x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete "Prinţul Banatului" îşi duce ţigările în Transnistria. Firme englezeşti de apartament legate de contrabandişti din România aprovizionează tutungeriile din Tiraspol

"Prinţul Banatului" îşi duce ţigările în Transnistria. Firme englezeşti de apartament legate de contrabandişti din România aprovizionează tutungeriile din Tiraspol

de Lina Vdovîi    |    Adrian Mogos    |    Mircea Opris    |    17 Iul 2012   •   18:12
"Prinţul Banatului" îşi duce ţigările în Transnistria. Firme englezeşti de apartament legate de contrabandişti din România aprovizionează tutungeriile din Tiraspol

In biroul sau de la etajul cinci al Hotelului "Aist", o incapere luminoasa cu geamuri imense, cu un acvariu fara pesti, un papagal negru si o biblioteca pe ale carei rafturi sunt insiruite fotografii de familie, isi are biroul Dmitrii Soin, liderul partidului "Proriv". Soin, membru al Sovietului Suprem Transnistrian si fost ofiter in cadrul serviciilor secrete de la Tiraspol, ne vorbeste despre imperioasa nevoie de schimbare din regiunea separatista.

Despre fostul presedinte Smirnov, Soin spune ca vremea sa a trecut, ca politica sa a fost o greseala, ca oamenii plecau de aici, preturile cresteau, iar tara se afla pe marginea prapastiei. "Transnistria a castigat din tigari, benzina sau alcool. Acestea erau aduse aici, apoi scoase prin contrabanda. E mult mai avantajos sa faci trafic de tigari decat de armament", a adaugat in schimb Soin. Aceasta declaratie nu este deloc surprinzatoare si nici intamplatoare, din 30 de pachete de tigari pe care le-am cumparat din magazinele de pe stanga Nistrului, doar cinci aveau timbru fiscal.

Citeste si:

Transnistria, republica KGB

21.500 de tone armament se afla in Transnistria

Armamentul din Transnistria ar acoperi datoriile Tiraspolului fata de Moscova, daca ar putea fi vandute legal. Uniunea Europeana si OSCE mimeaza monitorizarea zonei

Firmele care aduc tigari in mica republica separatista sunt fie producatori importanti din Rusia cu legaturi politice, fie obscure firme off-shore sau mici companii infiintate in Anglia cu afaceri si in Romania. Cele mai multe tipuri de marci de tigari pe care cineva le poate achizitiona in Transnistria sunt fabricate de Donskoi Tabak, o firma inregistrata in Rostov pe Don, Rusia. La preturi ridicol de mici, intre 0,23 si 0,98 de eurocenti am cumparat mai multe pachete de tigari.


Paradisul de tutun
Pana la sfarsitul lui 2003, seful Donskoi Tabak a fost Ivan Ignatevici Savvidi, actual deputat in Duma de Stat pe listele partidului Rusia Unita, condus de Vladimir Putin. Savvidi este strans legat de alte doua firme care exporta tigari in Transnistria: Innovation Tobacco Company Ltd. si Richmond Tobacco Trading, ambele din Londra. Innovation Tobacco este detinuta de Beltera Holdings Ltd., o firma off-shore din Nicosia, Cipru, care are la randu-i ca actionari pe fiul si sotia deputatul rus, cea din urma fiind actionara si la Richmond Tobacco Trading.

In iunie 2011, Donskoi Tabak ajunsese sa fie actionarul majoritar la o firma care intentiona sa cumpere in totalitate actiunile Nevo Tabak, o companie din Sankt Petersburg, Rusia, care comercializeaza tigari in Transnistria. In august 2006, un grup privat de investitori condus de un fond de investitii rusesc, UFG Private Equity Fund I LP, detinut de Deutsche Bank AG, a cumparat 40% din Nevo Tabak, motivele achizitiei nefiind facute public. Directorul Nevo Tabak, Oleg Iurevici Amiranov, declara ca afacerea a fost negociata cu fondul de investitii condus de fostul ministru rus al Finantelor, Boris Fiodorov, timp de aproape un an. O alta firma implicata in comercializarea de tigari in Transnistria este European Tobacco PLC din Londra, firma care in timp si-a schimbat denumirea in European Tobacco Limited.

Asociatii sunt trei libanezi: Nameer Nasri, Ramez Nasri si Nazar Nasri. Afacerile cu tigari ale celor trei libanezi in Transnistria isi au radacina si in Romania. Ramez Nasri este asociat in firma European Tobacco Romania din Timisoara cu sirianca Nadra Sror. Sror este mama lui Zaher Iskandarani, un om de afaceri arestat de nenumarate ori si condamnat de instantele romanesti pentru evaziune fiscala, contrabanda cu tigari, instigare la contrabanda, fals si uz de fals incepand cu 1995. El este investigat pentru aceleasi fapte si de procurorii elvetieni. (Cititi maine traficul de fiinte umane)

Nu exista contrabanda
La solicitarea noastra referitoare la contrabanda cu tigari dinspre si inspre Transnistria, oficialii Ministerului Administratiei si Internelor din Republica Moldova au raspuns sec: "Nu exista o astfel de evidenta". In schimb, EU BAM are date referitoare la contrabanda cu toate tipurile de marfuri, inclusiv tigari, dintre Moldova si Ucraina, Transnistria fiind si ea inclusa pentru anii 2007-2010. Conform EUBAM, in 2011 au fost 30,7 milioane de tigarete, adica 800 de cazuri de contrabanda la aceasta frontiera. Aproape nimic, pentru ca asta inseamna 3.070 de baxuri de tigari, adica aproape patru tiruri.

De partea ucraineana, colonelul Andrei Valciuk ne-a precizat ca timp de sase luni in sectorul in care lucreaza a fost retinuta marfa de contrabanda in valoare de aproximativ 30.000 de euro. Din datele EU BAM, in 2011, valoarea contrabandei cu tigari si alcool la granita moldo-ucraineana a fost de 4,4 milioane de dolari, peste 90% din cazuri fiind descoperite in punctele de trecere a frontierei.

O conducta bizara
La fasia care desparte Transnistria de Ucraina a fost gasita o conducta subterana prin care, conform presei ucrainene, se facea contrabanda de alcool. Exista insa o discrepanta intre ceea ce a aparut in presa ucraineana, care a citat autoritatile fiscale de la Kiev, si declaratiile colonelului de graniceri, Andrei Valciuk, seful sectorului de frontiera de la Belgorod-Dnestrovsk, care a participat la operatiune. Valciuk, care lucreaza de 20 de ani la frontiera cu statul separatist, spune ca nu a mai intalnit astfel de cazuri.

Spre deosebire de informatiile din presa, conform carora conducta transporta alcool si lega satele Novokotovsk din Transnistria si Pavlovka din regiunea Odesa, el sustine ca, in momentul descoperirii, teava era uscata si nu avea miros de alcool. Mai mult, ofiterul ne-a explicat ca teava respectiva facea parte dintr-un sistem de irigatii construit in perioada Uniunii Sovietice. In acelasi timp, atunci cand i-am cerut detalii legate de caz si posibilele arestari efectuate, ne-a raspuns scurt ca informatiile sunt confidentiale. Operatiunea a fost realizata integral de autoritatile ucrainene, pentru ca Ucraina nu recunoaste statul transnistrian. "Nu avem pe cine sa ne bazam pe partea cealalta, asa ca ne bazam numai pe puterile noastre. Nu exista nici un fel de comunicare intre noi si ei", a explicat colonelul Valciuk.

×