x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Un martor pretinde că Marian Cozma era beat!

Un martor pretinde că Marian Cozma era beat!

de Florin Gongu    |    Istvan Deak    |    13 Dec 2010   •   21:24
Un martor pretinde că Marian Cozma era beat!
Sursa foto: Zoltan Simonffy /Jurnalul Naţional

În mai puţin de două luni, la 8 februarie 2011, se împlinesc doi ani de când a fost ucis handbalistul român Marian Cozma. El a fost atacat şi înjunghiat într-un bar din Ungaria, Veszprem, oraşul unde era şi legitimat. Deşi localul era monitorizat cu camere video, care au surprins gaşca de 28-30 de romi care a făcut ravagii, procesul pare să tărăgăneze. Pe lângă Cozma, care şi-a pierdut viaţa, alţi doi handbalişti s-au ales cu sechele de pe urma violenţelor.

Începute abia în septembrie, la Tribunalul Regional din Veszprem, audierile martorilor dau senzaţia că se complică inutil o afacere ce părea limpede la început. Şedinţele de judecată se ţin în spatele uşilor închise, cu mai mulţi martori protejaţi, care au început deja să se încurce în declaraţii. Judecătorii maghiari au ascultat peste 50 de martori, însă nimeni nu poate indica criminalul, astfel că făptaşii ar putea scăpa doar cu zece ani de detenţie.

Astfel, la şedinţa de joi, un martor a spus că Marian Cozma era beat, moment în care un alt martor a leşinat în sală şi a fost chemată Salvarea. Jurnalul Naţional vă propune o incursiune în hăţişurile acestui proces care a continuat săptămâna trecută cu trei audieri (luni, marţi şi joi) şi care se va relua la 10 ianuarie 2011. Încercăm să vă zugrăvim filmul evenimentelor aşa cum au fost ele povestite în sala de judecată, urmând ca mâine să vă prezentăm şocantele mărturii ale celor acuzaţi de uciderea lui Marian Cozma. 

Procesul ucigaşilor handbalistului român Marian Cozma, ucis mişeleşte la Veszprem, în Ungaria, la 8 februarie 2009, a început abia în luna septembrie. Deşi totul părea a fi o formalitate în privinţa criminalilor (Raffael Sandor, Nemeth Gyozo şi Ivan Sztojka), lucrurile par să se complice după audierea martorilor. La incident au mai luat parte şi coechipierii românului de la MKB Veszprem, Zarko Sesum şi Ivan Pesic, dar singurul care şi-a pierdut viaţa a fost Ma­rian.

Vă prezentăm azi câteva dintre de­claraţiile celor audiaţi până acum, ur­mând ca mâine să vă dezvăluim măr­turiile incredibile ale învinuiţilor. Ju­decătorii maghiari au ascultat peste 50 de martori în această cauză, însă ni­meni nu poate indica criminalul, ast­fel că făptaşii ar putea scăpa cu doar 10 ani de detenţie, dacă nu şi cu mai puţin. Trei bărbaţi sunt acuzaţi de omor, doi de tentativă de omor, doi de pă­ră­si­re a ţării în timp ce erau ur­mă­riţi, iar alţi 25 sunt acu­zaţi de tul­bu­ra­re a liniştii publice. Înre­gis­tră­rile video din local au arătat că Marian dansa când a fost atacat de un chelios cu tricou negru. Coz­ma nu a fost agresiv, nu a provocat pe nimeni şi pe neaşteptate a fost ata­cat.

Samu Zsolt, chelner în localul Patriota la acea vreme, i-a recunoscut pe Raffael Sandor ca fiind bărba­tul cu tricou negru, pe Pal Gabor ca fiind bărbatul cu tricou alb şi pe Bi­hari Csaba ca fiind ţiganul mai bătrân care a încercat să calmeze spiritele după bătaia din discotecă.
"Ţiganii au fost aduşi în discotecă de Beéry Csaba, care era în fruntea lor. Se purtau atât de agresiv, încât mai mulţi clienţi au părăsit imediat localul. O parte s-au dus la etaj, la nefumători, în­să şi-au aprins imediat ţigările şi am preferat să le duc o scrumieră decât să încep un scandal. După aceea, toţi au fugit fără să plătească. Lo­calul Patriota era frecventat de handbaliştii lui Veszprem, care au petrecut mereu în linişte. L-am văzut pe Pal Gabor lovind de mai multe ori cu scaunul în Cozma, care se apăra cu mâna ridicată. Pal a împărţit câteva pal­me şi altor persoane care nu aveau nici o legătură cu bătaia. În acel mo­ment am pus mâna pe telefon şi am su­nat Poliţia. Când am ajuns în stradă, Marian Cozma era deja mort, cu tricoul ridicat şi i se vedea o rană în zona inimii."

