arteră din oraș, mai exact despre Bulevardul Poitiers, pentru care primăria lui Mihai Chirica pune la bătaie un buget estimat de 37.866.748,65 de lei fără TVA, respectiv de 45.061.430,9 lei cu TVA inclusă (9.196.210,4 euro). Conform documentației de atribuire, din această sumă, 5.000.000 de lei fără TVA ar reprezenta numai contravaloarea dotărilor avute în vedere.

Aceste dotări reprezintă mobilierul stradal, constând în bănci de relaxare, coșuri de gunoi și stații de autobuz. Valoarea estimată a acestei achiziții nu cuprinde însă și valoarea aferentă cheltuielilor „diverse și neprevăzute”. Conform caietului de sarcini care stă la baza contractului ce urmează a fi atribuit, obiectul specific al proiectului constă în modernizarea Bulevardului Poitiers, în efectuarea de lucrări de întreținere la pasajul GUC - Cetățuia și în suplimentarea stâlpilor de iluminat din zona intersecției dintre Bulevardul Poitiers și Strada Libertății, la care se adaugă dotarea bulevardului cu mobilier stradal.

Contractul în discuție va avea o durată de 15 luni, este finanțat din fonduri bugetare, iar Primăria Municipiului Iași organizează, în vederea atribuirii lui, o licitație deschisă. Ofertele urmează să fie deschise în data de 9 mai 2024, adică cu exact o lună înaintea datei alegerilor locale.

Investiții în școli, cu bani din PNRR

Alte trei contracte pregătite de Primăria Iași sunt finanțate din PNRR. La data de 22 martie, instituția a anunțat că dorește să contracteze furnizarea și instalarea de laboratoare de informatică aferente unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Iași, investiția având loc în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Iași”. Valoarea estimată a contractului se ridică la 4.376.246,74 de lei fără TVA, respectiv la 5.207.733,7 lei cu TVA inclusă (1.062.802,8 euro).

Finanțarea este asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență și vizează echiparea a 12 laboratoare de informatică, din 12 școli. Și în acest caz va fi organizată o licitație deschisă, ce urmează să fie atribuită în data de 26 aprilie 2024.

În 18 martie, aceeași primărie a scos la licitație un alt contract referitor la furnizarea și instalarea de echipamente IT&C pentru organizarea în mediul virtual, pentru unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Iași, în cadrul aceluiași proiect finanțat din PNRR. Este vorba despre achiziția de pachete software și despre sisteme informatice, în valoare estimată de 29.315.660,22 de lei fără TVA, respectiv de 33.555.635,7 lei cu TVA inclusă (6.848.088,9 euro). Ofertele urmează să fie deschise în data de 7 mai 2024.

De asemenea, încă din data de 29 februarie 2024, Primăria Muncipiului Iași a mai scos la licitație un contract vizând furnizarea și montarea de mobilier și de materiale didactice pentru dotarea sălilor de clasă din unitățile de învățământ preuniversitar. Este vorba despre același proiect finanțat din PNRR. De data aceasta, contractul este împărțit în două loturi. Primul lot, în valoare de 4.308.169,4 lei cu TVA, se referă la furnizarea și montarea de mobilier și materiale didactice pentru dotarea sălilor de grupă, în timp ce lotul al doilea, în valoare de 22.617.889,2 lei cu TVA, se referă la dotarea sălilor de clasă. În total, valoarea celor două loturi se ridică la 26.926.058,6 lei cu TVA (5.495.114 euro), iar ofertele vor fi deschise în data de 10 aprilie 2024.

Se reabilitează și Colegiul Mihai Eminescu

Primăria Municipiului Iași a mai scos la „mezat”, în 12 martie 2024, un contract privind execuția de lucrări pentru refacerea Colegiului Național Mihai Eminescu. Sunt avute în vedere corpurile de clădire C1, C6, C4 și C5.

Și acest contract este finanțat din fonduri PNRR, prin componenta 5 - „Valul Renovării”, Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea „renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice”. Valoarea acestei investiții se ridică la 17.705.058,46 de lei fără TVA, respectiv de 21.069.019,7 lei cu TVA inclusă (4.300.000 de euro). De această dată, autoritatea contractantă nu mai organizează o licitație deschisă, ci o procedură simplificată de selecție de oferte. Ofertele urmând a fi deschise în data de 8 aprilie 2024.

Municipalitatea „bagă” conducte în cartierul ANL al „specialiștilor în sănătate”

Lucrurile nu se opresc însă aici când este vorba despre investiții de la buget în campanie electorală. Primăria Municipiului Iași a mai publicat, pe SEAP, un nou anunț, în 29 martie 2024, din care rezultă că dorește să contracteze proiectarea și execuția de lucrări privind utilitățile și semnalizarea verticală pentru locuințe destinate tinerilor specialiști în sănătate, în zona Grădinari, din județul Iași.

Potrivit caietului de sarcini, Ministerul Dezvoltării, prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), a implementat programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii. Programul are în vedere realizarea de locuințe pentru tinerii ale căror venituri nu permit accesul la o locuință în condițiile pieței. ANL a inclus, astfel, în lista de finanțare și zona Grădinari - Metalurgie, totalizând 32 de unități locative destinate specialiștilor în sănătate. Terenul are o suprafață de 2.400 de metri pătrați, este proprietatea Primăriei Municipiului Iași, iar acum autoritatea contractantă solicită realizarea documentației tehnice, lucrări generale de construcții de conducte, servicii de proiectare tehnică pentru construcția de lucrări publice și servicii de asistență tehnică.

Bugetul alocat acestei achiziții se ridică la 838.744,1 lei fără TVA, respectiv la 998.105,6 lei cu TVA inclusă (203.695 de euro).

×