x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete "Moartea căprioarei”, de comisar şef Alexandru Roxin

"Moartea căprioarei”, de comisar şef Alexandru Roxin

de Valentin Zaschievici    |    19 Iul 2012   •   17:06
"Moartea căprioarei”, de  comisar şef Alexandru Roxin

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea l-au retinut ieri pe seful Politiei Salonta, comisar sef Alexandru Roxin, sub acuzatia de braconaj. Invinuitul va fi prezentat Curtii de Apel, cu propunerea arestarii preventive.

In urma cu jumatate de an, pe 5 februarie 2012 – era intr-o duminica - paznicii fondului privat de vanatoare Bobostea, din Bihor, au prins in flagrant un grup de braconieri. Fondul de vanatoare, cu suprafata de peste 12.000 de hectare, adaposteste o populatie bogata de caprioare si este ravnit de braconieri. Asociatia "Cervus elaphus' a instituit un regim de paza strict. Intr-o misiune de patrulare, paznicii s-au luat dupa urmele proaspete de cauciucuri intiparite pe zapada si au auzit, in padure, doua focuri de arma. In scurt timp aveau sa descopere o masina de teren, in bena careia patru barbati tocmai incarau un cerb.

La vederea paznicilor, nepoftitii au demarat si-asa a inceput o urmarire pe drumurile forestiere ce dus spre Mierlau. La un moment dat, fugarii au marit distanta, facandu-se nevazuti. Noroc cu un satean care a indrumat paznicii pe urmele lor. intr-un tarziu, urmaritorilor le-a suras norocul: jeep-ul cautat era oprit pe marginea drumului, din motor ieseau aburi. Fugarii il fortasera prea mult. Pazniii le-au blocat retragerea braconierilor, au anuntat politia sI au facut fotografii. Unul dintre prinsi, un barbat solid, blond, a mers la intimidare: "Ce ma intrebi tu pe mine cine sunt, ba? Iti trag cateva de nu te vezi! Te sparg!'

Unul dintre paznici avea sa-l recunoasca in persoana "spargatorului de fete' pe seful Politiei Salonta, comisarul Roxin. Pana la venirea politiei, cei patru braconieri au fugit care incotro, in vreme ce paznicii au ramas sa pazeasca masina – corp delict. Ce-aveau sa le faca fugarilor? Sa-i impuste pe la spate? La sosirea echipajului de politie avea sa fie gasita sI "victima': o frumusete de cerb, de peste 200 de kg, pe care cei patru infractori apucasera sa-l ingroape in zapada, la cativa metri de masina abandonata. Urmele de sange din bena erau prea abundente sa poata fi inlaturate.

Dupa ce criminalistii si-au terminat cercetarile, cazul avea sa fie preluat de un procuror de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea. Doi dintre braconieri au fost saltati deindata de mascati. Comisarul Roxin a fost sI el audiat, dupa care a zbughit-o in concediu, sa se linisteasca apele.

Un vanator cu temperament de iepure
In luna martie, impotriva comisarului sef Roxin a inceput urmarirea penala. In cursul audierilor, el a cautat sa ingreuneze identificarea sa. De pilda, cand a fost vorba sa se realizeze expertiza criminalistica fotografica, el a refuzat cu incapatanare sa se lase fotografiat de subordonatii sai din profil. Colac peste pupaza, s-a prezentat in fata procurorului cu ditamai barboiu, pe care ulterior avea sa-l "retuseze' intr-un preafrumos cioc, numai sa nu semene cu... el insusi, asa cum fusese pozat in ziua flagrantului, de paznici. Pentru expertiza fotografica, a depus la dosar trei poze, spre comparatie: in toate trei purtand o barba impunatoare, intr-una din ele sI cu trabucu-n gura.

Numai anchetatorul lui Roxin sa nu fii! Caci, iata, procurorul a dispus efectuarea recunoasterii din grup, intreaga procedura a fost pusa la punct, martorii invitati in sediu, camera speciala pregatita, numai ca politistul nostru este cuprins brusc de rusine sI refuza cu indaratnicie sa se supuna expertizei. Cand a fost vorba sa fie supus unei alte expertize criminalistice, la Laboratorul interjudetean de la Timisoara, dupa o tentativa nereusita de citare a lui Roxin, anchetatorii au fost nevoiti sa-i puna pe subordonatii acestuia intr-o postura absolut ingrata. Ei au fost nevoiti sa-l insoteasca, in temeiul mandatului de aducere, la Timisoara. Iar acolo, ce sa vezi, iar l-a apucat pe comisar rusinea, ca a fugit pur sI simplu de sub escorta colegilor sai, din fata laboratorului criminalistic. Iata, asadar, un vanator cu temperament de... iepure. SI tentativa de a-si construi un alibi fals, aducand martori care sa spuna ca in ziua flagrantului era in alta parte, a esuat. In fata mijloacelor tehnice moderne de proba e greu sa convingi pe cineva ca tu te afli in alta parte, atunci cand telefonul tau mobil emitea semnal din celula ce corespundea geografic cu locul in care a fost impuscat cerbul.

