x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anticarul - Marius Niculescu

Anticarul - Marius Niculescu

de Vladimir Ioan    |    17 Oct 2007   •   00:00
Anticarul - Marius Niculescu

"Cănd Ceauşeştii puneau ochii pe ceva, trimiteau securiştii să facă viaţa proprietarului un chin, pănă acela ceda bunul respectiv." Asta este legenda care circula. Sunt căţiva care au cunoscut şi alte variante.

"Cănd Ceauşeştii puneau ochii pe ceva, trimiteau securiştii să facă viaţa proprietarului un chin, pănă acela ceda bunul respectiv." Asta este legenda care circula. Sunt căţiva care au cunoscut şi alte variante.

Marius Niculescu şi-a inceput o afacere privată pe locul unde inainte de Revoluţie era un simplu anticar. Să fi fost prin ’84-’85 cănd a trecut pragul o doamnă, că tovarăşă nu poate să o numească, insoţită de un domn, aceeaşi titulatură, acelaşi motiv. "Am discutat despre cartea veche romănească, se vedea că este familiarizată cu subiectul. La un moment dat, intrebănd de nişte ediţii deosebite Eminescu, a fost intrigată de faptul că noi avusesem aşa ceva, iar ea nu ştia.


Zoe bibliofila. A subliniat că vorbise la Consiliul Culturii ca să fie anunţată dacă apare aşa ceva. Şeful meu de atunci a intrat in vorbă, mai era şi cu un şnaps in nas, şi a spus că cei de la Consiliu habar n-au pentru că sunt nişte proşti. La care, ea, tocmai ca să ne tempereze, zice: "Dom-ne, iertaţi-mă, dar pe mine mă cheamă Zoe Ceauşescu." Cel cu care venise era soţul ei. Cumpăra cărţi pentru ea căt şi pentru Nicu. Vizitele au durat cam un an şi jumătate, doi. Mai indelungată a fost relaţia cu Ştefan Andrei şi Cornel Burtică. Să-l fi văzut pe Ştefan Andrei cum se punea in patru labe, prin praf, ca să caute cărţi de pe jos...


Era interesată in primul rănd de carte romănească, deosebită, veche, colecţii, serii intregi de documente, de manuscrise. Seria lui Eudoxiu Hurmuzache a fost pretextul primei discuţii. E o serie care are căteva zeci de volume, iar fiecare costa căteva sute de lei, deci in total căteva zeci de mii.


A fost extrem de lovită pentru că i s-au confiscat cărţile care au ajuns la Biblioteca Naţională şi la BCU. Mai tărziu, B.N. ne-a pus să facem evaluări pentru cărţi. Am aflat ulterior că erau cele confiscate de la ea. O parte i s-a dat inapoi, o parte mică s-a pierdut. Aceste cărţi le căutase şi le cumpărase, nu le furase. De unde veneau banii, asta e altceva."


● Domnule ministru... ● Lungul drum al reabilitării ● Valentin - Zoia - Nicu ● Piese valoroase ● La Muzeu, ca la Nufărul ● Radu Antal: "Valentin işi vede de activitatea ştiinţifică" ● Avocata: Paula Iacob ● Emeric Jenei: "Valentin este un om extrem de loial" ● "De haram s-a dus" Â
Â

×
Subiecte în articol: ediţie specială