Luminile rampei - Omar Hayssam, un om pe care toata lumea pare a-l cunoaste, dar mai nimeni nu-l recunoaste
Existenta romaneasca a lui Omar Hayssam, omul de afaceri in jurul caruia pare a se lega toata aceasta tesatura stranie, este un melanj de compromisuri, interese, legaturi politice si institutionale dubioase. De la politicieni si generali si pana la vedete tv sau medici, mai nimeni pare a nu lipsi din agenda celui devenit peste noapte o celebritate.
|
MONDEN nevoie mare. Omar Hayssam nu a ezitat sa se afiseze cu nonsalanta la toate taierile de mot din mica si atat de complexa lume a vip-urilor autohtone
|
A venit, ca student, la inceputul anilor â80. A absolvit Facultatea "Cai Ferate, Drumuri si Poduri", din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti.
FAMILIA. S-a casatorit cu Adela, are sapte copii si, dupa Revolutie, a primit cetatenia romana. In timpul studiilor universitare, ca mai toti studentii arabi din Romania, traia, cu precadere, din contrabanda cu tigari (obicei perpetuat si dupa â90, ceea ce i-a generat probleme cu Garda Financiara), blue-jeans si schimba valuta la negru. Surse din serviciile secrete au declarat pentru Jurnalul National ca unchiul bogat al lui Omar Hayssam, om de afaceri cu sediul pe Bulevardul Republicii, in apropiere de Biserica Armeneasca, facea parte din categoria speciala a celor agreati si tratati ca parteneri de fostul regim comunist.
IMPERIUL. Dupa Revolutia din decembrie â89, Omar Hayssam a pus, beneficiind si de sprijinul activ al unor politicieni, bazele unui imperiu economic evaluat astazi la aproximativ 90-100 milioane de dolari. Afacerile derulate de acesta sunt vaste, in domeniile auto, comert, imobiliare, alimentare sau industria lemnului.
Citește pe Antena3.ro
Grupul de firme Manhattan, pe care acesta-l detine, in care nu este nominalizata oficial fosta IPRS Baneasa (alta achizitie de la APAPS care a facut valva, a generat procese in lant si cercetari ale organelor abilitate), dar care mai cuprinde compania producatoare de mobila si decoratiuni in stil oriental LâArt Oriental, are aproximativ 5.000 de angajati. Aria de raspandire a business-urilor derulate de Omar Hayssam a ajuns pana la finantarea - intr-o schema in care apare si firma Best City - importurilor de combustibili inferiori (pacura) din Republica Moldova pentru Armata Romana, afacere tenebroasa cercetata de organele penale.
Acesta chiar isi constituise, conform Amos News, un staff de campanie, in incercarea de a deveni primul reprezentant al Orientului Mijlociu in Parlamentul Romaniei.
RETEAUA. Legaturile afaceristului sirian cu "marimile" statului nu se opresc aici. Unul dintre fratii sai, Mukhles Omar, a devenit - la un moment dat - partener de afaceri cu Sergiu Dumitru Sorescu (fiul sefului Politiei Romane la acea data, Dumitru Sorescu) si cu firma siriana Ogharit Trading (care a cumparat IPRS Baneasa) in firma General Group SRL. El nu a negat vreodata apropierea fata de omniprezentul Viorel Hrebenciuc sau fata de Ristea Priboi. Acesta din urma, in 1991, desi statutul militar nu-i permitea, figura ca membru CA al societatii Iapit-Divertis Bucuresti, controlata de sirianul Mahmoud Khaled Omar si de Omar Hayssam, prin intermediul companiei Uno International Eximp SRL. Mai tarziu, Priboi s-a retras din pozitia de administrator al societatii.
DEPRESIV
|
Legatura lui Omar Hayssam cu Prima TV, post pentru care lucreaza Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci, e mai veche. Una dintre firmele din grupul Manhattan, pe care acesta il patroneaza, a sponsorizat emisiunea "Am Cu Ce", productie independenta prezentata si realizata de starul Playboy Cristina Teodorescu si de actorul Ionut Chermenschi. O revista de scandal a insinuat chiar o presupusa relatie amoroasa intre Omar si planturoasa blonda, insa ambele parti au negat categoric idila.