În contradicţie cu această de­cla­raţie vine mărturia făcută joi de unul dintre martori, Tar Laszlo: "L-am văzut în acea seară pe Cozma băut, abia se ţinea pe picioare, atât de beat era. Mai mult, el avea şi o atitudine de superioritate, era chiar agresiv". Prezent în sală, la auzul acestor re­la­tări, un martor a leşinat în acel mo­ment şi a fost chemată salvarea.

După ce şi-a revenit, martorul a insistat să depună marturie. Németh Dániel l-a contrazis pe Tar Laszlo: "Patru ţigani chelioşi cu lanţuri mari s-au oprit în acea seară lângă masa mea. Au încercat să atragă atenţia celor din jur şi au reuşit. Ulterior, aceştia au iscat o bătaie şi l-au agresat pe Marian Cozma. Handbalistul a căzut de două-trei ori la podea, dar s-a ridicat mereu, apoi a încercat să scape pe scări. L-am văzut pe cheliosul cu na­sul strâmb (Nemeth Gyozo) atacân­du-l primul pe Cozma, apoi s-au în­vâr­tit în jurul ringului de dans în­cer­când să caute şi alte victime. L-au lovit pe un tânăr de două-trei ori, apoi au fugit după Cozma şi restul handbaliştilor".

Conform altui martor, Gabler Da­niel, totul a fost doar o bătaie obiş­nuită de discotecă, însă întrebat de pro­curor dacă poate confirma ipo­teza lansată de Tar Laszlo, Gabler a spus: "Nu e nimic adevărat! Marian nu era beat şi se ţinea foarte bine pe picioare".


