x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Asocierea pentru obiective religioase, doar cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte

Asocierea pentru obiective religioase, doar cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte

de Ion Alexandru    |    29 Iun 2023   •   06:45
Asocierea pentru obiective religioase, doar cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte

Deputatul PSD Alfred Simonis, cel care a preluat după plecarea lui Marcel Ciolacu la Guvern funcția de președinte al Camerei Deputaților, a inițiat recent un proiect de lege prin care vrea să modifice Ordonanța Guvernului 26/2000, cu privire la asociații și fundații.

Concret, Simonis arată că dorește introducerea avizului consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte în procedura de dobândire a personalității juridice de către asociațiile și fundațiile „care au și obiective religioase”. Consiliul Legislativ atrage atenția că inițiatorul face o confuzie între asociațiile religioase și cele cu obiective religioase. La vot, în Senat, legea a fost votată doar de Diana Șoșoacă, senatoarea împotriva căreia însuși Alfred Simonis a inițiat un nou regulament al Parlamentului, pentru a o sancționa.

„Solicităm această modificare deoarece, atât la constituirea asociațiilor religioase sau la transformarea asociațiilor religioase în culte, se solicită avizul consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte, în conformitate cu articolul 19 alineat 1 și cu articolul 41 alineat 2 litera «d» din Legea 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor”, precizează Alfred Simonis în expunerea de motive. Deputatul susține că întrucât pentru înființarea celorlalte două forme asociaționale de manifestare a unei credințe religioase – culte și asociații religioase – trebuie avizul Secretariatului de Stat pentru Culte, „considerăm că este necesar ca și în cazul asociațiilor și fundațiilor care au obiective religioase să se acorde acest aviz, în vederea dobândirii personalității juridice”. 

 

Cu ce se ocupă astfel de ONG-uri

 

În statutul mai multor organizații care ar intra, în cazul în care legea lui Simonis ar fi aprobată, în vigoare se definesc, la modul general, sintagma „obiectivelor religioase” la care se referă autorul inițiativei legislative. Printre aceste obiective religioase se numără promovarea educației religioase în rândul populației, menținerea legăturii permanente cu o anumită biserică sau cu programele culturale, educative, sociale și artistice cu conținut religios, dar și oferirea de resurse gratuite pentru formarea și educarea religioasă sau constituirea unor grupuri de studiu a doctrinelor unei anumite religii.

Proiectul de lege inițiat de președintele interimar al Camerei Deputaților merge chiar mai departe și propune ca „înființarea de către asociațiile și fundațiile care au și obiective religioase să fie comunicată spre evidență Secretariatului de Stat pentru Culte, deoarece aceasta este instituția care ține evidența și a celorlalte structuri în care se manifestă în mod colectiv libertatea religioasă”.

 

Consiliul Legislativ dă de pământ cu inițiativa lui Alfred Simonis

 

Consiliul Legislativ a emis deja un aviz, teoretic pozitiv, însă cu observații prin care, practic, desființează demersul lui Alfred Simonis. În acest aviz se arată că trebuia făcută o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. De asemenea, se subliniază că, în expunerea de motive, nu sunt clar prezentate cerințele care reclamă intervenția legislativă, nici finalitatea reglementărilor propuse. Consiliul Legislativ atrage atenția că în această lege se confundă termenul de „activități religioase” cu „obiective religioase”. „Nu trebuie făcută confuzie între asociațiile și fundațiile înființate potrivit prevederilor OG 26/2000 și asociațiile religioase, definite în Legea 489/2006 ca fiind persoane juridice de drept privat, formate de persoane fizice care adoptă, împărtășesc și practică aceeași credință religioasă”, se arată în documentul citat.

De asemenea, avizul mai semnalează că asociațiile religioase sunt alcătuite din cel puțin 300 de persoane care se asociază în vederea manifestării unei credințe religioase și dobândesc personalitate juridică prin înscrierea în Registrul asociațiilor religioase, care se înscrie la grefa instanței judecătorești. Această înscriere este însoțită de mărturisirea de credință și de statutul pe care asociația religioasă înțelege să le desfășoare în vederea atingerii scopurilor sale spirituale. „Tot atunci, se depune și actul constitutiv la Secretariatul de Stat pentru Culte, care va avea ca atribuție acordarea avizului consultativ, exclusiv în vederea obținerii calității de asociație religioasă”, precizează Consiliul Legislativ. 

 

 

Legea a picat la Senat. Doar Diana Șoșoacă a votat în favoarea ei

 

Consiliul Economic și Social a fost și mai radical, emițând un aviz negativ, pe motiv că „nu este justificată necesitatea și proporționalitatea introducerii avizului consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte în procedura de dobândire a personalității juridice pentru un ONG, în pofida faptului că această etapă reprezintă în sine o restrângere a dreptului la libera asociere”. „Acest aspect este cu atât mai mult evidențiat de faptul că nu există un termen pentru emiterea avizului sau o sancțiune, precum neemiterea acestuia în termen, similară procedurii adoptării tacite. Astfel, deși avizul este unul consultativ, lipsa lui sine die ar reprezenta un mecanism dilatoriu care poate bloca procedura de acordare a personalității juridice. Mai mult, pe lângă aspectele procedurale, nu este justificată necesitatea de fond a obținerii acestui aviz, care ar fi elementele asupra cărora avizul consultativ (…) îl poartă și finalitatea introducerii procedurii de avizare”, arată CES.

Legea a ajuns, prima dată, la Senat, unde Comisia Juridică și Comisia pentru Drepturile Omului au adoptat un raport comun de respingere. La dezbateri, a fost prezent și secretarul de stat în Ministerul Justiției, Mihai Roșca, acesta din urmă menționând că nu se justifică necesitatea instituirii avizului consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte privind procedura de dobândire a personalității juridice pentru un ONG înființat în temeiul OG 26/2000, scopul unei asemenea organizații fiind promovarea valorilor civice, ale democrației și statului de drept. „Această inițiativă legislativă este susceptibilă a încalca dreptul la asociere, care este un drept constituțional”, a concluzionat secretarul de stat.

La data de 13 iunie, proiectul a intrat în dezbaterea Senatului. Dintre cei 76 de senatori prezenți, 50 au votat pentru adoptarea raportului de respingere. Pentru adoptarea legii, a votat doar Diana Șoșoacă, culmea, împotriva căreia chiar Alfred Simonis a inițiat un proiect de modificare a regulamentului ședințelor comune, spre a o sancționa. Au existat și 25 de parlamentari PSD care s-au abținut de la vot. Legea a ajuns, la data de 26 iunie, la Camera Deputaților, care este for decizional. Comisia Juridică are termen să depună raportul final până pe data de 13 septembrie 2023.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×