Surse medicale au declarat pentru MEDIAFAX ca Omar - actualmente convalescent, dar excesiv de dornic de mediatizare - a fost spitalizat de mai multe ori pentru tulburari afective (20-29 decembrie 2004 si 3 ianuarie-28 martie, la Spitalul de neuropsihiatrie "Alexandru Obregia" Bucuresti). El a fost externat in ziua in care cei trei jurnalisti romani si partenerul sau, Mohamad Munaf, au fost rapiti la Bagdad. Potrivit surselor citate, care au renuntat suspect la confidentialitatea impusa de practica in domeniu, omul de afaceri are un "trecut medical incarcat". El ar mai fi fost internat din aceleasi motive, in repetate randuri, in Siria si in Marea Britanie, in dosarul lui fiind consemnate mai multe tentative de suicid. |
Dosarele penale ale afaceristilor
|
REPLIERE. Desi stie, procurorul general Botos nu spune
|
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a confirmat ieri ca cetateanul de origine siriana Omar Hayssam este cercetat pentru mai multe infractiuni economico-financiare. Anchetatorii au refuzat insa orice alt comentariu cu privire la situatia judiciara a omului de afaceri. Surse judiciare ne-au declarat totusi ca impotriva lui Hayssam a fost inceputa urmarirea penala si ca acesta nu are voie sa paraseasca tara. Dosarul cu pricina se refera la modul in care firma sirianului, Ogharit Trading, a castigat in iunie 2003 licitatia prin care APAPS scotea la privatizare fabrica de produse electronice Baneasa SA. In februarie 2004, PNA a inceput sa lucreze la acest dosar. Licitatia fusese castigata cu aproximativ opt luni inainte de firma lui Hayssan in defavoarea firmei olandeze contracandidate, Elmefan BV. Timp de sapte luni, anchetatorii au strans acte, au verificat licitatia si i-au audiat pe membrii comisiei de privatizare, inclusiv pe Ion Marian, presedintele acesteia.
INFRACTIUNI. Surse judiciare ne-au declarat ca ancheta nu a confirmat savarsirea vreunei fapte de coruptie, dar a scos la iveala indicii clare cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu, spalare de bani sau inselaciune. De asemenea, existau indicii potrivit carora documentele depuse de firma sirianului pentru licitatie nu indeplineau conditiile cerute de lege. Pentru ca probele indicau incalcarea normelor privatizarii, PNA a trimis pe 9 septembrie 2004 dosarul catre Parchetului General, care il trimitea la randul sau catre Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Dupa cateva verificari, dosarul impotriva lui Hayssam s-a reintors la Parchetul General, mai precis la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Surse judiciare ne-au declarat ca procurorii verifica nu numai privatizarea Baneasa S.A, ci intregul grup de firme condus de sirian, Manhattan, pentru spalare de bani si evaziune.
INTERMEDIARUL MUNAF
|
Mohamad Munaf este cercetat de procurori pentru evaziune fiscala si alte infractiuni economice, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse judiciare. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Mohamad Munaf a fost actionar majoritar (64%) si administrator al firmei Audisonic Trade Market SRL, infiintata in 1992, celalalt actionar fiind tot un cetatean irakian, Umar Noraddin, cu 36%. Firma era intr-un bloc din Bucuresti, pe Soseaua Mihai Bravu si a fost dizolvata in 2002. Mohamad Munah ar fi nascut in 01.01.1900, specialisti in domeniu precizind ca in general astfel de date apar pentru persoane care se inregistreaza in mod intentionat cu date false. El figureaza ca unic actionar si administrator la firma Polar Electronics Industry and Trade SRL, infiintata in 1993, care functioneaza in Sectorul 4 din Bucuresti, pe Strada Soimus. Potrivit unor surse din serviciile secrete, Mohamad Munaf a fost monitorizat de SRI dupa inceperea razboiului din Irak, iar unele dintre datele obtinute privind infractiuni economice au fost inaintate anchetatorilor.
|
Marele "tun" imobiliar din cartierul Baneasa
|
INCONVENIENT. Daca nu l-ar incurca niste cladiri si cativa oameni, "marele salvator" s-ar invarti rapid de vreo 100 de milioane de euro
|
Printre firmele lui Omar Hayssam se afla si fosta uzina IPRS Baneasa. Gigantul romanesc, care pe vremea lui Ceausescu se ocupa de fabricarea condensatoarelor, bobinelor si diodelor electronice, a ajuns azi o ruina.
