x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Balkan Petroleum s-a clonat la Londra

Balkan Petroleum s-a clonat la Londra

de Paul Cristian Radu    |    08 Mai 2006   •   00:00
Balkan Petroleum s-a clonat la Londra

In pauzele dintre plimbari-le la Parchet, Marian Ian-cu a avut timp sa cloneze, la Londra, Balkan Petrole-um. Puisorul s-a nascut la acelasi domiciliu cu "ma-mica" si pare sa anunte o schimbare de strategie a gruparii RAFO. Va prezentam documente care arata ca Balkan Petroleum apartine, de fapt, unui off-shore din SUA, Faber. O casuta pos-tala care este, de fapt, si actionarul majoritar al echi-pei Poli Timisoara.

Miile de miliarde de lei pe care RAFO Onesti le are datorie la bugetul de stat nu au fost recuperate nici pana in acest moment. In timp ce autoritatile se joaca de-a arestarile si dau dovada de incompetenta in investigarea cazului RAFO, actorii principali ai acestui spectacol isi vad linistiti de treburi. In timp ce arestarea lui Iancu era discutata la Parchet, acesta infiinta o clona a firmei Balkan Petroleum la Londra.

La aceasta ora, nimeni nu stie de unde vom recupera banii pe care RAFO Onesti ii datoreaza bugetului Romaniei. Grupul de firme Calder, detinut din umbra de oligarhi de la Moscova si Balkan Petroleum, firma fratilor Iancu si a gruparii Gabriel Bivolaru, isi disputa, aparent, rafinaria inglodata in datorii. Statul priveste neputincios acest conflict de pe margine si nu clarifica in nici un fel situatia rafinariei. Mai mult, cele doua grupari se infrunta si pe terenul de fotbal prin echipele Steaua si Poli Timisoara.

Daca prima echipa joaca cu sigla RAFO pe piept, ce-a de-a doua joaca cu sigla Balkan Petroleum (BkP) pe tricou. Asta in timp ce Marian Iancu, presedintele BkP, face ture intre Parchetul General si casa, intre arest si libertate. Marian Iancu mai are insa si alte activitati in acest rastimp. De exemplu, la 3 aprilie 2006, cu doar cateva zile inainte ca Iancu sa scape de arestare gratie unui viciu de procedura, a infiintat la Londra firma Balkan Petroleum (UK) Limited (vezi facsimil). Numele acestei firme difera doar prin particula UK de numele originalei BkP, infiintata tot la Londra, cea care a preluat RAFO Onesti in 2003. Mai mult, cele doua firme au aceeasi adresa in Londra. Interesant este si ca in BkP (UK), adica in Balkan II, o intalnim din nou pe doamna Liana Radu, cea care este prezenta si in BkP. Reamintim ca JN a descoperit in 2003 ca directoarea BkP, Liana Radu, conducea o masina furata, care era inmatriculata pe numele sefei de cabinet a lui Dan Iosif, la acea ora consilier al lui Ion Iliescu, acum senator. Acea masina a facut legatura dintre firma in care fiica lui Dan Iosif este actionara si grupul de firme VGB, grup din care au facut parte si Gabriel Bivolaru, fost deputat acum in puscarie, si fratii Iancu.

CINE ESTE PATRON LA POLI? Mutarea lui Iancu si crearea BkP II este cu atat mai interesanta, cu cat, nu cu mult timp in urma, actionariatul firmei Balkan Petroleum s-a modificat radical. Astfel, potrivit documentelor obtinute de la Registrul britanic al companiilor, actiunile firmei britanice Balkan Petroleum sunt detinute de patru companii: VGB Invest, Central Europe Petroleum, Acornline Limited si Faber Invest & Trade. Cel de-al patrulea actionar a intrat in firma la 18 noiembrie 2005 si, surpriza, detine peste 9 milioane de actiuni din BkP, in timp ce actiunile celorlalte trei firme, adunate, sunt doar 1.000. Acest lucru indica o schimbare de proprietar la BkP. Implicit, aceasta schimbare afecteaza toate structurile comerciale in care Balkan Petroleum este implicata in Romania, incluzand RAFO Onesti si Politehnica Timisoara. Din documentele obtinute rezulta ca Faber a devenit actionar majoritar la BkP in schimbul unei datorii, in valoare de peste 9 milioane de lire sterline, pe care BkP o avea la Faber Invest & Trade inca din 17 decembrie 2003. Mai trebuie spus ca Faber este o firma de tip off-shore infiintata in statul american Delaware si ca pentru Faber, in momentul intrarii ca actionar in BkP, a semnat Octavian Iancu, adica fratele lui Marian Iancu.

Click pentru a mari Click pentru a mari Click pentru a mari
OFF-SHORE DIN SUA. Actionarul majoritar al lui BkP
ACEIASI PARINTI. Actul de nastere al clonei BkP (UK)
DOVADA. Iancu i-a bagat bani in buzunar tot lui Iancu

CONTURI
Procurorii Parchetului instantei supreme au blocat conturi in valoare de aproximativ opt milioane de euro in dosarul Rafo, in care oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Marian Alexandru Iancu sunt acuzati ca au pagubit statul cu 75 de milioane de euro, informeaza surse judiciare, citate de Mediafax. Anchetatorii romani au identificat conturi in banci elvetiene apartinand fratilor Octavian si Alexandru Marian Iancu, lui Ovidiu Tender, Emil Rosianu, directorul executiv al clubului Poli Timisoara, si firmei Balkan Petroleum, in valoare de 3,5 milioane de franci elvetieni (aproximativ 2,5 milioane de euro), bani care au fost blocati.

FABER
  • Firma Faber mai este activa in Romania prin mai multe companii:
  • Grup Constructii Vest SA, unde este asociata cu grupul VGB;
  • Aroma Rise SRL, din nou cu VGB;
  • Tour Scandinavia SA, unde este asociata cu RAFO SA;
  • Miniera Medgidia SA, unde este asociata cu fiica lui Dan Iosif;
  • VGB Management Grup SA;
  • Balkan Petroleum SA, firma Balkan din Romania unde este asociata chiar cu BkP din Anglia, firma pe care, de asemenea, o detine in proportie de 99%;
  • VGB Invest SA, firma in care sora lui Gabriel Bivolaru, Mihaela Ene, este administrator.
  • ×