x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ponta: "Doar doi lideri PSD sunt împotriva coaliţiei cu PD-L: Iliescu pentru că e prea bătrân şi eu pentru că sunt prea tânăr"

Ponta: "Doar doi lideri PSD sunt împotriva coaliţiei cu PD-L: Iliescu pentru că e prea bătrân şi eu pentru că sunt prea tânăr"

de Adrian Mogos    |    28 Mar 2011   •   21:05
Ponta: "Doar doi  lideri PSD sunt împotriva coaliţiei cu PD-L: Iliescu pentru că e prea bătrân şi eu pentru că sunt prea tânăr"
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional
158649-dm-20110328115414005.jpg20 noiembrie 2008. Telegrama identificată cu nr: 08BUCHAREST906. Confidenţial. În discuţii separate cu lideri PSD şi PNL, oficialii au fost informaţi că PD-L-ul lui Băsescu va face o alianţă cu PSD. Ei au fost de acord că PSD nu-şi mai permite să mai stea patru ani în opoziţie şi trebuie să formeze guvernul cu orice costuri. Ambii au sugerat că Băsescu ar putea oferi din câte se pare un candidat tehnocrat pentru funcţia de prim-ministru.

Victor Ponta a spus consilierului politic pe 17 noiembrie că apatia la alegeri şi absenţa unei teme de campanie care să fie prezentă în mintea tuturor s-a datorat strategiei door-to-door care a dus pierderea alegerilor, considerată a fiind scumpă. Ponta a spus că în 2008 s-au cheltuit de cinci ori mai mulţi bani decât în 2004 şi l-a lăudat pe Băsescu ca fiind "mai deştept", pentru că a exploatat teama populaţiei legată de economie cu vizite bine puse la punct la uzinele Dacia şi Ford. Întrebat despre alţi lideri, Ponta a spus: "Nu l-am văzut pe Geoană de ceva vreme", adăugând că prim-ministrul Tăriceanu pare să fie ocupat în "schiţa planurile pentru România lui 2020". El a mai spus că paşii greşiţi din Campania lui Tăriceanu, inclusiv opoziţia faţă de mărirea salariilor profesorilor, a transmis un sentiment de deja vu de tipul "nepopularitate", o reminescenţă a regimului Năstase din perioada de criză a acestuia din 2004.

158650-untitled-1.jpgLegat de formarea unui guvern PSD – PNL, Ponta a remarcat că: "nu se poata ca aceasta să se întâmple acum decât dacă-l suspendăm pe preşedinte. Aceast lucru ar fi o sinucidere, ceea ce l-ar face pe Băsescu de nebătut ca şi candidat anul viitor". În timp ce unii lideri PSD, printre care şi Viorel Hrebenciuc, încă insistă în formarea unei coaliţii cu PNL, cea mai mare parte a membrilor partidului nu vor să rămână fără guvernare şi în următorii patru ani. Mai mult, "liderii locali ai partidului sunt de asemenea conştienţi de beneficiile unui mandat şi au pus presiune pe cei de la centru să facă parte din noul guvern oricât ar cost". Ponta a spus că o discuţie informală între partide are loc şi a remarcat că o coaliţie PSD - PD-L ar fi o combinaţie de "neînvins" cu 70% de locuri în Parlament. Ponta a glumit că numai doi lideri PSD sunt împotriva acestei opţiuni "(Fostul preşedinte) Iliescu pentru că e prea bătrân şi eu pentru că sunt prea tânăr". Ponta a adăugat un alt motiv pentru care un guvern PSD-PNL nu este posibil: cei mai mulţi dintre rivalii lui Tăriceanu ar lucra mai bine în opoziţie, dacă Tăriceanu va continua să fie la conducerea PNL, greii Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Norica Nicolai ar fi probabil "morţi" din punct de vedere politic. "Ei sunt mai puţin flămânzi decât suntem noi", a concluzionat Ponta. Orban a confirmat într-o teleconferinţă acest fapt, spunând că o perioadă de şedere în opoziţie ar avea un efect purificator pentru PNL.