Din cei peste 5.000 de angajati ai uzinei in anul 1989 acum, dupa tentative de privatizari nereusite, s-a ajuns ca fabrica sa mai aiba doar putin peste 100 de oameni. Jaful care s-a produs in mare parte pe vremea fostei guvernari a PSD l-a propulsat in varful afacerii pe Omar Hayssan. Acesta a cumparat 51,4% din actiunile de la IPRS Baneasa, celelalte, de 49,6%, fiind detinute de putinii angajati care mai sunt in firma. Toata afacerea lui Omar consta de fapt in cele 14 hectare (suprafata pe care se intinde institutul) si cladirile, nicidecum in exportul in Siria de condensatoare fabricate la fostul IPRS Baneasa. Ieri am incercat sa stam de vorba cu cineva din conducerea IPRS Baneasa, dar era mare sedinta. Consiliul Actionarilor se intrunisera de urgenta. Surse din cadrul fostei fabrici ne-au declarat ca acest Omar este un om cu foarte mare influenta in PSD.
AFACERE. La inceputul anului 2003, s-a incheiat tranzactia illegala in urma careia - cu ajutorul APAPS-ului condus de Ovidiu Musetescu - Baneasa SA urma sa fie distrusa, astfel incat Hayssam sa poata pune mana pe cele 14 hectare de teren, pe care societatea le detinea in zona rezidentiala Baneasa-Pipera. Transformarea zonei Baneasa in parc rezidential a facut din societatea IPRS o tinta a investitorilor. In 2003, Baneasa SA era deja pusa pe butuci, singura solutie fiind privatizarea. In cateva luni, au "avut loc"mai multe licitatii, suspendate sau anulate in baza unor motive ciudate. Intre acestea, APAPS-ul a scos la vanzare active ale societatii, asa incat mai bine de 4 hectare de teren intra in proprietate privata la jumatate din pretul real. Baneasa SA a intrat in atentia unui holding olandez cu activitate in domeniul electronicii. Elmefa BV a prezentat APAPS-ului oferta. Olandezii doreau sa cumpere Baneasa SA cu 6 milioane de euro si, in plus, sa preia o parte din datoriile acumulate. Oferta Elmefa a fost respinsa pentru ca nu avea traducere in limba romana.
"OFERTA" HAYSSAM. APAPS a acceptat o oferta mult mai slaba a firmei Ogharit Trading reprezentata de Omar Hayssam. Sirianul a ofertat 3.122.600 de euro in care era inclusa si plata datoriilor societatii. Dar, dupa aceea, statul roman printr-o ordonanta de guvern a sters aproape toata datoria "Baneasa SA". Practic, Hayssam a cumparat IPRS Baneasa pentru suma de 140.000 de euro. Fosti angajati ai IPRS Baneasa ne-au declarat ca, dupa preluarea societatii, sirienii au vandut-o in mare parte la fier vechi. Miza acestei afaceri intre APAPS si Omar Hayssam a fost terenul. Cele 14 hectare (metrul patrat in zona se vinde cu 800 de euro) ar valora peste 112 milioane de euro.
"Eroul, salvatorul, negociatorul abil, filotimul"
|
Domnul S.S. este un om de afaceri irakian de origine kurda. El se afla de mai multi ani in Romania si este, de asemenea, unul dintre reprezentantii de seama ai unei formatiuni politice importante din Irak. Practic, cunoaste foarte bine atat ce se intampla in Irak, cat si, datorita implicarii in mediile de afaceri arabo-romane, doi dintre actorii evenimentului in care au fost implicati ziaristii romani, irakianul Mohammed Monaf si romanul de origine siriana Omar Hayssam.
IN PANA DE IMAGINE. Dupa spusele dlui S., pe la inceputul anilor â90, Omar Hayssam era un fost bisnitar cu blugi prin caminele studentesti, care se reprofilase pe mici afaceri cu tigari. Era de gasit in Complexul Ciuperca de pe 1 Mai, in spatele unei tarabe. Din cand in cand, se mai imprumuta de bani de o cafea de la alti "mari negustori", care aveau doua-trei tarabe. Ascensiunea sa fulminanta a inceput atunci cand, nu se stie cum, a intrat in relatii de prietesug cu greii PSD din Moldova, Corneliu Iacobov si Viorel Hrebenciuc. Acestia l-au introdus, se pare, in circuitul mare al afacerilor. Hayssam, devenit cetatean roman, a crescut intr-un an cat altii in 10.
