x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Sobieschi îl bântuie pe şeful senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, aflat pe lista neagră a Monicăi Macovei

Sobieschi îl bântuie pe şeful senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, aflat pe lista neagră a Monicăi Macovei

de Petru Zoltan    |    20 Noi 2012   •   20:11
Sobieschi îl bântuie pe şeful senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, aflat pe lista neagră a Monicăi Macovei

Pe drumul ce duce către Mogoşoaia, pe la jumătatea lui mai 2003, pedelistul Cristian Rădulescu a luat-o agale. Ca un pedestraş. După o pădure, după un teren arabil, după Conacul Vechi, după Conacul Nou. Ajuns la Mogoşoaia, a bătut la uşa bătrânului Sobieschi pentru a-l angaja. Pe post de mandatar la Bucureşti, ca să-i recupereze pământurile. Pesemne, bătrânul aflase de relaţiile şi influenţa pe care le avea politicianul în rândul funcţionarilor publici din Capitală. Pentru că nu a stat pe gânduri şi l-a angajat cu procură dată în faţa notarului. Rădulescu ştia bine cum funcţionează sistemul în domeniul revendicărilor imobiliare, mai ales că zăbovise aproape un deceniu prin Parlamentul României. Pentru efortul depus, bătrânul Sobieschi urma să-i plătească cheltuielile cu avocaţii şi un drept de retenţie care se ridica până la 40% din valoarea bunurilor ce urmau să fie recâştigate: Complex Hanul Balcan din Constanţa, 36 ha teren arabil în Mogoşoaia, 14 ha pădure în Mogoşoaia, Conacul Vechi şi Nou din Mogoşoaia.

Senatorul în acţiune

Cu patalamaua în mână, Cristian Rădulescu a luat-o înapoi spre Bucureşti. Unde a început să angajeze avocaţi pentru a intra în posesia pământurilor lui Sobieschi. Între timp, prin 2004, s-a pricopsit şi cu un mandat în Parlamentul României, fiind numit preşedintele grupului parlamentar al Partidului Democrat din Camera Deputaţilor. În acea perioadă piaţa imobiliară începuse să crească vertiginos, iar terenurile din jurul Bucureştiului reprezentau adevărate mine de aur. Sobieschi mai avea un hectar de pădure şi alte două de teren agricol în Mogoşoaia pe care a decis să i le vândă în 2005 lui Cristian Rădulescu. Tot atunci mai cumpărase un hectar de pământ pe care l-a parcelat şi l-a vândut. Între timp procesele au curs gârlă, iar avocaţii politicianului au câştigat în instanţă dreptul asupra unor proprietăţi deţinute de Sobieschi. Prin 2007, Partidul Democrat era pe val, iar Cristian Rădulescu nutrea să ajungă senator. S-a dus la Sobieschi şi a împrumutat suma de 321.000 de euro, credit pe care l-a girat cu un apartament din Bucureşti. În urma alegerilor parlamentare, Rădulescu a fost uns senator. Potrivit declaraţiei de avere din 2008, Rădulescu a specificat că are o datorie de 300.000 de euro la Sobieschi, deşi în actele notariale erau cu vreo 21.000 euro mai mult. Însă, datoriile erau mult mai mari. Avea de dat vreo 500.000 de euro la Garanti Bank, mai avea de dat 50.000 euro la Adrian George Popescu, şi o descoperire de cont de vreo 10.000 dolari. Deşi în perioada 2007-2008 vânduse tablouri, obiecte de artă şi terenuri de pe urma cărora obţinuse peste 300.000 euro.