Legat de înclinaţia preşedintelui pentru această mişcare surpriză, Ponta a presupus că Băsescu ar putea propune o figură mai puţin cunoscută pentru funcţia de prim-ministru. Întrebat dacă şeful SRI, George Maior, se încadrează în acest tipar, Ponta a spus că Maior este o bună alegere în relaţii bune atât cu taberele lui Băsescu şi Tăriceanu, cât şi cu cea a PSD. Abilitatea lui Băsescu de a juca cartea cu Maior a ajutat la punerea sub presiune a altor lideri PSD, inclusiv Mircea Geoană, care vor fi mai docili. Ponta a mai zis: "Scopul major al lui MIrcea Geoană este acum să se asigure că nici un alt lider PSD va fi promovat mai mult decât el". De asemenea, Ponta a mai previzionat că: "Geoană va cădea de acord, el nu e Băsescu", şi a speculat că punctul terminus al lui Geoană va fi funcţia de vicepremier (simultan cu cea de Ministru de Externe) atât timp cât guvernul va fi condus de un prim-ministru technocrat.

Ponta a spus că, dacă rezultatul alegerilor corespunde cu cele din sodaje, PSD şi PD-L îşi vor distribui în mog egal portofoliile, negocierea purtându-se asupra fiecăruia dintre ministere. A recunoscut că el a fost preferatul partidului pentru funcţia de ministru al Justiţiei în orice coaliţie în care PSD ar fi fost implicat. Ponta ştia că ministrul Predoiu dorea o trecere rapidă a noului Cod penal, dar a prezis că această decizie aparţine noului guvern. El a mai adăugat că România are nevoie de "reforme radicale" atât legislative, cât şi în domeniul juridic, iar acest lucru nu se poate face decât dacă noul guvern deţine o majoritate puternică în Parlament. "Toate vor fi finalizate înainte de Crăciun, iar Băsescu are ultimul cuvânt".

Într-o întâlnire separată cu consilierul politic, pe 18 noiembrie, parlamentarul PNL George Scutaru a spus că a fost o campanie dură, obositoare şi scumpă. El a spus că a făcut între 6 şi 10 km în fiecare zi în colegiul electoral din Buzău. A fost o provocare, pentru că este un colegiu tradiţional "roşu", iar PSD şi-a încălcat acordul dinainte de campanie să nu concureze la el în judeţ. Scutaru a spus că ministrul Justiţiei Predoiu a fost candidat într-un colegiu învecinat, iar rivalul său, un om de afaceri din PSD, a cheltuit deja peste 1 milion de lei pentru a câştiga competiţia, adăugând că afaceristul era pus sub acuzaţie, iar motivul său principal a fost să câştige un loc pentru a-şi asigura imunitatea parlamentară. El a mai spus că Băsescu este un "wild card" şi că "totul este posibil" legat de trocul electoral.
Întrebat despre mişcarea PSD-PNL de a-l suspenda pe Băsescu, Scutaru a răspuns că Băsescu este acum "în mijlocul jocului" mulţumită Constituţiei şi că "totul depinde de el acum". El a recunoscut că PSD este "avid de putere" şi că are nevoie să fie înapoi în joc cu orice preţ. Întrebat dacă nominalizarea lui Ungureanu ca prim-ministru ar fi acceptată de PNL, el a replicat "depinde de ce altceva mai este pe masă".

După cele două întâlniri cu Ponta şi Scutaru, oficialii ambasadei americane au comentat că din conversaţiile avute, o coaliţie PSD-PNL nu este posibiliă, aşa cum era în urmă cu câteva săptămâni, iar entuziasmul e tot mai slab în ambele partide legat de opţiunea drastică de a-l suspenda pe preşedinte, pentru a fi siguri că un al preşedinte va nominaliza un prim-ministru din rândul lor.

Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: wikileaks romania