CHERMEZE VIP. Printr-o inginerie cu APAPS, a pus mana pe fosta IPRS, devenita Baneasa SA, o intreprindere falita, dar situata pe un teren extrem de valoros. Cum de cativa ani se poarta afacerile cu cherestea, a reusit, printr-o licitatie dubioasa, la care a concurat cu propriul cumnat, sa puna mana, contra unei sume de nimic, pe societatea Foresta Nehoiu din Buzau, una dintre cele mai mari intreprinderi de profil din tara. O perioada i-a mers bine, poate si fiindca premierul de atunci, Adrian Nastase, facea chermeze la Casa Dante, local de lux al domnului Hayssam.
CALATOR DE LUX Acelasi domn se plimba cu avionul prezidential impreuna cu Ion Iliescu cand ex-presedintele facea vizite in lumea araba. Contra naturii, relatiile lui Hayssam cu oameni de varf din clasa politico-economica araba se pare ca au fost intermediate de politicieni romani. In anul 2004, lucrurile au inceput sa scartaie. Au transpirat informatii in presa despre privatizari, PNA a inceput sa adulmece. Hayssam a intrat intr-o grava pana de imagine.
MITUL SALVATORULUI. Pe la inceputul anului 2004, un grup de sase marinari romani a fost arestat in Portul Aden sub banuiala ca ar fi asasinat un al saptelea marinar, de aceeasi nationalitate. Hayssam impreuna cu senatorul Dorel Onaca si-au "asumat" rolul principal in eliberarea si aducerea marinarilor romani in tara. Valsand prin diverse studiouri de televiziune, cei doi au pozat in salvatorii oamenilor inchisi in conditii insalubre, fara probe concludente, in Yemen. De fapt, artizanul eliberarii celor sase a fost, se pare, Mohammed el-Beilammi, un arhitect yemenit care si-a facut studiile la Bucuresti. Beilammi, nepot al unui "nomenclaturist" yemenit, a reusit sa obtina eliberarea romanilor, iar Onaca si Hayssam doar au platit hotelul fostilor arestati pana cand acestia au putut fi adusi in tara. Devenit un "salvator", Hayssam a fost lasat in pace o perioada.
CADERE LIBERA. Dupa schimbarea de putere de la sfarsitul lui 2004, Hayssam a intrat in cadere libera. PNA a actionat rapid si, in februarie 2005, omul de afaceri a fost dat in consemn la frontiera. Cum protectorii politici disparusera, bonitatea sa in mediile de business se apropia de zero. Circulau zvonuri despre datoriile imense pe care le are la stat. Fostii parteneri de afaceri il priveau ca pe un om de fatada, caruia i s-a dus pe Apa Sambetei structura de sustinere. Maurul isi facuse datoria, dar nu prea avea chef "sa plece".
OMAR PE DEAL. Departe de noi sa dam verdicte sau macar sa ne dam cu parerea despre rapirea colegilor nostri. In orice caz, evenimentul a servit imaginii lui Hayssam. Omul de afaceri motiveaza ca ar fi fost contactat de rapitori fiindca jurnalistii se aflau in compania unui "asociat" al sau, irakianul Mohammed Monaf. Dupa cate am aflat, Monaf era un simplu salariat al lui Hayssam. Ni se pare suspect ca romano-sirianul neaga orice implicare in organizarea deplasarii colegilor de breasla. Daca el a organizat plecarea, e ciudat de ce nu a asigurat si masuri de securitate. In urma rapirii si a presupusului contact cu rapitorii, Hayssam poate iesi iar cu o imagine de "salvator", negociator abil si om filotim, pentru care banii nu conteaza cand e vorba de salvat vieti.
FAPTE CEL PUTIN STRANII
|
|
FRATIORUL EVAZIONIST
|
In 30 septembrie 2004, ofiteri ai Directiei de Investigare a Fraudelor au inceput urmarirea penala impotriva lui Mohamad R. (34 de ani), din Tadmor - Siria. Acesta este fratele lui Omar Hayssam. Administrator al unei societati comerciale in perioada 1 ianuarie - 27 iunie 2003, Mohamad R. a importat marfuri in valoare de peste 76 de miliarde de lei, la preturi subevaluate, pe care le-a vandut in sistem en-gros, sustin surse judiciare citate de Mediafax. El este cercetat intr-un dosar complex de evaziune fiscala, insa a reusit sa paraseasca Romania, dupa ce a transferat un milion de dolari in strainatate. Potrivit anchetatorilor, Mohamad R. a avut legaturi cu sirianul Omar Chama, liderul unui grup de arabi care a transferat ilegal din Romania in banci din strainatate 62 de milioane de dolari si aproape 3 milioane de euro. In 23 septembrie 2004, Omar Chama a fost prins in Capitala si arestat.
|