Declaraţia Claudiei
Claudia Ardelean (foto), prietena lui Cozma, nu s-a prezentat la proces, însă şi-a trimis declaraţia în scris: "Marian a fost atacat din spate în timp ce dansam, iar un chelios l-a lovit cu scaunul în cap. Lucrurile s-au petrecut atât de repede, încât am intrat în stare de şoc. Îmi amintesc doar că Uros Vilovski striga: «Calm, Mariane, fii calm, nu avem nevoie de scandal. Până am ajuns pe stradă, Marian era deja la pământ, i-am ri­di­cat tricoul şi am văzut rana din zo­na inimii. Apoi, la rugămintea lui Se­sum, am fugit în local şi am adus apă, cu care am stropit faţa lui Marian. Îmi amintesc că Ferenc Ilyes striga din răsputeri spre grupul de agresori: «L-aţi omorât, voi l-aţi omor­ât!»".
Coşmarul colegilor
Fost jucător al formaţiei MKB Vesz­prem Ivan Lapcevic a mărtu­risit ju­de­cătorilor că i-a recunoscut pe principalii trei învinuiţi în cazul uci­derii handbalistului Marian Cozma ca fiind cei care l-au atacat în acea noap­te de 8 februarie 2009. Dintr-o dată au apărut trei-patru chelioşi şi au în­ce­­put să ne împingă şi să îl lovească pe Marian. El dansa cu prietena lui şi nu făcuse nimic care să îi provoace. Mai mulţi indivizi au început să dea în el cu pumnii şi cu picioarele, l-au lo­vit cu scaunul în cap, apoi el, cu Uros şi cu mine am fugit din local pe stra­dă. Marian mi-a arătat locurile unde era lovit şi Uros ne-a strigat să ple­căm acasă. În acel moment au apă­rut şi agresorii, care erau decişi să continue lupta. Marian a făcut doi paşi spre ei şi i-a întrebat, arătându-le rănile: «De ce mă atacaţi? Ce aveţi cu mine?» Atunci a fost atacat din nou. Sesum s-a aplecat să îl ajute, dar a primit un picior în cap." Ferenc Ilyes, şi el fost jucător la Veszprem, a spus: "Ştiu cu siguranţă că în momentul în care Marian a leşinat pe stradă, unul dintre atacatori a ţipat: «Scoateţi pistoalele!». Marian Cozma a fost cel mai bun prieten al meu, era singurul cu care vorbeam în limba română, când am văzut că e la pământ am în­cer­cat să îl resuscitez, am ţipat după apă şi să cheme cineva salvarea, dar când am văzut că nu reacţionează am căzut în stare de şoc". Ivan Pesic, ju­cător la Veszprem, care a fost şi el înjunghiat în timpul incidentelor şi i-a fost extirpat un rinichi, a trăit şi el mo­mente de groază: "În timpul alter­ca­ţiei dintre Cozma şi agresori, am ob­servat că în mâna unuia dintre atacatori se află un cuţit. M-am speriat atât de tare, încât i-am dat aceluia o sticlă în cap. În faţa localului, bătaia a continuat, însă nu am văzut care din­tre agresori l-a înjunghiat pe Coz­ma. Nici măcar nu ştiu exact cine şi când m-a înjunghiat pe mine, fiindcă nu am simţit durerea. Îmi amintesc că agresorii au strigat după pistoale în faţa localului. Mi-am dat seama că sunt rănit şi nu îl pot ajuta pe Ma­rian, astfel că am fugit la spital". La rândul lui, celălalt rănit în altercaţii, jucătorul Zarko Sesum, care şi-a pierdut ochiul stâng, a spus: "Nu am văzut cine l-a ucis pe Cozma, însă am auzit pe ringul de dans pe cineva ţipând: «Aveţi grijă, au cuţite». În faţa localului, Cozma a fost atacat de mai multe persoane, iar în momentul în care a rămas întins pe pământ m-am aplecat şi i-am scos limba ca să nu se înece, atunci cineva mi-a dat un picior în cap şi am leşinat".

Acuzatorii protejaţi au recunoscut învinuiţii
Martorii NN18 şi NN13 i-au recunoscut, fără echivoc, în fotografii pe în­vi­nui­ţii Raffael Sandor, Sztojka Ivan şi Nemeth Gyozo ca fiind cei care l-au atacat şi lovit cu pumnii şi cu picioarele pe Marian Cozma în faţa localului Patriota. Cei doi martori împreună cu toţi cei cu identitate protejată au ac­ceptat să depună mărturie doar în condiţiile în care învinuiţii nu se aflau în sala de judecată. NN18 (o doamnă) arătând spre o poză cu Sztojka: "Acesta a fost cel mai agresiv dintre ţiganii chelioşi. El stătea în poziţie de boxer şi îi striga lui Cozma: «Haide, arată-mi acuma că poţi, hai acuma". NN18 ară­tând spre o poză cu Sandor şi apoi Gyozo: "Imediat au ajuns pe stradă acest bărbat înalt cu capul plin de sânge şi acesta cu nasul strâmb. Ei au lansat atacul asupra handbaliştilor, însă s-au axat mai mult pe Cozma. Apoi am auzit pe cineva strigând să nu scoată pistoalele. Am stat la aproximativ doi-trei metri de incidente, însă nu am văzut vreun cuţit sau vreun obiect ascuţit. L-am văzut pe Cozma când a căzut la pământ. S-a zbătut de două-trei ori, apoi nu a mai mişcat". Martorul a dat o descriere precisă a modului în care erau îmbrăcaţi Sandor şi Sztojka şi le-a recunoscut şi vo­ci­le. NN13 (un bărbat) i-a recunoscut pe baza fotografiilor pe Raffael Sándor, Németh Gyozo şi Sztojka Ivan. "Sztojka era cel mai agresiv. Era scârbos şi înjura permanent. Pe stradă, Cozma s-a bătut cu trei-patru ţigani, dar aco­lo erau şi membrii bandei, încă vreo 10 persoane. Nu am văzut exact mo­men­tul în care a fost înjunghiat Cozma, fiindcă priveam totul de la geam şi cineva m-a împins."

×
Subiecte în articol: marian cozma