Bătrânul Sobieschi nu a mai apucat să-şi primească banii înapoi pentru că a murit în ianuarie 2009. Însă, urmaşii lui Sobieschi au început războiul cu senatorul Rădulescu. Unul dintre aceştia, Petru Sobieschi, a declarat că la câteva luni după ce a murit unchiul său a fost informat de senator să se prezinte împreună cu ceilalţi moştenitori la un “notar în care avea el încredere” pentru prefectarea actelor de moştenire. “La biroul doamnei notar, împreună cu domnul Rădulescu se afla o femeie, Carmen Poliţ. Senatorul ne-a comunicat că nu vom putea primi certificatul de moştenitor până nu îi vom achita cheltuielile efectuate în calitate de mandatar. El ne-a spus că trebuie să-i vindem 40% din întreaga moştenire.” Atunci, moştenitorii i-au solicitat lui Rădulescu să prezinte documentele legate de cheltuielile pe care le-a avut. Nu le-a arătat nimic. După câteva discuţii în biroul notarului, senatorul le-a spus oamenilor că trebuie să-i vândă 35% din moştenire, iar pentru restul de 5% au fost obligaţi să renunţe la suma de bani împrumutată de Rădulescu de la bătrânul Sobieschi. “Am fost ţinuţi vreo 10 ore în biroul notarului, iar la final ne-a adus un teanc de documente pe care trebuia să le semnăm repede. Am observat că printre acestea se afla şi un antecontract de vânzare-cumpărare cu Carmen Poliţ. Domnul Rădulescu ne-a explicat că trebuie să încheiem acest antecontract, cu această persoană, deoarece ea poate să faciliteze obţinerea terenurilor exercitând influenţe asupra autorităţilor în drept să dispună restituirea imobilelor.” Oamenii nu au vrut să semneze documentul mai ales că se obligau să-i dea şi ei 10% din întreaga avere. Însă, Rădulescu le-a spus că dacă nu semnează nu vor primi certificatul de moştenitor şi nici nu vor mai primi terenurile la care aveau dreptul.

Integritate şubredă

Senatorul Cristian Rădulescu a fost luat la verificat de Agenţia Naţională de Integritate. În urma verificărilor, inspectorii au constatat că există o diferenţă de 122.475 euro între averea dobândită şi veniturile senatorului. Practic, senatorul nu a putut justifica cheltuieli de aproximativ jumătate de milion de lei. “Luând în considerare cele de mai sus, s-a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti (...) în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate de către Rădulescu Cristian în perioada exercitării mandatului de Senator în Parlamentul României. Persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate diferenţe semnificative, este considerată incompatibilă.” Senatorul a precizat că: “În acest moment, am o trimitere la comisia de evaluare a averilor. Această comisie nu reprezintă o instaţă de judecată. Este o structură preliminară de cercetare. Ei au socotit că la data intrării în mandat nu aveam nici o sumă de bani în casă. Or, în economia personală a fiecăruia lucrurile au o anumită dinamică. Poate că trebuia dat un exemplu din PDL. De aici încolo înţelege oricine ce vrea. Dacă un senator e luat şi periat de ANI, şi ANI face o greşeală atât de grosolană, puteţi să trageţi concluziile jurnalistic”. Între timp, comisia de verificare a averilor i-a dat dreptate senatorului.

Interzis de Monica Macovei

Monica Macovei i-a dat şi ea o bilă neagră. Senatorul s-a aflat pe lista celor 36 de candidaţi ARD pentru care Comisia de Etică a recomandat scoaterea de pe listele pentru Parlamentul României. Însă, copreşedinţii nu au ţinut cont de decizia comisiei conduse de Macovei şi l-au binecuvântat pe senator cu un colegiu de senator în Sectorul 3. Cristian Rădulescu a precizat că a fost un abuz al comisiei şi al Monicăi Macovei. “Ea a aplicat un criteriu în care oricum mă încadram. Fiecare candidat a semnat două liste de criterii. Una a PDL şi una a Alianţei. Lista de criterii a alianţei avea un articol în plus, în care se spunea să nu fi făcut obiectul unei hotărâri definitive sau a unei trimiteri în instanţă prin sesizare ANI. Ăsta e un criteriu arbitrar introdus de Macovei.”

O altă problemă a senatorului este legată de colaborarea pe care acesta a avut-o cu structurile de Securitate din România comunistă. Relaţia lui Rădulescu cu Securitatea a fost pusă pe tapet de către ofiţerul Doru Giugula, care l-a identificat pe Rădulescu ca fiind turnătorul lui personal la USLA. Legat de relaţia pe care a avut-o cu Securitatea, senatorul a spus că a dat doar câteva note informative despre un coleg arab.

×