Ku Klux Klan la Salonta
Un comisar sef prins la braconaj poate fi un fapt divers. In fond, pofta de vanatoare in sezonul interzis nu e specifica unei profesii, nu e ceva neobisnuit. Insa, iata, braconierul-sef din Bihor a pastrat, beneficiind de protectie cel putin ierarhica, daca nu sI politica, scaunul de sef al unei politii municipale in conditiile in care nu intrunea conditiile de integritate impuse de functie. El a fost protagonistul mai multor dosare penale sI a fost subiectul unor scandaluri publice rasunatoare pe plan local. Unul dintre complicii sai in dosarul de braconaj este ciobanul Ilie Ionut. Surse locale sustin ca, din turma de 1000 de mioare a acestui cioban, vreo 600 de oi apartin chiar comisarului.

Acum doi ani, conform plangerii penale pe care o citam, Ilie Ionut, insotit de trei argati, a dat foc unei colonii de tigani din Ciumeghiu. In locuinta incendiata se aflau doi adulti sI cei patru copii minori. Cei sase au iesit, sa nu arda ca sobolanii. Afara, incendiatorii ii asteptau cu bate sI bice. Ulterior atacului ce aminteste de epoca neagra a Ku Klux Klanului, unul dintre copii a murit. Nu se stie daca moartea a avut legatura cu agresiunea, pentru simplul motiv ca seful Politiei Salonta a rupt cu mana sa plangerile victimelor, in sediul postului local de politie. Roxin a impus, astfel, neinregistrarea unui dosar penal in care care – cel putin pentru distrugere calificata sI tentativa de omor – urmarirea penala se efectua din oficiu.

Aparat de fostul sef al Politiei Romane
Comisarul sef Roxin a fost cercetat sI in alte dosare, pentru diverse abuzuri in functie. Rasfoindu-le, ne atrage atentia Caracterizarea ce i-a fost facuta, pe 21 februarie 2008, de seful inspectoratului de politie Bihor, comisarul sef Liviu Popa, cel ce avea sa devina seful Politiei Romane, suna asa: "Atat in functiile de executie cat sI in functiile de conducere, ofiterul a dat dovada de seriozitate, fermitate sI raspundere pentru indeplinirea sarcinilor ce i-aufost incredintate in vederea combaterii fenomenului infractional. Actioneaza cu simt de raspundere sI curaj in cazul producerii unor evenimente care tulbura ordinea sI linistea publica. Pentru rezultatele obtinutein activitate a fost recompensat cu premii in bani sI o avansare in grad inainte de termen.

Prezenta caracterizare i-a fost eliberata pentru a-i servi la formularea apararii in dosarele penale nr. 284/P/2007 sI 315/P/2007 a parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea'. Iata de ce nu ne mira ca un ofiter cu atare conduita a fost pastrat in functie atatia ani.

De la peste la caprioare
Alexandru Roxin a fost surprins prins la braconat inca din 2003. E drept, nu cu pusca, ci cu undita. Pe 26 august 2003, paznicul de vanatoare Ion Boldi, de la AJVPS Salonta, l-a surprins pe politai pescuind ilegal. N-a avut ce-i face, insa Roxin s-a ocupat de el, mai apoi, cu varf sI indesat. L-a amendat pentru un scandal pe care nu l-a facut. Amenda a fost anulata de instanta. Paznicul l-a prins iar pe comisar la braconat. In replica, acesta i-a facut lui Boldi dosar pentru un furt pe care nu-l savarsise, sI de care acesta a fost iarasi achitat. A treia oara, paznicul i-a prins cu setcile in canalul Boiu pe prietenii lui Roxin. Care l-au sunat pe comisar ca sa musamalizeze situatia. Paznicul s-a dus sI a povestit tarasenia in presa locala sI s-a trezit apoi ca Roxin il acuza de calomnie.

×