x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Are poporul său fidel, iubitorii de morna

Are poporul său fidel, iubitorii de morna

de Carmen Anghel-Dobre    |    23 Oct 2009   •   00:00
Are poporul său fidel, iubitorii de morna
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

O Ediţie de Colecţie cu şoapte, iubiri, dragoste de ţară, linişte. Morna. Coladere. Cesaria Evora. Pe 26 octombrie.



Muzica este în sângele Cesariei Evora. Morna este sufletul ei.  Cesaria cântă morna şi coladere specifice zonei din care provine - oraşul Mindelo, Insula Sao Vicente, din Insulele Capului Verde. A avut o viaţă foarte zbuciumată, cu trădări în iubire, cu sărăcie lucie. Ca să poată supravieţui, până a devenit o celebritate, a cântat în corul bisericii, a cântat în baruri, a cântat pe vapoare. Dar Cesaria este o femeie foarte hotărâtă. De fiecare dată a reuşit să iasă din neguri şi să devină şi mai luminoasă. Acum este nu neapărat un idol, dar alină sufletele a milioane de oameni. Muzica ei este o preafrumoasă mângâiere pentru multe inimi. "Luna plină răsare sus pe cer/ Ea răscoleşte/ Visele mele şi - nu trezeşte/ Nostalgia mea/ Luminează/ Marea albastră/ Şi eu îi spun adio/ Dragostei mele / Pentru că-nţeleg că totul e terminat/ Şi luna e bună/ Şi-mi consolează tristeţea."

Cesaria este astăzi o celebritate, a devenit bogată şi nu se poate lăsa de cântat, chiar dacă a ajuns la o vârstă venerabilă, pentru că, aşa după cum spune ea, "încă are admiratori" şi nu-i poate dezamăgi.     

CARITATE
Cesaria este un om cu un suflet foarte mare. Despre activităţile sale de caritate ne povesteşte nepotul său Federico Da Luz Tavares: "Cize dă de mâncare zilnic la peste 150 de oameni. Face concerte de caritate. Dacă ştie că o organizaţie din România este de caritate (cu adevărat de caritate) vine gratis. În Mindelo  face mâncare  cu mâna ei pentru 150 de oameni. În fiecare zi. Dacă mergeţi la Cize la ora 13:00 - ea e strictă cu mesele - trebuie să mănânce neapărat între 12:00 şi 13:00. Dacă eşti prieten cu Cize, nu cumva să o ţii nemâncată la orele acelea! Că se supără foarte mult! Între 13:00 şi 14:00 găsiţi la dânsa acasă oameni care vin să-şi ia porţiile de mâncare în fiecare zi. Şi, când nu e în Capul Verde, are doi bucătari care se ocupă de asta. De altfel, şi mama ei a fost o bucătăreasă excelentă şi, în general, în familie avem talentul acesta. Toţi ştim să gătim chiar foarte bine."

În afara operelor de caritate, ce face Cesaria în Capul Verde? Cum este viaţa ei normală? "În Capul Verde merge pe jos cu atâta aur cât are pe ea şi nu se ia nimeni de ea.  Este singurul om din Capul Verde care îşi permite să umble cu mai mult de un kilogram de aur pe el şi nu îi spune nimeni nimic de genul «nu eşti cumva prea bogată»?

Cesaria are zeci de discuri de aur. Mai culege muzică? "Dacă vrea să mai facă zece CD-uri  are destulă muzică lăsată de familie, de colegi, spune Federico. Însă nu prea are timp. Înainte avea  160 de concerte pe an, acum are doar 120."

Primul mare turneu l-a  început în 1993. Avea să declare: "Am început să cânt din nou şi pentru totdeauna. Nu cred în vise sau în soartă. Ce mă încântă astăzi este faptul că am trecut prin suferinţă, dar mă bucur acum de ceva mai bun. Acasă spuneam că este mai bine să bei întâi veninul şi apoi mierea. Asta fac, gust din miere!".

Cesaria s-a îndrăgostit de România. Atât de mult încât a spus că va veni ori de câte ori va fi chemată. Chiar şi în fiecare lună! Povestea Cesariei Evora, a lui Cize, aşa cum îi spun prietenii, o aflaţi în Ediţia de Colecţie din 26 octombrie.

"Anthologie"

Albumul care va însoţi Ediţia de Colecţie va cuprinde piesele:  Sodade, Fala pa fala, Carnaval de Sao Vicente, Crepuscular solidado, Cize, Petit pays, Tchintchirote, Angola, Vida tem um so vida, Bondade e maldade, Sangue de Beirona, Flor di nha esperanca, Lua nhatestemunha, Esperanca irisada, Nho antone escaderode, Fidjo maguado. Morna, adesea comparată cu blues-ul, este muzica poporului din Inulele Capului Verde, în care versurile sunt în creola specifică acestor insule, iar acompaniamentul este asigurat de instrumente diverse: cavaquino, clarinet, acordeon, vioară, pian, chitară.

"Soarele răsare cuminte dimineaţa Şi-ţi luminează chipul, Iar în ochii tăi  eu văd marea"
"Caută-ţi  drumul,  copilul meu, Caută-ţi drumul. Nu toate vorbele le-nveţi la şcoală. Nu toate cântecele se dansează"


×
Subiecte în articol: special